BURSELE DIN LUME Bursele europene, impulsionate de rezultatele companiilor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 31 octombrie 2012

Bursele europene, impulsionate de rezultatele companiilor

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, după ce societăţi printre care BP Plc şi "Deutsche Bank" AG au raportat profituri peste aşteptările analiştilor.

Titlurile BP, a doua societate petrolieră din Europa, au crescut cu 4,5%, la 444,05 pence. În trimestrul al treilea din 2012, BP a obţinut un câştig net de 5,4 miliarde dolari, faţă de 5 miliarde în acelaşi interval din 2011. Profitul ajustat a însumat 5,2 miliarde dolari, comparativ cu 4 miliarde - cât estimau analiştii.

Acţiunile "Deutsche Bank", cea mai mare bancă din Germania, au câştigat 2,6%, ajungând la 34,38 euro.

Profitul net al băncii (atribuibil acţionarilor) a sporit cu 3% în ritm anual, la 747 milioane de euro, în vreme ce analiştii preconizau 563,9 milioane de euro.

Titlurile producătorului german de medicamente "Bayer" AG au urcat cu 0,9%, la 67,25 euro. Compania a decis să cumpere producătorul de vitamine "Schiff Nutrition International" Inc. din SUA pe 1,1 miliarde dolari în numerar.

Acţiunile UBS AG, cea mai mare bancă din Elveţia, s-au apreciat cu 5,3%, la 13,81 franci elveţieni. UBS vrea să elimine încă 10.000 de locuri de muncă, după pierderile semnificative înregistrate în trimestrul al treilea din acest an.

Titlurile "Nestlé" AG, cel mai mare grup alimentar din lume, au coborât cu 0,1%, la 59,6 franci. Compania l-a numit pe Luis Cantarell în fruntea operaţiunilor din domeniul nutriţiei, acesta urmând să-l înlocuiască pe Kurt Schmidt, care renunţă la funcţie din motive personale.

Acţiunile "France Telecom" SA, cea mai mare companie de telefonie din Franţa, au consemnat un avans de 0,8%, la 8,72 euro, deşi agenţia de evaluare Fitch a coborât, cu o treaptă, ratingul atribuit datoriilor pe termen lung ale grupului (la "BBB+", de la "A-").

Acţiunile E.ON AG, cel mai mare producător german de utilităţi, au scăzut cu 0,5%, la 17,52 euro, însă cele ale rivalului mai mic RWE AG s-au apreciat cu 1%, la 35,04 euro. "Hitachi" Japonia va cumpăra de la cele două societăţi proiectul nuclear Horizon din Marea Britanie.

La ora 16.45 (ora României), indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a crescut cu 0,8%, la 5.841,80 puncte, CAC 40 al celei din Paris - cu 1,3%, la 3.453,43, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 0,9%, la 7.267,21.

Autoritatea pieţei de capital din SUA a extins şi pentru ziua de ieri decizia luată luni, de închidere a burselor americane. Nici o piaţă de acţiuni din SUA nu a derulat tranzacţii ca să-şi protejeze angajaţii, în condiţiile în care uraganul Sandy a lovit oraşul New York.

Scăderi în Asia

Cele mai multe dintre acţiunile tranzacţionate la bursele din Asia au scăzut ieri, investitorii având temeri cu privire la mersul economiei Japoniei.

Acţiunile "Toyota Motor" Corp., cea mai mare companie auto niponă, s-au depreciat cu 0,5%, la 3.015 yeni, iar cele ale rivalului mai mic "Nissan Motor" Co. - cu 2,5%, la 653 yeni. Carlos Ghosn, directorul executiv al "Nissan", a avertizat că prelungirea disputei teritoriale dintre Tokyo şi Beijing ar putea încetini expansiunea agresivă a producătorului auto pe piaţa de profil din China, unde "Nissan" realizează un sfert din vânzări.

Titlurile producătorului de electronice "Sony" Corp. au coborât cu 1,3%, la 928 yeni, iar cele ale rivalului sud-coreean "Samsung Electronics" Co. - cu 0,1%, la 1,298 milioane woni.

Acţiunile companiei industriale nipone "Hitachi" Ltd. au consemnat un declin de 0,2%, la 410 yeni. "Hitachi" cumpără proiectul nuclear Horizon din Marea Britanie pentru aproximativ 700 de milioane de lire sterline.

Acţiunile "Glencore International" Plc, trader de materii prime, au pierdut 1,8% pe piaţa din Hong Kong, ajungând la 41,10 dolari HK. Compania va scoate la vânzare unele active din sectorul zincului, în încercarea de a câştiga rapid aprobarea Uniunii Europene pentru preluarea societăţii miniere "Xstrata" Plc, pe 80 de miliarde dolari, spun surse apropiate situaţiei.

Acţiunile BYD Co., producător auto chinez deţinut parţial de conglomeratul american "Berkshire Hathaway" Inc. (aparţinând miliardarului Warren Buffett), au avut un preţ de 15,06 dolari HK, mai mic cu 4,1% faţă de ziua anterioară. Compania a estimat că profitul său ar putea să scadă cu până la 98% anul acesta.

Titlurile "Sharp" Corp. au crescut cu 6,2%, la 172 yeni, pe fondul zvonurilor potrivit cărora producătorul nipon de ecrane LCD poartă discuţii pentru un parteneriat cu societăţile americane "Apple" Inc., "Google" Inc. şi "Microsoft" Corp.

Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a scăzut cu 1%, la 8.841,98 puncte, Hang Seng al pieţei din Hong Kong - cu 0,4%, la 21.428,58, Kospi al celei din Seul a urcat cu 0,4%, la 1.899,58.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb