Bursa din Varşovia oferă posibilitatea unor portofolii mai bine structurate şi diversificate

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 februarie 2012

Marius Trif, Director General al SSIF "Carpatica Invest"

Marius Trif, Director General al SSIF "Carpatica Invest"

"Carpatica Invest" a intermediat, săptămâna trecută, prima tranzacţie la Bursa de Valori de la Varşovia, în calitate de membru cu drepturi depline al bursei poloneze. Marius Trif, directorul general al SSIF "Carpatica Invest", este de părere că Warsaw Stock Exchange oferă investitorilor posibilitatea unor portofolii mai bine structurate şi diversificate faţă de Bursa bucureştea-nă, pe aceasta din urmă nefiind reprezentate toate sectoarele de activitate prin emitenţi (telecomunicaţii, IT etc).

Marius Trif ne-a spus că şi-a propus, pentru acest an, menţinerea poziţiei de top în clasamentul intermediarilor din România, "prin atragerea de noi emitenţi la Bursa de Valori Bucureşti şi intermedierea de IPO-uri". Anul 2011 s-a încheiat fără nicio ofertă publică iniţială la Bursa de Valori Bucureşti.

Reprezentantul "Carpatica Invest" a mai precizat că "au avut loc discuţii preliminarii cu reprezentanţii Bursei de Valori de la Varşovia în privinţa listărilor duble atât a societăţilor româneşti la bursa poloneză, cât şi a societăţilor listate la WSE în România".

Interviu cu Marius Trif, Director General al SSIF "Carpatica Invest"

Discuţii preliminarii cu reprezentanţii bursei poloneze în privinţa listărilor duble

Reporter: Cât de cerute apreciaţi că sunt acţiunile străine în rândul investitorilor de la noi? Care este oferta de servicii privind valorile mobiliare străine pe care le intermediaţi? Aveţi în vedere afilierea şi la alte burse străine?

Marius Trif: În urma unui studiu efectuat în rândul investitorilor privind dorinţa de diversificare a investiţiilor în acţiuni, apetitul aces-tora este, în momentul de faţă, în general scăzut, dar odată cu îmbunătăţirea contextului macro-economic suntem de părere că se va înregistra o creştere a interesului atât pentru acţiunile interne, cât şi pentru cele de pe pieţele externe.

În momentul de faţă, societatea noastră oferă posibilitatea tranzacţionării tuturor acţiunilor listate la WSE (n.r. Warsaw Stock Exchane - Bursa din Varşovia) pe pieţele poloneze Main Market (n.r. piaţa principală) şi New Connect (n.r. destinată companiilor start up). Prin parteneriatul cu Deltastock Sofia oferim, de asemenea, posibilitatea tranzacţionării CFD-urilor (n.r. contracte pe diferenţa de preţ) pe Single Stock de pe majoritatea burselor străine, CFD-uri pe principalii indici internaţionali şi perechi valutare.

În ceea ce priveşte afilierea şi cu alte burse străine, analizăm în continuare posiblitatea de afiliere pentru că intenţionăm să oferim clienţilor noştri o gamă cât mai diversificată de produse pe piaţa de capital şi oportunităţi de investiţii.

Reporter: Ce v-a determinat să alegeţi tocmai Bursa din Varşovia pentru a afilia Carpatica Invest ca membru?

Marius Trif: Ce ne-a atras la Bursa de Valori de la Varşovia a fost lichiditatea şi numărul mare de IPO-uri (n.r. oferte publice iniţiale) din ultimii ani. De asemenea, volumele mari de tranzacţionare ne-au determinat să colaborăm cu bursa poloneză. Ar fi de remarcat şi similitudinile existente între Bursa de Valori de la Varşovia şi Bursa de Valori Bucureşti, ambele fiind burse din centru-estul Europei.

Reporter: Ce oferă în plus Bursa din Varşovia faţă de cea de la Bucureşti?

