Bursă pe picioarele statului

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 septembrie 2014

Bursă pe picioarele statului
  • document ataşat Tranzacţiile efectuate la Bursa de Valori Bucureşti
    apasă aici pentru a descărca.

    Bunăvoinţa statului în materie de procedură de privatizare a condus la creşterea performanţelor Bursei de Valori Bucureşti, fără ca piaţa să fi procedat la vreo îmbunătăţire de atitudine, ori de strategie.

    Un progres este vizibil dacă analizăm comparativ indicatorii BVB, în primele opt luni ale ultimilor cinci ani. Însă, Bursa nu reuşeşte prin forţe proprii.

    Dimpotrivă, tentativa de listare a AdePlast a înregistrat un deja cunoscut eşec, când tocmai din acea direcţie piaţa Bursei ar fi trebuit să se aştepte la un sprijin şi să încurajeze listarea companiilor private.

    AdePlast a fost, dimpotrivă, un exemplu prost, care i-a descurajat pe întreprinzători să se mai listeze la Bursă şi să se capitalizeze pe piaţă.

    Dacă mai adăugâm şi nenorocita întâmplare de la "Harinvest", atunci piaţa Bursei de Valori a mai scăzut şi la capitolul încredere, îndepărtându-şi potenţiali investitori.

    Cele două tipuri majore de clienţi ai oricărei pieţe de valori mobiliare sunt emitenţii şi investitorii. Pe aceştia, BVB şi i-a îndepărtat, nepăsătoare, însă, pentru că indicatorii s-au îmbunătăţit cu sprijinul statului.

    Anul acesta, statul a listat "Electrica", după ce toamna trecută a adus la Bursă "Nuclearelectrica" şi "Romgaz".

    Pe lângă contribuţia statului, Fondul Proprietatea a susţinut rulajele Bursei de Valori Bucureşti, prin programul de răscumpărări, dar şi prin vânzările din portofoliu - 5% din Romgaz şi 15% din Transelectrica.

    În plus, în luna februarie, Autoritatea de Supraveghere Financiară a permis SIF-urilor să se deţină între ele, măsură ce a adus tranzacţii consistente pe aceşti emitenţi.

    Un alt noroc pentru BVB a fost avansul pieţelor din Qatar şi Emiratele Arabe Unite de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă, ceea ce a lăsat loc pentru creşterea ponderii acţiunilor româneşti în indicele MSCI Frontier Markets 100.

    Cele cinci companii româneşti incluse în prezent în indicele MSCI Frontier Markets 100 sunt Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Transgaz (TGN).

    Ponderea acestora în indice a urcat, deja, din luna mai, la 2,4% urmând să crească la 3,38% până în noiembrie 2014, potrivit estimărilor BVB.

    Cu toţi aceşti stimuli, BVB a înregistrat tranzacţii de 9,08 miliarde lei, în primele opt luni ale anului, cu 67% mai mari faţă de perioada similară a anului trecut. Volumul tranzacţiilor a fost, însă, numai cu 7,9% mai mare, de 8,22 miliarde de acţiuni, în perioada ianuarie - august 2014.

    Tranzacţiile zilnice de la Bursa de Valori Bucureşti au păstrat un trend constant, în ultimii cinci ani, deşi BVB a schimbat mai mulţi directori generali. Fluctuaţiile înregistrate, de la an la an, sunt datorate tranzacţiilor conjuncturale - oferte, "deal"-uri.

    Opinia Cititorului ( 8 )

    1. Se ce nu va listati si voi ziarul Bursa la bursa, sa faceti un pas si sa fiti exemplu si pentru altii ?

      Ce usor e sa aratati cu degetul 

      1. in palpitatii, dragul meu anonim?

        Apropo deget, poti sa imi spui si mie ce deget a fost folosit. Sau au fost cumva mai multe?Daca e sa facem o comparatie cu OMV Petrom ar trebui sa folosim doua degete, cel putin pana in aprilie 2013, unul pentru capitalul social RAS si altul pentru capitalul social IFRS. Daca ar fi sa ne luam dupa doamna Gheorghe atunci cand vorbeste de rafinarii folosind un deget mic nu ar fi de folos caci nu este performant. Citind alocutiunea dumneaei din businessmagazin de ieri si cum a salvat lumea Petrom (nici dansa nu stie ca lucreaza la OMV Petrom) iti dai seama ca nici un degetul mare nu prea poti sa faci cine stie ce flotari ca nici atunci cand este mare nu este prea lejer. Ar mai ramane aratatorul insa pozitia echidistanta nu ma lasa a-l scoate din ecuatie nici pe cel mijlociu. Analistii ce spun...? 

        La bvb in ultimii 5 ani, a fost pe vremea lui Valentin, la fel si capitalizarea cea mai mare.

        Vremea lui valentin a coincis cu vremea FP. Asa cum vremea lui farmache a coincis cu SIF-urile. Si a lui Sobolewski cu privatizarea energiei. Nimeni din bvb nu a avut vreun merit pentru asta. Tot statul saracul a dat cateva miliarde de euro in poate cele mai generoase scheme de despagubiri/privatizari realizata in tarile foste comuniste. Mai da-mi tu un exemplu de tara in care statul a listat pe piata cateva mii de companii.

      intr-o economie care a fost centralizata, nu ai cum sa faci bursa fara participarea firmelor de stat, sau a celor care au fost de stat; prea multe afaceri romanesti private nu avem, dar din ce avem, e clar ca brokerii si bvb nu au fost in stare sa aduca aproape niciuna la bursa, asta fiin exclusiv vina lor; adeplast a fost o incercare nereusita, pacat de ea, ar fi fost extrem de utila pt diversificare

      1. daca intre anii 2007 si 2009 conform 1606/2002 ar fi trebuit sa raportezi in IFRS si sa prezinti in raportul anual cu multa cutezanta si spirit revolutionar aceste cifre, iar dumneata datorita unor lipsuri precum ar fi necunoasterea limbii germane nu te poti pronunta asupra oportunitatii unui astfel de tratament contabil care din cele 2 replici de firme antologice se potrivesc: Nu trage dom' Semaca, sunt eu Lascarica sau In nemernicia mea ca un caine am muscat mana stapanului care m-a hranit. Stiu ca multi din colegii comentaci ar sari imediat si ar spune varianta 2 documentand cu faptul ca as fi turbat avand asemenea idei, totusi vreau sa mentionez ca nu eu sunt personajul principal, ci o alta persoana in al carei vocabular, asemeni domnului Treichl, se gaseste cuvantul BRUTAL :-)

      La primul director din stanga tabelului au fost inregistrate cateva premiere - noi piete deschise, mai multe produse listate si un pret record al actiunilor.

      1. Ce sa ne mai ascundem dupa degete? BURSA balteste (pe romaneste).

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    21 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9766
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
    Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb