Bursa lu' Peşte

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 9 septembrie 2013

Bursa lu' Peşte

Proiectul Bursei de Peşte de la Tulcea se afundă tot mai mult în incertitudini şi jocuri politice, cu toate că Guvernul României a aprobat înfiinţarea acesteia încă din 6 decembrie 2011. Mai mult, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) anunţa că proiectul va fi gata la jumătatea anului 2012. Cu toate acestea, însă, până în prezent, totul s-a rezumat la multe vorbe, iar fapte deloc.

De-a lungul timpului, proiectul Bursei de Peşte, anunţat încă din 2006, a fost modificat în nenumărate rânduri, date fiind costurile prea mari pe care acesta le presupunea. Astfel, în prima fază, investiţia totală trebuia să se ridice la 15 milioane de euro, dar, ulterior, suma a scăzut până la 4 milioane de euro. Finanţarea urma să se facă din fonduri nerambursabile, alocate de Comisia Europeană prin Fondul European pentru Pescuit (FEP), prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013 şi de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Conform surselor ziarului BURSA, în momentul de faţă, totul se rezumă la un joc politic, în care, actualii baroni din conducerea Consiliului Judeţean Tulcea, al cărui preşedinte este Horia Teodorescu, doresc să preia o parte din proiect. În acest sens, trebuie menţionat faptul că fosta conducere a CJ Tulcea, reprezentată de PDL-istul Victor Tarhon, a fost principalul susţinător al Bursei de Peşte.

De partea cealaltă, alte voci susţin că totul stagnează din cauza lipsei de fonduri. Ziarul BURSA a încercat, în nenumărate rânduri, să obţină o declaraţie din partea oficialităţilor care se ocupă de acest proiect. Din păcate, în afara unor "pase" între instituţii, cu reporterii ziarului pe post de minge, telefoane închise şi tonuri de ocupat, nu am reuşit să primim nimic altceva în schimb.

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul ANPA, construirea obiectivului "Bursa de Peşte" reprezintă un element important pentru desfăşurarea activităţii cu specific pescăresc. Aceasta va concentra oferta de produse pescăreşti, care provin din zona de influenţă a oraşului Tulcea, din alte puncte ale Deltei şi din pescuitul maritim la Marea Neagră. În acest sens, ANPA a primit în administrare un teren de 9.053 mp în Tulcea, în baza contractului de dare în folosinţă gratuită nr. 34822/23.11.2010.

Portul pescăresc Midia şi Piaţa de peşte de la Mangalia, în aceeaşi situaţie

Planul Naţional Strategic pentru Pescuit 2007-2013 presupune, pe lângă înfiinţarea Bursei de Peşte de la Tulcea, alte două obiective importante. Astfel, conform informaţiilor publicate de ANPA, în program se mai regăsesc şi înfiinţarea Portului pescăresc Midia şi a două pieţe de peşte, la Mangalia şi Bucureşti.

În ceea ce priveşte Portul Midia, discuţiile au început încă din anul 2007. Conform ANPA, în prezent, pe teritoriul litoralului Mării Negre, se simte o lipsă acută a infrastructurii pentru desfăşurarea activităţilor pes­căreşti. Astfel crearea unei infrastructuri adecvate va asigura o administrare şi o monitorizare eficiente şi operaţionale a capturilor. În vederea realizării scopului propus, Agenţia a primit în administrare un teren de 10 hectare prin H.G. nr.601/2006 şi a realizat intabularea acestuia. Valoarea proiectului este de aproximativ 10 milioane de euro. Conform surselor din teritoriu, şi acest proiect, pentru moment, este blocat.

De asemenea, în ceea ce priveşte Piaţa de peşte de la Mangalia, lucrurile par a fi trase la indigo. Există proiectul, a fost aprobat, dar nu s-a făcut nimic. Conform reprezentanţilor Primăriei Mangalia (singurii care ne-au răspuns imediat, clar şi la obiect), "proiectul există, spaţiul de asemenea, dar nu sunt bani".

Plăţile pentru proiectele din cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit (POP) au fost blocate timp de un an şi jumătate, încă din luna ianuarie a anului trecut. Fondurile europene pentru piscicultură au fost deblocate, însă, în luna iunie a anului curent.

Pentru perioada 2007-2013, programul a avut alocat, prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, un total de 230 de milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ca si la legume si fructe,secretul nepromovarii bureselor de peste sta in interesele importatorilor.

    Toate magazinele de peste din Constanta sunt pline de peste adus din Grecia,incat este foarte greu sa mai gasesti un peste cu adevarat proaspat. 

    Restaurantele nu servesc decat peste congelat,iar daca -i intrebi de ce nu au peste proaspat,dau din umeri.

    Tpate guvernele Romaniei de pana acum miros urat din cauza importatorilor care au gasit sprijin,desi actioneaza impotriva intereselor producatorilor romani. 

    1. Las ca ne dau sorin ovidiu vantu si liviu mihaiu peste proaspat ; din ce va mai ramane din fosta Delta...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb