BURSELE LUMII Corecţia continuă pe Wall Street, bursele europene sunt trase şi ele în jos

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 9 septembrie 2020

Corecţia continuă pe Wall Street, bursele europene sunt trase şi ele în jos

Corecţia sectorului tehnologic a continuat ieri pe Wall Street, sentimentul negativ fiind resimţit şi în pieţele europene care au urmat tendinţa negativă imprimată de New York. Indicele tehnologic Nasdaq Composite s-a prăbuşit cu 3% la deschidere, investitorii retrăgându-se din Tesla şi alte companii mari de tehnologie. Tensiunile continue dintre Statele Unite şi China şi preocupările privind o revenire economică mai prelungită au afectat de asemenea sentimentul investitorilor americani la deschiderea pieţei.

Bursele europene au fost afectate suplimentar de preocupările privind posibilitatea ieşirii Marii Britanii din arhitectura europeană fără un acord de liber-schimb, în timp ce indicii de referinţă din Asia au consemnat în mare parte creşteri în a doua şedinţă de tranzacţionare a săptămânii.

Totodată, preţul petrolului Brent s-a prăbuşit cu 5% ieri coborând sub 40 de dolari barilul pe fondul unei cereri în continuare scăzute şi a scenariului unei majorări a producţiei de către ţările OPEC. Petrolul West Texas Intermediate (WTI) scădea şi mai puternic la ora redactării (17:30), cu 7,64% la 36,73 de dolari/baril, cel mai scăzut nivel de la mijlocul lunii iunie.

Deutsche Börse

- Indicele pan-european STOXX 600 scădea la 17:35 cu 1,3% deşi a deschis marginal pe plus şedinţa, acţiunile de tehnologie de pe vechiul continent conducând declinul sectorial. Atenţia investitorilor a fost îndreptată la New York după un weekend prelungit la Wall Street şi după ştirile privind achiziţiile masive de call-uri (opţiuni) ale Softbank înaintea începerii scăderilor. Operaţiunile de piaţă au devenit publice joi, zi în care Nasdaq s-a prăbuşit 4,96%.

- Marea Britanie a început în această săptămână o nouă rundă de negocieri comerciale (Brexit) cu UE avertizându-i pe europeni că îşi înteţeşte pregătirile pentru o ieşire din UE fără un acord.

- Indicele german DAX scădea cu 0,94% la ora 17:50 după publicarea unor date care au arătat că exporturile germane au crescut în luna iulie însă că se află în continuare mult sub nivelul pre-criză din februarie.

- Acţiunile gigantului francez EDF au scăzut cu peste 7% după ce compania de electricitate a anunţat că producţia din surse nucleare a scăzut cu 17,6% în august din cauza efectelor pandemiei şi a unor probleme la reactoare. Referinţa pieţei de la Paris, CAC 40, scădea la ora 17:50 cu 1,6%.

- Titlurile companiei britanice Royal Mail au explodat cu 26% după majorarea ţintei pentru veniturile din acest an. În acelaşi timp, indicele britanic FTSE 100 scădea la ora 17:50 cu 0,56%.

- Investitorii europeni erau atenţi şi la semnalele privind inflaţia venite dinspre Banca Centrală Europeană în condiţiile în care mâine consiliul guvernator al băncii se va întâlni într-o nouă şedinţă de politică monetară. Pieţele iau în considerare menţinerea politicii actuale dar cu posibilitatea majorării achiziţiilor de titluri de stat (amplificarea măsurilor de relaxare cantitativă). Atenţie suplimentară se va acorda şi comentariilor BCE privind întărirea monedei euro.

- Aşteptate tot joi sunt datele provizorii (după cele semnal) privind contracţia PIB a zonei Euro în cel de-al doilea trimestru, cel mai influenţat de pandemie.

Nasdaq

- Pe Wall Street au dominat în principal îngrijorările privind durata corecţiei în contextul în care în piaţa americană se tot vorbeşte de ceva timp despre o bulă în sectorul tehnologic (nu chiar ca cea din 2000, dotcom bubble), despre iraţionalitatea pieţelor şi deconectarea de economia reală.

- Au continuat de asemenea dezbaterile privind motivele din spatele mega-raliului post-crahul Covid: pe forumurile din afară se spune că traderii de retail ar fi obligat prin achiziţiile de call-uri (la fel ca Softbank) market-makerii să cumpere din piaţă acţiunile vizate de respectivele call-uri pentru a hedge-ui opţiunile (call-urile dau dreptul dar nu obligaţia deţinătorului să cumpere o cantitate de acţiuni la un preţ specificat până la data expirării contractului).

- "Dacă ai cumpărat multe opţiuni call în trimestrul al doilea stai foarte bine, dar asta crează o problemă pentru mai încolo când trebuie să reduci din aceste poziţii", spune pentru Reuters Ken Peng, şeful diviziei de strategie de investiţii de la Citi Private Bank.

- Toţi sub-indicii majori ai S&P (11) au scăzut în prima oră de tranzacţionare, sectoarele de energie şi tehnologia informaţiei conducând declinul.

- Practic, principalii indici ai pieţelor bursiere americane consemnau la ora redactării (18:00) noi scăderi - S&P 500 (-1,83%) şi Dow Jones (-1,52) - după luna august 2020 a fost cea mai bună lună august din 1984 încoace pentru cei doi indici. Nasdaq Composite marca şi el un minus de 2,3%, în timp ce titlurile Apple scădeau cu 3,57% la 18:00, cele ale Tesla scădeau cu 14,20% (cel mai mare declin din ultimele aproape 6 luni - compania nu a mai fost inclusă în indicele S&P 500), cele ale Amazon cu 2,26%, iar cele ale Microsoft consemnau un minus de 3,08%.

- Unii participanţi la piaţă au spus pentru Reuters că nu se aşteaptă la un sell-off prelungit în contextul posibilităţii pornirii tiparniţei de către Federal Reserve.

- " Nu cred că piaţa se va corecta într-un mod foarte masiv. Asta pentru că energia acestui raliu este Fed-ul iar nu există niciun alt loc unde să-şi pui banii înafară de acţiuni", consideră Peter Cardillo, chief market economist la Spartan Capital din New York.

- Titlurile General Motors au fost printre puţinele care au urcat puternic, cu 8% (la ora 18:15) după ce producătorul auto a anunţat achiziţia unei participaţii de 11% la producătorul de camionete electrice Nikola. Pentru participaţia respectivă GM va plăti 2 miliarde de dolari. Acţiunile Nikola au urcat după şi ele ca urmare cu 36,7% (la ora 18:15).

Shanghai Stock Exchange

- În Asia-Pacific, titlurile chineze de risc au închis pe plus şedinţa bursieră de marţi, indicele Shanghai Composite mai sus cu 0,72% faţă de referinţa din ziua anterioară. Indicele Hang Seng de la Hong Kong a câştigat şi el 0,23%, iar indicele japonez Nikkei 225 0,80%. Acţiunile Softbank au închis cu un minus de 0,61% ieri după declinul de 7,2% din ziua precedentă, iar traderii japonezi spuneau că aşteaptă să vadă direcţia pieţei americane înainte de a lua noi decizii.

- Preşedintele american Donald Trump a ridicat luni din nou posibilitatea decuplării economiilor americane şi chineze, acesta sugerând că Statele Unite nu ar pierde bani dacă cele mai mari două economii din lume nu ar mai face comerţ.

- Titlurile producătorului chinez de apă şi băuturi Nongfu Spring Co Ltd au crescut cu aproape 54% în prima zi de tranzacţionare de marţi.

- Indicele sud-coreean Kospi a terminat cu un plus de 0,74%, iar referinţa australiană S&P/ASX 200 cu un plus de 1,1%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb