Bursa nu va reflecta realitatea economică

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 decembrie 2008

"Un element pozitiv de anul acesta îl reprezintă înfiinţarea AIPC".

"Un element pozitiv de anul acesta îl reprezintă înfiinţarea AIPC".

Interviu cu domnul Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital

Reporter: Cum caracterizaţi evoluţia de anul acesta a pieţei de capital autohtone?

Dumitru Beze: Ceea ce am sădit în ultima perioadă în piaţa de capital, ceea ce s-a întâmplat în toţi aceşti ani trebuia, la un moment dat, să se şi culeagă. Prin măsurile pe care le-au luat, instituţiile pieţei de capital nu au făcut decât să contribuie la situaţia în care suntem astăzi. Aşa cum AIPC a mai spus în repetate rânduri, pe lângă problemele de criză mondială, piaţa noastră de capital are probleme mari de fond, iar anul acesta nu s-a rezolvat nici una dintre ele, din contră, anul acesta, am descoperit, cu toţii, că s-au adâncit.

Reporter: Care sunt problemele majore pe care le are piaţa de capital?

Dumitru Beze: Încercarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare de a transforma ilegal piaţa Rasdaq într-o piaţă nereglementată, menţinerea pragului artificial la Societăţile de Investiţii Financiare şi tolerarea nejustificată a absenţei situaţiilor financiare consolidate, lipsa oricărei reacţii privind încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la obligativitatea efectuării de oferte publice de vânzare în cazul deţinerii directe sau indirecte, individual sau concertat, a unui pachet de acţiuni ce depăşeşte pragul de 33%, delistările efectuate în baza unor rapoarte de evaluare incorecte, tranzacţiile care se fac parţial în afara pieţei, refuzul de a implementa conturile globale, dar şi durata nejustificat de mare a unui IPO sau suspendarea pentru o perioadă mare a unor emitenţi de la tranzacţionare.

Reporter: Care au fost, în 2008, principalele evenimente din piaţă?

Dumitru Beze: Un element pozitiv de anul acesta îl reprezintă înfiinţarea AIPC. În mod cert investitorii, dar nu numai ei, au conştientizat că trebuie schimbate lucrurile şi că trebuie făcută o coordonare a lucrurilor pentru a se lua atitudine. În privinţa altor evenimente pozitive, menţionez că toate au fost făcute în stilul românesc.

Ana Săbiescu

(continuare în pagina 15)

De exemplu, la listarea Erste, am avut milioane de probleme cu funcţionarea contului global.

Pe partea de evenimente negative, dacă suspenzi tranzacţiile toată ziua, dacă iei vacanţă două săptămâni, evident că mai devreme sau mai târziu investitorii se vor duce pe pieţele unde se tranzacţionează conform normelor bursiere. Prin faptul că cineva suspendă bursa imi afecteaza dreptul de proprietate asupra acţiunilor mele. Când am luat decizia de a achizitiona acţiuni am crezut că se respectă principii valabile pe toate pieţele lumii.Cel mai grav aspect este lipsa totală de atitudine publică a actorilor pieţei de capital faţă de autoritatea de reglementare. A sosit momentul ca CNVM sa fie făcut răspunzător pentru toate deciziile pe care le ia împotriva intereselor pieţei de capital în general şi a investitorilor pe piaţa de capital.

Reporter: Consideraţi oportună o fuziune între Bursa de Valori Bucureşti şi Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri Sibiu?

Dumitru Beze: Personal nu văd rolul a două burse în ţara noastră, mai ales în condiţiile în care ei au un procent majoritar de acţionari comuni. Fuziunea ar fi fost de dorit, dar AIPC nu poate să dea sfaturi unor entităţi private. Ca utilizatori existenţa unei compeţii între ele nu poate decât să ne ajute. Nu vrem să ne gândim cum ar fi funcţionat BVB dacă piaţa de la Sibiu nu ar fi venit cu presiunea concurenţială.

Reporter: Ce planuri are Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital pentru 2009?

Dumitru Beze: În primul rând vrem să continuăm tot ceea ce am început. Prin simpla apariţie a AIPC, s-a observat o schimbare a autorităţilor pentru că au ştiut că cineva monitorizează instituţiile pieţei. Atragem atenţia că fără investitori piaţa nu se poate decât închide, este doar o chestiune de timp. Sperăm să nu fie aşa, sperăm să ne facem auziţi şi sperăm să avem reprezentativitatea care să ne pună în situaţia să facem lucrurile să se schimbe. Un lucru este cert: nu vom lăsa CNVM să distrugă piaţa de capital fără să epuizăm toate mijloacele legale pe care le putem utiliza atât în ţară cât şi în străinătate.

Reporter: Cum vedeţi acţiunea de listare a BVB?

Dumitru Beze: Eu sper să se întâmple cât mai curând pentru a facilita preluarea ei, este singura şansă pe care o văd pentru ca piaţa noastră să reziste.

Reporter: Cât de tentaţi sunt investitorii când vine vorba despre piaţa obligaţiunilor de la BVB?

Dumitru Beze: Investitorii sunt tentaţi în general de piaţa de acţiuni. Nu cred că obligaţiunile vor salva sau vor aduce o valoare deosebită Bursei de Valori Bucureşti, aşa cum nici titlurile de stat, specifice sistemului bancar nu au salvat-o. Avem o piaţă care moare şi nu vrem să schimbăm ceva nici măcar în ceasul al treisprezecelea. Nu văd nicio iniţiativă a celor implicaţi care să creeze măcar perspectivele să meargă mai bine. Sperăm că se vor întoarce străinii cu surle şi trâmbiţe. Străinii odată plecaţi se vor întoarce mult mai greu, având în vedere felul în care au fost trataţi.

Reporter: Investitorii sunt îngrijoraţi cu privire la perspectivele pe care le are economia românească?

Dumitru Beze: Investitorii sunt persoane educate şi aşa cum ei au spus că sunt mari probleme, acum tot ei spun că evident nu suntem în afara crizei, dar nu trebuie să cădem în isteria generală că va muri capitalismul sau că vom merge cu bicicleta în loc de maşină. Personal, consider că anul viitor România va avea creştere economică.

Reporter: Care consideraţi că sunt punctele la care economia noastră este vulnerabilă?

Dumitru Beze: În mod cert avem foarte multe firme care lucrează pentru industria auto, şi cum industria auto la nivel mondial are probleme, toţi subcontractorii, nu neapărat cei din producţia directă, vor fi afectaţi. Sper că românii vor fi suficient de flexibili şi şi vor găsi modalităţi pentru a trece cu bine peste acestă perioadă de criză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb