Bugetul Uniunii Europene 2014-2020 ajunge la Parlamentul European

THEODOR STOLOJAN, europarlamentar
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 februarie 2013

Bugetul Uniunii Europene 2014-2020 ajunge la Parlamentul European

Consiliul European din februarie a.c. a realizat un acord politic cu privire la cadrul financiar multianual 2014-2020 (CFM 2014-2020), respectiv la nivelul resurselor financiare care vor fi atrase la bugetul UE şi la alocarea acestor resurse pe principalele capitole de cheltuieli - priorităţi ale UE.

Reamintim cifrele: 960 miliarde euro la sume care pot fi angajate (reprezentând unu la sută din venitul naţional brut al statelor membre) şi 908,4 miliarde euro la plăţi efective. Pentru prima dată, resursele pentru noul CFM 2014-2020 sunt mai mici decât cele pentru perioa-da precedentă 2007-2013 (994 miliarde euro la angajamente şi 943 miliarde euro la plăţi).

Potrivit declaraţiilor publice, fondurile europene alocate României ar urma să fie de 40 miliarde euro, cu 6 miliarde euro mai mult decât cele din perioada 2007-2013.

Acum, este etapa în care acordul politic din Consiliul European trebuie trans-pus într-un regulament adoptat de către Consiliul (miniştrilor) şi Parlamentul European (PE), pe baza proiectului de regulament care va fi elaborat de către Comisia Europeană.

Luni, 18 februarie a.c., Preşedintele Consiliului European şi Preşedintele Comisiei Europene au informat PE asupra acordului politic realizat în cadrul Consiliului European şi au ascultat reacţiile şefilor de grupuri politice din PE. Din acest moment, PE aşteaptă propunerea de regulament de la Comisia Europeană, cu privire la CFM 2014-2020, care va fi negociată cu Consiliul.

Dl. Rompuy, Preşedintele Consiliului European, a insistat asupra necesităţii adoptării CFM 2014-2020, arătând că acesta este un factor puternic de predictibilitate pentru politicile europene şi mediul de afaceri.

De asemenea, dânsul a subliniat o schimbare în priorităţi şi anume creşterea substanţială, cu peste 37 la sută, a sumelor alocate pentru cercetare, inovare, reţelele europene de energie, transport şi digitale, programele Galileo şi Erasmus.

Dl. Barroso, Preşedintele Comisiei Europene, a punctat ideea realizării unei flexibilităţi maxime pentru CFM 2014-2020. Dânsul a precizat că, în lipsa unei flexibilităţi maxime, CFM 2014-2020 nu poate funcţiona, ţinând seama de reducerea mărimii resurselor financiare faţă de perioada 2007-2013.

În principal, se are în vedere posibilitatea translatării de la un an la altul a resurselor vărsate la bugetul UE, dar nefolosite, precum şi a transferurilor între principalele capitole de cheltuieli.

Şefii grupurilor politice din Parlamentul European şi-au exprimat, din nou, insatisfacţia cu privire la CFM 2014-2020 agreat de către Consiliul European. Dânşii au adus în discuţie şi clauza de revizuire a CFM 2014-2020, astfel încât, într-un mediu economic, posibil mai favorabil, să se poată negocia un nou nivel al resurselor financiare mobilizate la bugetul UE.

Consider că PE va ajunge la un consens cu Consiliul pentru adoptarea CFM 2014-2020, deoarece, în lipsa acestuia, blocajul la care se va ajunge va avea un impact negativ asupra cetăţenilor europeni, firmelor europene, comunităţilor locale, statelor membre şi instituţiilor europene. Atât PE, cât şi Consiliul nu îşi pot asuma acest risc.

Desigur, consensul se va construi pe negocierea unei flexibilităţi maxime, pe precizarea unei clauze de revizuire cu posibilitatea de modificare a CFM 2014-2020, pe angajamentul clar al Consiliului cu privire la acoperirea financiară a golului de resurse creat în anul 2012, precum şi pe rezolvarea legală a unor angajamente asumate de către Consiliul European, cum este, de exemplu, extinderea perioadei de decontare a cheltuielilor din fonduri europene, pentru România şi Slovacia, de la 2 ani la 3 ani, de la încheierea actualului CFM 2007-2013.

Realizarea consensului între PE şi Consiliu este posibilă şi ca urmare a faptului că deputaţii din mai multe state membre şi-au exprimat deja sus-ţinerea pentru CFM 2014-2020. Este vorba, în primul rând, de deputaţii din Marea Britanie. Apreciez, însă, că şi deputaţii din statele membre, pentru care alocările de fonduri europene sunt mai mari decât cele din perioada precedentă, cum, de pildă, este şi România, au motive serioase pentru a vota CFM 2014-2020, fără reţineri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu vad care mai este rostul ca reprezentantii decedati dpdv politic sa mai apara sa mai spuna ceva. Daca nu au FACUT in 4 ani, este tardiv! Regrete!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb