Bugetul pe 2011, în dezbaterea plenului Parlamentului

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 20 decembrie 2010

Bugetul pe 2011, în dezbaterea plenului Parlamentului

Comisiile reunite de buget-finanţe au adoptat, ieri, rapoartele proiectelor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale pe 2011

Opoziţia a obţinut o serie de amendamente privind finanţarea la nivel local

Comisiile de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor au adoptat, ieri, cu 25 voturi "pentru" şi 21 voturi "împotrivă", raportul la proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2011.

Cu acelaşi scor a fost adoptat ieri şi raportul asupra proiectului Legii asigurărilor sociale pe anul 2011, proiect care a fost păstrat, fără amendamente, în forma întocmită de Guvern.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu a declarat, ieri, la finalul şedinţei Comisiilor reunite de buget-finanţe, potrivit Mediafax: "Au dat un raport favorabil şi asta înseamnă că suntem pe drumul cel bun şi sunt convins că şi în plen vom avea un vot favorabil, iar România va avea buget, aşteptat atât de autorităţile centrale, cât şi locale. Bugetul pe 2011 are o construcţie solidă, se bazează pe creştere economică, e orientat pe investiţii şi reducerea cheltuielilor curente. Vreau să-i asigur pe toţi pensonarii că vor primi pensiile nemodificate. Nu e vorba de o reducere, noi avem banii asiguraţi să plătim pensiile la timp şi în cuantumul stabilit în momentul actual. Nu e vorba de nicio reducere a pensiilor. La bugetari sunt premise să putem da cei 15% pentru 2011, e un lucru bun, bugetul asigură aceste sume".

Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei pentru buget din Camera Deputaţilor, a anunţat, la finalul lucrărilor, că membrii comisiilor reunite pentru buget-finanţe au respins, în cadrul dezbaterii proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2011, 11.400 de amendamente. Conform spuselor sale, şansele ca aceste amendamente să fie adoptate în plen tind spre zero.

Cum a obţinut opoziţia criterii favorabile de alocare a banilor în mediul rural

Parlamentarii comisiilor de buget-finanţe au admis, la proiectul bugetului de stat, o serie de amendamente, la propunerea opoziţiei, după ce şedinţa de sâmbătă a Comisiei a fost suspendată.

Reprezentanţii opoziţiei au părăsit, sâmbătă, şedinţa de plen şi au revenit numai după ce puterea le-a acceptat unele amendamente care vizează criteriile de alocare a sumelor pentru autorităţile locale şi posibilitatea ca microîntreprinderile să opteze pentru un impozit de 3% din cifra de afaceri.

A fost nevoie de intervenţia premierul Emil Boc pe lângă parlamentarii din arcul guvernamental - PDL, UNPR, UDMR - pentru ca şedinţa să fie reluată. Surse parlamentare sus­ţin că premierul s-ar fi enervat că, deşi a fost modificat Regulamentul Camerei Deputaţilor şi mărită componenţa Comisiei de buget, puterea nu a reuşit să asigure majoritatea necesară desfăşurării şedinţei.

Parlamentarii opoziţiei au susţinut că colegii lor din arcul guvernamental ar fi primit mandat de la premier să nu accepte niciun amendament din partea opoziţiei. Acum parlamentarii opoziţiei se tem că amendamentele acceptate de putere în Comisie vor fi respinse în plen, cu toate că au obţinut promisiunea puterii în acest sens.

Rapoartele întocmite de comisiile de buget-finanţe la cele două proiecte de lege ar urma să intre, astăzi, în dezbaterea plenului Parlamentului. Îngrijorarea opoziţiei vine în contextul în care în plen puterea deţine majoritatea.

Bugetele propuse pentru ministere, păstrate în forma iniţială; Finanţele reduc 2000 de posturi

Bugetele propuse de Executiv pentru ministere au fost păstrate de comisiile de buget-finanţe, concesiile acceptate de titularii ministerelor şi de Ministerul Finanţelor fiind realocări între diverse capitole de cheltuieli, în interiorul sumei alocate iniţial, cum a fost cazul bugetelor Ministerului Agriculturii şi Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, bugetul Ministerului Finanţelor a fost votat în cuantumul propus de Guvern, dar cu un amendament prin care se prevede că încadrarea în numărul maxim de posturi în minister, prevăzut pentru 2011, se va face în trei luni de la adoptarea legii bugetului. Amendamentul a fost formulat după ce secretatul de stat Gheorghe Gherghina a menţionat că, în anul 2011, numărul posturilor finanţate va fi redus cu 2.000 faţă de cele finanţate în anul 2010, de la 33.000 la 31.000, şi că proiectul de buget trebuie să fie modificat pentru a ţine cont de aceste măsuri şi pentru ca "încadrarea în noul număr să poată fi făcută până la sfârşitul lunii martie".

Nicolăescu: "Este un buget care nu are nicio legătură cu realitatea"

Viceliderul deputaţilor liberali Eugen Nicolăescu a criticat, ieri, proiectul bugetului de stat pe anul 2011, susţinând că "nu are nicio legătură cu realitatea". Eugen Nicoăescu a declarat: "Nu sunt mulţumit de buget. Este un buget prost, care nu are nicio legătură cu realitatea din România. Poziţia PNL a fost de a vota împotriva acestui buget". Nicolăescu a arătat că acest buget face rău României, în condiţiile în care 2011 este al treilea an consecutiv în care se va înregistra recesiune economică, neexistând nicio speranţă a creşterii nivelului de trai al populaţiei: "La plen avem foarte multe amendamente respinse. Vom încerca să reluăm acele amendamente fundamentale pentru concepţia liberală, mă refer la reducerea contribuţiilor de asigurări sociale de stat, la diminuarea de impozite şi taxe, la încurajarea mediului de afaceri".

Conform proiectului de buget aprobat de Executiv, deficitul bugetar va scădea în 2011 de la 6,8% la 4,4% cu perspectiva unui deficit de 3% în 2012. Bugetul pe 2011 se bazează pe reducerea cheltuielilor curente, a cheltuielilor de personal, cu asistenţa socială, cu bunuri şi servicii, iar cheltuielile pentru investiţii cresc de la 33,9 la 25,1 miliarde de lei. În ceea ce priveşte bugetul asigurărilor în 2011 se vor transfera de la bugetul de stat 13,9 miliarde de lei. Veniturile bugetului de stat vor creşte în 2011 cu 15% faţă de anul în curs, la 80,81 miliarde lei, iar cheltuielile sunt prevăzute la un nivel de 108,49 miliarde lei, în creştere cu 1,23%, deficitul bugetului de stat fiind estimat la 27,67 miliarde lei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb