Bursa speră ca noul guvern să continue privatizările

ALEXANDRU CIOBANU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 mai 2012

Bursa speră ca noul guvern să continue privatizările

Continuarea procesului de privatizare a companiilor de stat prin bursă constituie singura opţiune a noului guvern, au declarat mai mulţi specialişti din piaţa de capital.

Aceştia sunt de părere că, odată instalat, noul guvern ar trebui să dezvolte soluţii prin care să încurajeze investitorii.

Valerian Ionescu, BVB: "Ne pregăteam de o relansare a pieţei de capital, prin privatizările companiilor de stat

Valerian Ionescu, membru în conducerea Bursei de Valori Bucureşti şi şeful departamentului de tranzacţionare al BCR, speră ca noul guvern, prin mişcări politice, să aibă impact pozitiv pe termen lung, asupra pieţei de capital.

"Ne pregăteam de o relansare a pieţei de capital, prin privatizările companiilor de stat, sper ca statul să influenţeze pozitiv şi semnificativ acest proces", ne-a declarat, ieri, Valerian Ionescu.

Domnia sa a mai adăugat: "Piaţa de capital are de suferit din lipsa de emitenţi, generată la rândul său de lipsa investitorilor, fapt ce ar putea fi îmbunătăţit prin contribuţia guvernului".

Beze, AIPC: "Dacă acest guvern nu se va apuca de treabă, atunci va rămâne în istorie ca al «n-şpelea» guvern care ne-a condamnat în continuare la sărăcie"

Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), speră ca noul guvern, dacă va fi învestit, să rezolve rapid şi eficient toate problemele restante, pentru că, deja, tensiunile politice au început să fie simţite în cursul de schimb.

"Sperăm să se accelereze programul de privatizări pentru că se ştie că statul este cel mai prost administrator. Sperăm ca guvernul să înceapă să eficientizeze managementul companiilor de stat, pentru că suntem foarte departe de a avea o guvernanţă corporativă", ne-a declarat domnul Beze.

Preşedintele AIPC consideră că degeaba sunt listate companii la bursă, dacă acestea nu sunt eficiente.

"Dacă acest guvern nu se va apuca de treabă, atunci va rămâne în istorie ca al «n-şpelea» guvern care ne-a condamnat în continuare la sărăcie", ne-a mai spus Dumitru Beze.

În opinia sa, scenariul optimist pentru piaţa de capital ar fi ca Romgaz, Hidroelectrica, Tarom să fie privatizate prin bursă: "În plus, trebuie numiţi oameni competenţi în managementul acestor companii, precum şi în conducerile autorităţilor de pe piaţa de capital". Scenariul pesimist imaginat de Dumitru Beze ar fi "să tragem în continuare pisica de coadă, în «dolcele far niente» cu care România a obişnuit deja pieţele internaţionale, lucru care se reflectă în nivelul nostru de trai.

Valentin Ionescu: "Sper ca noul guvern să renunţe la taxa de 16% pentru investiţiile de peste un an"

Valentin Ionescu, membru în Consiliul de Administraţie al SIF2 Moldova, consideră că noul guvern, propus de premierul desemnat Victor Ponta, a avut un impact imediat, concretizat prin reacţia bursei de ieri dimineaţă - uşoară creştere a acţiunilor cotate -, fapt explicat prin faptul că s-a scurtat perioada de incertitudine, de instabilitate politică: "Cunoaştem faptul că Partidul Social Democrat nu este un fan al pieţelor de capital dar, sperăm că, prin coaliţia cu Partidul Naţional Liberal, aceste valori se vor schimba. Sper ca noul guvern, după validare, să implementeze măsurile anunţate"

Valentin Ionescu ne-a mai declarat că şi-ar dori ca noul executiv să renunţe la impozitul de 16% (n.r. pentru câştigurile din piaţa de capital) platit de investitorii ce deţin acţiuni de peste un an, să renunţe la rapoartele trimestriale către ANAF şi să nu implementeze la nivelul ţării noastre taxele pe tranzacţii financiare ce se găsesc în unele ţări din Uniunea Europeană. "Acest lucru ar încuraja investiţiile pe termen mediu şi lung", mai spune Valentin Ionescu.

Florin Ilie, ING Bank: "Respectarea programului de oferte publice trebuie să devină o prioritate pentru Guvern"

Florin Ilie, director Pieţe de Capital ING Bank, consideră că noul guvern va avea de îndeplinit trei sarcini principale: să reconfirme angajamentele privind ofertele publice, listări primare şi secundare, să transparentizeze şi să continue implementarea managementului privat în companiile de stat şi să transparentizeze procesul de reglementare în domeniul energetic. "Respectarea programului de listări şi oferte publice trebuie să devină o prioritate pentru Guvern", ne-a mai spus Florin Ilie.

Răzvan Paşol, Intercapital Invest: Continuitatea, singurul scenariu posibil

O opinie similară are şi Răzvan Paşol, directorul general al "Intercapital Invest". Domnia sa ne-a declarat:"Continuarea procesului de listare a companiilor de stat este singurul scenariu posibil, aduce beneficii atât economiei naţionale, cât şi in-vestitorilor."

Fostele guverne s-au angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional să deruleze un program amplu de privatizări. Deocamdată, statul a desfăşurat, în luna martie, oferta publică de vânzare a 15% din "Transelectrica". Pe listă, ar mai fi oferta secundară pentru 15% din "Transgaz", listarea Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Tarom.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Bine ca toti specialistii spera. Nenorocirea este insa ca guvernantii nu vor privatizari sau mai bine spus nu vor prin bursa. O privatizare prin bursa necesita transparenta,ori guvernantii au prea multe obligatii fata de finantatorii campaniilor electorale si fata de traseistii dela un parti la USL. Au lansat din nou ca si in anii 90 lozinca socialista "NU NE VINDEM TARA."

    1. ca si aia de la pdl, au privatizat numai din gura. altceva decat sa o lalaie si sa amane mereu, nu au stiut. conceptioa oamenilor din romania este, in primul rand, etatista. pentru ei, statul este tzatza de la care sug. sunt ca niste prunci neintzarcatzi. pe mine m-a dezamagit pdl ca a taraganat privatizarile si, intr-un fel, ma bucur de prostia lor. ca nu au apucat sa vanda. lasa, sa vanda astia si sa incaseze ei comisioanele. pdl nu a inteles ca privatizand ii lipsea pe usl de un vector de influenta important - companiile de stat. dar, unde nu-i cap...

    din cate stiu eu vor pleca in card peste hotare acum. sa lase guvernul in pace si sa puna mana la treaba. numai in romania toata lumea asteapta dar programe isi fac. aduceti fratilor emitenti ca de aceea v-am votat. iar tu ala de la sif mai taca-ti flanca ca esti departe de a cunoaste cate ceva despre piata. mai lasa-ne ca dupa cum vezi esti tot pe liber la toate diplomele tale. ca sa nu mai vorbim de ifose, nu-ti este clar ca esti fiasco total?

    1. a uitat cand sponsoriza tv-ziunile pentru a vorbi despre bacalaureat si am ras atunci de pomina de el. frate esti dus rau. lasa-l pe valerian, pe razvan si pe altii sa vorbeasca, oameni care stiu, care cunosc, care sunt respectati, nu tu!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb