Bursa din Amsterdam a găzduit cele mai mari listări din Europa, în ultimii ani

A.V.
Internaţional / 30 mai 2020

Bursa din Amsterdam a găzduit cele mai mari listări din Europa, în ultimii ani

Cele mai mari listări din Europa au fost lansate, în ultimii ani, la Bursa din Amsterdam - cea mai veche piaţă de acţiuni de pe continent -, anunţă menafn.com, amintind că săptămâna aceasta a avut loc, la Euronext Amsterdam, listarea JDE Peet's, cea mai mare companie de pe piaţa mondială a cafelei, care a luat naştere în 2019 prin fuziunea dintre Jacobs Douwe Egberts şi Peet's Coffee (ambele deţinute de JAB Holding).

JDE Peet's a debutat la Euronext la o valoare de piaţă de circa 16 miliarde de euro (18 miliarde de dolari), după ce titlurile sale au urcat cu aproape 14% faţă de preţul ofertei publice iniţiale (IPO) prin care societatea a obţinut 2,5 miliarde de dolari.

Listarea gigantului cafelei a venit la opt luni după lansarea pe piaţa din Amsterdam a diviziei de internet Prosus NV aparţinând companiei sud-africane Naspers Ltd. În cazul acesteia, valoarea de piaţă a trecut de 100 de miliarde de dolari, potrivit sursei citate.

Tot la Bursa din Amsterdam a avut loc cea mai mare listare europeană din 2018, cea a companiei de plăţi Adyen NV, un IPO de 1,1 miliarde de dolari.

Rients Abma, directorul executiv al Eumedion - forum olandez de guvernanţă corporativă pentru investitori instituţionali, spune: "Piaţa din Amsterdam are o bază de investitori largă, extinsă la nivel internaţional. În medie, între 85% şi 90% dintre acţiunile blue-chip din Olanda sunt deţinute de instituţii din afara ţării".

La Euronext Amsterdam sunt listate companii majore, precum producătorul de bunuri de larg consum anglo-olandez Unilever, gigantul petrolier anglo-olandez Royal Dutch Shell Plc şi producătorul olandez de semiconductori ASML Holding NV.

Rients Abma susţine că Olanda atrage marile companii datorită standardelor de guvernanţă corporativă mai flexibile pe care le are faţă de alte pieţe.

"Modelul olandez de guvernanţă corporativă oferă managementului mai multe opţiuni legale pentru obţinerea unui control extins asupra unei companii, în detrimentul puterii investitorilor", potrivit lui Corne van Zeijl, analist la firma de investiţii Actiam, care adaugă: "O listare în Olanda nu implică acordarea puterii acţionarilor".

Olanda este un loc popular pentru sediile internaţionale şi regionale ale societăţilor majore, notează sursa citată. Spre exemplu, producătorul auto italian de lux Ferrari NV şi operatorul francez de telecomunicaţii Altice Europe NV sunt înregistrate în această ţară.

"Cu siguranţă, nu toate companiile înregistrate în Olanda sunt şi listate la Amsterdam, dar unele fac acest lucru, considerând că este o mişcare logică", a mai spus Van Zeijl.

JDE Peet's, care s-a listat recent la Euronext Amsterdam, are sediul în Amsterdam, iar Olanda a generat 10% din cifra vânzărilor sale în 2019. Mai mult, denumirea JDE provinde de la Jacobs Douwe Egberts, brand care a luat fiinţă în 2014 prin fuziunea dintre divizia de cafea a Mondelez International Inc. din SUA şi marca olandeză Douwe Egberts, creată în 1753.

Brandul a fost listatat la Amsterdam în 2012, sub denumirea DE Master Blenders 1753 NV. Însă, un an mai târziu, acesta a fost delistat de JAB, după găsirea unor nereguli contabile la subsidiara din Brazilia, care au generat scăderea cu 56% a profitului companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb