Parlamentul bulgar a aprobat astăzi două amendamente legislative care pun capăt practicii controversate de acordare a ''paşapoartelor de aur'', ce permitea dobândirea cetăţeniei în schimbul unor investiţii considerabile, informează AFP, conform Agerpres.
De acest sistem, existent şi în Malta şi Republica Cipru şi suspectat că favorizează corupţia şi spălarea de bani, au profitat în special cetăţeni chinezi şi ruşi bogaţi.
Acesta a fost însă denunţat din nou de Uniunea Europeană după declanşarea ofensivei militare a Rusiei în Ucraina.
Din 2013, străinii care investeau în Bulgaria suma minimă de un milion de leva (500.000 de euro) puteau obţine permis de rezidenţă permanentă, apoi cetăţenia dacă dublau suma, şi aceasta fără a mai trece prin etapele mai greoaie ale procedurii clasice.
Guvernul bulgar format în decembrie, care a promis eradicarea corupţiei, îşi anunţase în ianuarie intenţia de a desfiinţa acest sistem, după ce un proiect de lege anterior eşuase în 2019.
Potrivit Ministerului Justiţiei, din cele aproximativ 100 de paşapoarte acordate până acum, au fost depistate nereguli în 47 de cazuri.
Deşi 'paşapoartele de aur' vor fi desfiinţate, acordarea statutului de rezident permanent în schimbul unor investiţii va rămâne posibilă.
Comisia Europeană s-a arătat de mai multe ori îngrijorată de această practică, iar Parlamentul European a accentuat presiunea la puţin timp după invazia rusă în Ucraina, cerându-le statelor membre să excludă imediat toate cererile din partea unor cetăţeni ruşi şi să le reexamineze pe cele aprobate în ultimii ani.
Conform cifrelor comunicate, cel puţin 130.000 de persoane au beneficiat între 2011 şi 2019 de astfel de paşapoarte, care au adus ţărilor respective venituri de peste 21,8 miliarde de euro.
La începutul lui martie, Malta a anunţat suspendarea până la noi ordine a acordării acestui tip de paşapoarte cetăţenilor ruşi şi belaruşi.