Marius Trif: Bursa de Valori de la Varşovia oferă lichiditate şi o mai bună, structurare pe sectoare de activitate. În schimb, la Bursa de Valori Bucureşti nu sunt reprezentate toate sectoarele de activitate prin emitenţi (telecomunicatii, IT etc).

Pentru clienţii noştri, bursa poloneză oferă posibilitatea unor portofolii mai bine structurate şi diversificate.

Reporter: Ce rezultate credeţi că va aduce calitatea de membru la WSE?

Marius Trif: Calitatea de membru al Bursei de Valori de la Varşovia ne dă posibilitatea de a oferi o gamă diversificată de produse, precum şi vizibilitatea sporită a societăţii pe plan extern. Prin această măsură practic ne-am diversifica liniile de afaceri.

Reporter: Aţi discutat cu reprezentanţii WSE despre posibilitatea unor duble listări (pe care, eventual, să le intermediaţi)?

Marius Trif: Au avut loc discuţii preliminarii cu reprezentanţii Bursei de Valori de la Varşovia în privinţa listărilor duble atât a societăţilor românesti la bursa poloneză, cât şi a societăţilor listate la WSE în România.

Reporter: Ce le recomandaţi investitorilor la Bursă în acest an?

Marius Trif: În acest an, le recomandăm investitorilor diversificarea portofoliilor, orientându-şi o parte din investiţii preponderent pe termen scurt, dar şi pe termen lung. Bursa de Valori Bucureşti oferă posibilitatea de a obţine profituri pe termen scurt, având în vedere caracterul volatil anticipat pe piaţa de capital în următoarea perioadă.

Pentru clienţii cu apetit scăzut la risc, o oportunitate pentru acest an o pot reprezenta plasamentele în fondurile de investiţii, obligaţiuni, precum şi participarea la listarea societăţilor la care statul român va scoate la vânzare pachete în acest an.

Strategia de investire trebuie ajustată în funcţie de situaţia micro şi macroeconomică de pe plan intern, cât şi de pe plan internaţional.

Reporter: Cum a mers Carpatica Invest din punct de vedere financiar în anii trecuţi? Cât de afectaţi au fost brokerii de la noi de criza economică?

Marius Trif: Din punct de vedere financiar, Carpatica Invest şi-a consolidat poziţia în topul societăţilor de profil din România, situân-du-se în clasamentul primilor 10 intermediari de pe piaţa de capital românească. Dacă în anul 2010 ne-am situat pe locul 9 în topul cumulat (BVB, RASDAQ, ATS) cu o cotă de piaţă de 3,53%, aferentă unui volum al tranzacţiilor intermediate de 631,62 milioane lei, la finele anului 2011 am ocupat locul 8 în acelaşi top cu un volum de tranzacţionare de 829,23 milioane lei şi o cotă de piaţă de 3,57%. Am menţinut poziţia de top prin restructurarea unităţilor teritoriale existente în reţea, dar şi prin deschiderea de noi agenţii, cum ar fi Agenţia Arad. Astfel, SSIF Carpatica Invest SA a încheiat anul 2011 pe prima poziţie ca şi societate de retail.

Reporter: Care sunt ţintele Carpatica Invest în acest an?

Marius Trif: Pentru acest an, intenţionăm menţinerea poziţiei de top în clasamentul intermediarilor din România şi dorim realizarea acestui obiectiv prin atragerea de noi emitenţi la Bursa de Valori Bucureşti şi intermedierea de IPO-uri. Un obiectiv important pentru Carpatica Invest în acest an este dezvoltarea de produse comune ale Grupului Financiar Carpatica din care societatea noastră face parte alături de Banca Comercială Carpatica şi SAI Carpatica Asset Management. De asemenea, ne propunem să continuăm promovarea serviciilor oferite de către Carpatica Invest pe piaţa de capital româneas-că, dar şi atragerea clienţilor pe pieţele externe, promovând produsele existente pe aceste pieţe.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bursa de la Varsovia nu a avut un incompetent la putere si altii pe langa. Cine plateste pentru asta? Revocarea vi se pare suficient sau faptul ca a fost concediat? Eu red ca nu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb