BVB Acţiunile SIF3 "Transilvania" au fost cele mai lichide

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 februarie 2006

Cotaţiile principalilor emitenţi de la cota Bursei au suferit ieri corecţii negative, după ce în sesiunea precedentă indicii bursieri atinseseră un nou maxim istoric.

Indicele BET, care reflectă evoluţia cotaţiilor celor mai lichide zece acţiuni listate, a scăzut cu 1,77%, în timp ce preţurile acţiunilor societăţilor de investiţii financiare au înregistrat o depreciere de 1,38 procente. Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate ieri pe Bursă a fost de 82,39 milioane de RON, respectiv circa 23 milioane euro. În prima parte a zilei, piaţa a fost dominată de cumpărători, cotaţiile acţiunilor avînd variaţii pozitive. Ulterior, vînzătorii şi-au făcut apariţia pe Bursă, astfel că începînd cu a doua parte a sesiunii bursiere aceştia au preluat controlul.

Acţiunile SIF3 "Transilvania" au fost cele mai lichide titluri de pe piaţă, cu tranzacţii de peste 30,4 milioane RON. Preţul acţiunilor SIF3 la închiderea şedinţei a fost de 2,46 RON/acţiune, în creştere cu 1,2% faţă de cel din ziua anterioară. Cu 4.700.000 acţiuni SIF3 au fost efectuate şi trei tranzacţii speciale (deal), în valoare de peste 11 milioane de RON. Preţul la care s-au făcut tranzacţiile a fost de 2,41 RON/acţiune, în scădere cu 0,8% faţă de cel de la închiderea zilei.

La prima categorie, cu cel mai mare rulaj de circa 9,8 milioane de RON, respectiv o treime din valoarea totală a tranzacţiilor, s-au detaşat acţiunile SNP "Petrom". Evoluţia cotaţiilor acţiunilor SNP a fost în ton cu piaţa, astfel că la finele zilei, cursul a scăzut cu 2,3% pînă la nivelul de 0,6250 RON/acţiune. Cursul a atins ieri şi nivelul minim de 0,62 RON/acţiune, însă spre finalul sesiunii acesta s-a stabilizat la nivelul de închidere.

La aceeaşi categorie, în topul preferinţelor clienţilor au urmat acţiunile "Banca Transilvania", cu o valoare totală a tranzacţiilor de 7,06 milioane RON. Preţul titlurilor TLV la închiderea şedinţei a fost de 1,47 RON/acţiune, în scădere cu 1,3% faţă de cel anterior. Sectorul bancar a înregistrat o scădere a preţurilor acţiunilor tranzacţionate la cota BVB, cu excepţia titlurilor "Băncii Comerciale Carpatica", care au închis ziua la acelaşi curs ca cel precedent.

Cele mai mari aprecieri ale preţurilor au fost consemnate de acţiunile "Carbid Fox Tîrnăveni" - 14,98%, "Vel Pitar" - 11,30 % şi "Rolast" Piteşti - 10,77%.

La categoria SIF a mai fost efectuată o tranzacţie specială (deal) cu 110.000 acţiuni SIF2 "Moldova", la preţul de 2,75 RON/acţiune.

SIF4 "Muntenia" a vîndut prin tranzacţii în piaţă un număr de 7.185.458 acţiuni "Biofarm", în valoare totală de 4.560.688 RON.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Cotaţia acţiunilor "Rompetrol Rafinare" a scăzut ieri la finele şedinţei bursiere cu 3,3% pînă la nivelul de 0,1170 RON/acţiune. Pe parcursul zilei, cursul acţiunilor a atins nivelul minim de 0,1160 RON/acţiune. Brokerii pun scăderile de ieri pe seama audierilor de la Parchet a vicepreşedintelui CNVM, Paul Miclăuş şi a comisarului Victor Eros. Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate ieri cu acţiunile rafinăriei a fost de peste 3 milioane de RON şi peste 27 de milioane de acţiuni tranzacţionate.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb