BVB Acţiunile SIF Muntenia au urcat cu 4,3%

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 mai 2012

Acţiunile SIF Muntenia au urcat cu 4,3%

Bursa de la Bucureşti a închis ieri în creştere cu 0,62%, iar acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au rămas în atenţia jucătorilor pe parcursul zilei şi au urcat cu 4,3% după ce piaţa a aflat de propunerea de distribuire a unor dividende suplimentare de 98,45 milioane lei din rezerve.

Investitorii au vizat titlurile SIF Muntenia încă din primele minute ale şedinţei bursiere. În primele minute de tranzacţionare, cotaţia acestor acţiuni a atins un maxim de 0,8 lei, fiind cu 7,8% peste ultimul preţ de luni. Ulterior, traiectoria acţiunilor s-a schimbat, astfel că, la închiderea pieţei, acţiunile erau cotate la 0,774 lei.

Operaţiunile cu aceste titluri au însumat aproape 800.000 lei.

Acţionarii au reacţionat la anunţul privind distribuirea de noi dividende, după ce la precedenta şedinţă AGA, din aprilie, unii acţionari ai societăţii, printre care omul de afaceri Gheorghe Iaciu, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de profitul mic înregistrat de societatea de investiţii financiare şi faţă de bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an. El a cerut administratorului SIF, compania Muntenia Invest, triplarea dividendului pentru anul trecut, varianta iniţială fiind de 65,3 milioane lei.

Acţionarii sunt convocaţi la 6 iulie, când acţionarilor le va fi prezentat un nou program de administrare şi un buget de venituri şi cheltuieli rectificat pentru acest an.

"Rămâne de văzut însă dacă această situaţie va crea un precedent şi în cazul celorlalte SIF-uri", a declarat directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian, citat de Mediafax.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,46%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,91% peste închiderea de luni.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 0,56%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a încheiat ziua cu 0,5% peste nivelul de referinţă.

"Incertitudinea creată la nivel internaţional odată cu rezultatele alegerilor din Grecia şi Franţa continuă să ţină în şah pieţele financiare gloabale, investitorii fiind indecişi în ceea ce priveşte viitorul economic al Europei. Aceasta situaţie creează nervozitate în piaţă şi a dus la o creştere substanţiala a volatilităţii indicilor, semn ca pieţele reacţionează la fiecare ştire şi sunt foarte sensibile la măsurile care vor fi adoptate de către noii lideri politici", a afirmat Mureşian.

Mureşian spune că mişcările pieţelor internaţionale se resimt şi pe plan local.

"Chiar dacă pe tot parcursul zilei de astăzi (marţi, n.r) a existat o discrepanţă între evoluţia indicilor locali şi a celor europeni, putem pune această diferenţă pe faptul că în şedinţa de luni pieţele globale şi-au revenit puternic după închiderea pieţei local", a spus directorul Intercapital.

Mureşian afirmă că investitorii au încercat să se axeze pe acţiuni noi, precum Biofarm, Amonil sau Petrom, care până acum nu au fost în vizorul lor.

"Faptul că în acestă perioadă, atât la nivel european, cât şi în plan local asistăm la un transfer al puterii către noi lideri, care au o altă viziune şi alte planuri, nu putea să rămână fără repercusiuni în rândul investitorilor, aceştia încercând să anticipeze dacă noile măsuri vor avea un impact puternic asupra stabilităţii economice sau vor duce la însănătoşirea economiilor", a mai spus Mureşian.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide, cu transferuri de 5,1 milioane lei, iar ultimele tranzacţii s-au operat la 0,556 lei, în creştere cu 0,27%.

Rulajul pieţei de acţiuni a fost de 18,1 milioane lei (4,1 milioane euro), de peste două ori mai redus faţă de valoarea transferurilor din sesiunea de luni, de 39 milioane lei (8,8 milioane euro).

Rulaje peste un milion de lei au fost consemnate şi pentru acţiunile SIF Oltenia (2,3 milioane lei), Transgaz (2 milioane lei), SIF Transilvania (1,7 milioane lei), SIF Moldova (1,4 milioane lei) şi Transelectrica (1,1 milioane lei).

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. din comunicatul sif4 nu rezulta cine beneficiaza de majorarea dividentelor actionarii inscrissi in registru la data de inregistrare din aprilie sau cei inscrisi in registru in iulie 2012.Am detinut actiuni la data de inregistrare din aprilie si dupa trecerea acestei date le-am vandut.Ce se intampla in aceasta situatie,?

    1. cu siguranta data de inregistrare va fi alta, respectiv una hotarata de catre noua AGA. in convocator este comunicata data de referinta pentru participarea la aceasta noua AGA.

      ar ma fi solutia sa-l intrebati pe dl iaciu; el cred ca intuieste ceva. oricum - buna miscare pentru actionari, cel putin pe terme scurt

      draga blake, cam faci pe desteptul! adica cine te crezi tu de recomanzi sa in intrebam pe Dl Iaciu? ai tu vreao susta cu el sau ceva? omul ala a facut ce-a vrut muschiul lui cu sif'u asta

      scumpul de el, am inteles ca e aproape deceva controale pe doraly; cica a suparat multa lume..si il au pe lista de "curatenie"; nu m-ar mira sa-l dea si exepmlu de lupta antievaziune.

      dar, in fond, noua ne prinde bine un fraier ca asta; ma ales unul cu fata de om serios - astia sunt cei mai buni; sunt ca piticii lui Alba Ca Zapada, un fel de 10 negrii mititei cu paine si mustar (de m-ar vedea sogun, ar face ochii mari!); dar n'ai tu de unde sa sti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb