Bugetul Primăriei Buzău, grav afectat de pandemia de coronavirus

ANA FELEA
Miscellanea / 20 august 2020

Sursă foto: newss.ro

Sursă foto: newss.ro

Bugetul local al municipiului Buzău a început să dea primele "semne de retragere" în faţa pandemiei de coronavirus. Anunţul că situaţia financiară a oraşului nu este una foarte bună a fost făcut chiar de actualul primar Constantin Toma care vorbeşte despre o scădere dramatică a încasărilor din partea agenţilor economici. Situaţia este atât de gravă încât Consiliul Local a tăiat alocarea normei de hrănă a poliţiştilor locali motivând că dacă s-ar da aceşte sume atunci ar putea fi pusă în pericol acordarea salariilor.

Încasări la jumătate faţă de anul trecut

Încasările la bugetul local au scăzut dramatic în prima jumătate a acestui an pe fondul încetinirii economiei din cauza pandemiei de coronavirus. Concret, autorităţile locale vorbesc de colectări la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar scăderea cea mai mare provine din rândul agenţilor economicilor. Diminuarea sumelor încasate la bugetul local face şi primele "victime", iar aceştia sunt poliţiştii locali care nu-şi vor mai primi norma de hrană.

"Această cheltuială lunară înseamnă 340.000 de lei şi nu ne putem permmite. Încasările la bugetul local au scăzut cu 50% faţă de anul trecut. Dacă în lunile următoare se va mări procentul de încasare vom interveni cu o altă hotărâre de Consiliu Local", a explicat primarul Constantin Toma.

Asta înseamnă că august va fi ultima lună în care poliţiştii locali vor încasa pe lângă salariu şi norma de hrană, urmând ca din luna septembrie aceştia să nu mai primească acest venit suplimentar. În cazul celor care ocupă posturi de conducere, norma de hrana însemna 32 de lei pe zi, cei din posturile contractuale primeau ca normă de hrană 25 de lei pe zi, iar personalul Poliţiei Locale care lucrează în ture sau în schimburi 5 lei pe zi.

Lucrări doar pe fonduri europene sau credite

Criza financiară de care se apropie Primăria Buzău se vede, explică primarul Constantin Toma, şi în lucrările care sunt în prezent în derulare. Mai exact, edilul spune că toate lucrările din oraş sunt derulate cu fonduri europene sau cu banii luaţi din credite, iar volumul lor este la jumătate faţă de cât s-ar fi putut lucra.

"În momentul acesta ce avem şantiere pe străzi sunt lucrări finanţare fie prin acel credit luat la timp cu dobânzi mici, pe o perioadă de 10 ani, cu graţie de doi ani, sau prin fonduri europene. Se lucrează la jumătate faţă de cât se putea lucra la acest monent. Guvernul nu ne-a plătit niciun ban din câţi am cheltuit cu COVID-19", a spus Constantin Toma.

Aceleaşi probleme şi la Râmnicu Sărat

Probleme financiare sunt şi la Râmnicu Sărat, acolo unde , la fel, cheltuielile din timpul pandemiei au fost extrem de mari mai ales că autorităţile locale au fost nevoite să ajute şi spitalul municipal devenit spital suport COVID-19.Totuşi, de curând, consilierii locali au decis să ajute economia locală dar şi râmnicenii cu datorii istorice la bugetul local. Astfel, pentru agenţii economici a decis înjumătăţirea impozitului local pentru clădirile nerezidenţiale sau mixte aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, folosite pentru activitatea economică proprie sau date în chirie sau concesiune şi în care pe perioada stării de urgenţă nu s-a desfăşurat activitate economică, ca urmare a efectelor SARS-CoV-2. "Am încercat să-i sprijinim pe cei care în perioada aceasta au avut pierderi în activitatea desfăşurată. Nu cred că reprezintă un ajutor semnificativ dar e o încercare de a mai acoperi din pierderi. Am avut propuneri, le-am analizat, le-am discutat în comisia economică, am avut şi o dezbatere publică şi, în consecinţă, au luat forma unui proiect care a fost votat în unanimitate în Consiliul Local", a spus Sorin Cîrjan, primarul municipiului Râmnicu Sărat. Pe de altă parte, autorităţile râmnicene au venit cu p veste bună pentru cei care au acumulat datorii istorice la bugetul local. "Până la sfârşitul anului toţi cei care îşi plătesc baza unor datorii mai vechi , taxe şi impozite locale, vor beneficia de ştergerea penalităţilor. Sunt persoane care au acumulat datorii ani de zile şi în momentul acesta suma care reprezintă penalităţi de întârziere este foarte mare . Sunt câteva mii de persoane care au datorii la bugetul local, sub forma de taxe şi impozite local", a spus Sorin Cîrjan, primarul municipiului Râmnicu Sărat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb