Bursa din Budapesta - imaginea unei pieţe emergente

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Bursele din regiune / 27 aprilie 2021

Bursa din Budapesta - imaginea unei pieţe emergente

Ziarul BURSA a realizat, în premieră în presa românească, un supliment bilingv dedicat unei burse din străinătate, care conţine articole ce detaliază structura, capitalizarea, rulajele şi companiile reprezentative listate la Bursa de Valori din Budapesta (BÉT), precum şi perspectivele pieţei de capital vecine. Richard Vegh, CEO BÉT, a acordat ziarului BURSA un amplu interviu pentru Suplimentul dedicat Bursei de Valori din Budapesta.

La peste 30 de ani de la redeschiderea din iunie 1990, Bursa de Valori din Budapesta este a doua cea mai mare bursă din Europa Centrală şi de Est, piaţa de capital din Ungaria fiind emergentă confrom MSCI şi emergentă avansată în ierarhia FTSE Russell, ligă în care noi tocmai am păşit anul trecut, dar în eşalonul celor emergente secundare.

Ca în cazul tuturor ţărilor Europei de Est, privatizarea companiilor de stat a fost baza înfiinţării şi, ulterior, dezvoltării bursei din Ungaria, în primii ani de existenţă modernă. Astăzi, trei mari companii de anvergură regională - OTP Bank, MOL şi Gedeon Richter, sunt baza pieţei de acţiuni ungare, toate fiind foste companii de stat. Împreună, asigură aproape 90% din rulajul mediu zilnic cu acţiuni al Bursei din Budapesta, de peste 30 milioane de euro, faţă de cele numai opt - zece milioane de la Bursa de Valori Bucureşti. Sunt companii listate de mai bine de un sfert de secol, după cum ne-a spus Richard Vegh, directorul general al bursei ungare, care a punctat că cele trei s-au dezvoltat până la nivelul la care au intrat puternic pe radarul investitorilor internaţionali.

Banca Naţională a Ungariei este supraveghetorul pieţei de capital, deţine bursa, depozitarul şi contrapartea centrală, care a facilitat ţării vecine să aibă o piaţă de derivate dezvoltată pentru standardele regionale, concentrată îndeosebi în jurul tranzacţiilor contractelor futures cu activ suport perechi valutare.

Conform Raportului Strategic al bursei din Budapesta pentru anul trecut şi a celor pe care ni le-a spus Richard Vegh, principala ţintă pentru următorii ani a conducerii bursei ungare va fi, pe lângă dezvoltarea pieţei, atingerea obiectivelor companiei şi listarea bursei pe propria platformă. În plus, se va pune accent pe integrarea aspectelor ESG (Environmental, Social and Governance) în segmentele relevante operaţionale ale bursei şi se va continua procesul de digitalizare, elemente prioritare de altfel şi pentru operatorul pieţei noastre de capital.

În general, directorul bursei din Budapesta este optimist privind perspectivele burselor din regiunea noastră.

"Aşa cum Europa Centrală şi de Est a fost regiunea cu cea mai rapidă creştere economică la nivelul Uniunii Europene înainte de criza COVID-19, regiunea noastră este aşteptată să fie motorul creşterii în UE chiar şi după criză. Nu numai companiile multinaţionale active în regiune vor juca un rol important în acest sens, ci şi companiile emergente, cu creştere rapidă, cu proprietari locali. Iar acestea trebuie deservite de burse locale cu serviciile necesare pentru a apărea în piaţa de capital. Astfel, bursele din regiune, companiile şi investitorii prezenţi aici pot fi de asemenea optimişti cu privire la viitor", ne-a spus Richard Vegh.

Dar, CEO-ul bursei din Budapesta îndeamnă la o colaborare mai strânsă între pieţele din zona noastră, reciproc avantajoasă atât pentru emitenţi cât şi pentru investitori.

"În ultimii ani s-a dezvoltat o relaţie profesională activă între burse, ce au consultări periodice. Merită să învăţăm de la regiunile cu pieţe de capital mai dezvoltate decât ale noastre - cum ar fi regiunea nordică, unde există o cooperare foarte strânsă între pieţe, iar investitorii din ţările din regiune sunt foarte activi pe toate bursele din regiunea respectivă. Atât investitorii cât şi emitenţii pot beneficia foarte mult de pe urma acestui tip de cooperare mai strânsă şi reciproc avantajoasă", este mesajul directorului general al bursei din Budapesta.

Ziarul BURSA vă prezintă o mică poză de ansamblu a pieţei de capital din Ungaria, într-un demers care, pe lângă că ne dă o imagine despre vecini, arată de fapt unde este piaţa noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb