Buzăul, campion la atragerea ajutoarelor pentru cultivarea usturoiului

Ana Felea
Miscellanea / 10 decembrie 2020

Buzăul, campion la atragerea ajutoarelor pentru cultivarea usturoiului

Buzăul îşi consolidează poziţia de judeţul cu cel mai mare număr de cultivatori de usturoi. După ce anul trecut a fost pe primul loc în clasament în atragerea de fonduri puse la bătaie de Ministrul Agriculturii prin programul de minimis, Buzăul are şi anul acesta un număr în creştere de cultivatori de usturoi. Cu alte cuvinte, tradiţia cultivării usturoiului reînvie la Buzău. O spun cifrele care arată o creştere spectaculoasă a suprafeţei cultivate, dar şi a numărului de fermieri faţă de datele comunicate de Direcţia Agricolă în 2019. Buzoienii sunt fruntaşi şi la atragerea banilor puşi la bătaie prin Programul "Usturoi", anul acesta fiind aşteptaţi să ajungă la beneficiari peste 700.000 de euro.

Direcţia Agricolă Buzău a finalizat etapa de primire a documentelor din partea potenţialilor beneficiari ai programului de minimis pentru cultura de usturoi. Faţă de anul trecut, suprafaţa cultivată aproape că s-a triplat.

Cosmin Florea, directorul Direcţiei Agricole Buzău, a declarat: "S-a terminat perioada de depunere a documentelor şi a deconturilor cu care s-a făcut dovada că s-a comercializat usturoiul. Am primit 142 de dosare din care doar 129 au fost eligibile pentru o suprafaţă cultivată de 235 de hectare, suprafaţă care duce Buzăul pe primul loc la nivel naţional. Faţă de anul trecut când noi am avut 94 de hectare cultivate cu usturoi, practic acum avem o suprafaţă mai mult decât dublă faţă de 2019. Avem şi mai mulţi fermieri. Anul trecut am avut în jur de 70, anul acesta 142".

Şi cantitatea de usturoi obţinută la hectar, spune Florea, a fost una mulţumitoare în contextul unui an extrem de greu pentru agriculturi.

"Au fost beneficiari care au făcut dovada de 3 tone la hectar, dar au fost şi legumicultori care au scos şi 6 tone de pe un hectar, în ciuda anului care nu a fost unul favorabil dar au folosit o tehnologie modernă şi au realizat iată o cantitate dublă de usturoi. Noi am fost atenţi şi cu materialul multiplicat. Chiar dacă nu s-a realizat în proporţie de 100% acest lucru, noi am insistat să multiplicăm soiuri româneşti şi, în mare parte, usturoiul din pieţele din Buzău este adus din bazinul Râmnicelu, Bala Albă", a punctat Florea.

În aceste condiţii, directorul Direcţiei Agricole este de părere că Buzăul ar putea readuce la viaţă tradiţia cultivării usturoiului, judeţul fiind cu mulţi ani în urmă cel mai important bazin legumicol din ţară.

"Avem mulţi fermieri care au reînviat această tradiţie a cultivării usturoiului. Este adevărat noi, în bazinul legumicol din Buzău, cu mulţi ani în urmă, am avut o mie de hectare de usturoi şi aici am vrea să ajungem. Prin acest program se stimulează cultivarea usturoiului şi noi încurajăm să fie multiplicat usturoiul autohton", a explicat Cosmin Florea.

Cei care nu au reuşit să facă producţia minimă au fost excluşi de la plată. Este cazul a 13 cultivatori care au depus actele la Direcţia Agricolă însă au fost declaraţi neeligibili.

"Motivele au fost diverse. În primul rând, suprafaţa nu a corespuns cu cerinţele din program. Alţii n-au realizat producţia cerută, au crezut că pot să păcălească. Nu au avut 3 tone la hectar şi acolo am considerat că nu s-a respectat tehnologia şi că au intrat în acest program mai mult pentru suma care se oferă la hectar, respectiv 3.000 de euro", a spus Florea.

Direcţia Agricolă Buzău va trimite toate documentele centralizate către Ministerul Agriculturii, urmând ca până la finalul anului cultivatorii de usturoi să-şi primeasc banii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In timp ce lumea zboara pe Marte, romanii cutlvia usturoi, nenica.. Iar iobagii care nu se inchina sistemului sunt descalificati si nu mai primesc bani. Ciu-ciu usturoi !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb