Bulgaria şi Ungaria vor să accelereze proiectul Nabucco

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 iunie 2008

Ministrul bulgar al economiei Petar Dimitrov şi Mihaly Bayer, ambasadorul Ungariei la proiectul de gazoduct Nabucco, ce va aduce gaz din zona Mării Caspice către UE, evitând Rusia, au ajuns vineri la un acord pentru a încerca împreună că accelereze punerea în practică a acestuia, relatează AFP, citat de NewsIn.

"Ţările noastre sunt convinse că există o încetinire în ceea ce priveşte punerea în aplicare a proiectului. Am convenit asupra unei acţiuni politice pentru a-l accelera", a declarat Dimitrov într-o conferinţă de presă. El a adăugat că interesul economic pentru Nabucco este evident, dar că trebuie depăşite dificultăţile politice.

Printre eforturile care trebuie făcute, ministrul a insistat pe necesitatea de a convinge ţările interesate de gazul transportat de Nabucco să îşi exprime susţinerea pentru proiect şi să garanteze aprovizionarea. Dimitrov a citat Irakul şi Egiptul ca potenţiali furnizori, pe lângă Azerbaidjan şi Turkmenistan, care au formulat deja promisiuni de livrare de gaz.

La rândul său, Mihaly Bayer a subliniat intenţia celor două ţări "de a accelera procesul de pregătire al acordului interguvernamental care va crea cadrul legal unificat pentru gazoduct".

Ungaria a prezentat în februarie un preproiect şi cei doi şi-au exprimat speranţa ca documentul definitiv să fie parafat până la sfârşitul anului 2008.

Susţinut de grupurile austriac OMV, ungar MOL, român Transgaz, bulgar Bulgargaz, turc Botas şi german RWE, gazoductul Nabucco trebuie să transporte gaz de la Marea Caspică spre Austria pe teritoriul Turciei şi prin Balcani, pe o distanţă de 3.300 de kilometri. Graţie celor 31 de miliarde de metri cubi de gaz pe care îi va putea transporta, Nabucco va permite Uniunii Europene să îşi reducă dependenţa faţă de gazul rus.

Construcţia proiectului trebuie să înceapă în 2009 şi să se încheie în 2013. Costul Nabucco a fost recent reevaluat la 7,9 miliarde de euro, în loc de 4,4 cât fusese prevăzut iniţial, în special din cauza creşterii preţului oţelului de la efectuarea studiilor de fezabilitate. Rentabilitatea sa nu va fi însă afectată de creşterea costurilor de construcţie, potrivit consorţiului cu sediul la Viena care gestionează proiectul.

La o reuniune din România de la jumătatea lunii iunie, Consiliul mondial al energiei a apreciat totuşi că proiectul concurent ruso-italian South Stream este "mai promiţător".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb