BVB Agitaţie mare în jurul acţiunilor "Banca Transilvania"

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 mai 2006

Investitorii şi-au făcut simţită prezenţa pe piaţă în prima şedinţă a acestei săptămîni, valoarea totală a transferurilor depăşind 38 milioane RON. Brokerii sunt optimişti şi consideră că întreaga piaţă ar putea intra pe un trend ascendent, alimentat şi de raportul de ţară care va fi făcut public la mijlocul acestei luni. Toţi cei trei indici bursieri au înregistrat creşteri, cea mai semnificativă fiind cea a indicelul BET-FI care a cîştigat +1,41%. Indicele BET-C a crescut cu +1,19% în timp ce BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece titluri de pe piaţă, a crescut cu +0,7%. Acţiunile "vedetă" în şedinţa de ieri au fost cele ale "Băncii Transilvania", investitorii lansînd ordine de cumpărare cu scopul să beneficieze de acţiunile gratuite distribuite (la 1000 titluri deţinute, 509 gratuite şi 150 la preţ preferenţial ). Valoarea totală a transferurilor s-a ridicat la peste 9,4 milioane RON, determinînd o apreciere a cotaţiei de +2,84%. Cursul a crescut în prima parte a şedinţei, pînă la vechiul palier de 1,45 RON/titlu, nivel la care s-a şi închis şedinţa. În contrast, titlurile "BRD-Groupe Societe Generale" au pierdut -0,58%, în condiţiile unui rulaj de peste 150.000 de acţiuni.

Societăţile din sectorul chimic au înregistrat cele mai mari pierderi în şedinţa de ieri. Titlurile AMO au dat dovadă de o volatilitate ridicată, brokerii susţinînd că numai speculaţii puternice puteau să determine o apreciere de peste 9% în prima parte şedinţei, urmată de o scădere de -9,2% în a doua jumătate a zilei. O depreciere semnificativă a înregistrat-o şi cotaţia "Azomureş", care a pierdut -5,4%. Brokerii sus-ţin că scăderea preţului titlurilor AZO se datorează pierderilor mari (circa 11 milioane RON) cu care emitentul a încheiat primul trimestru al acestui an. La finele şedinţei de ieri, preţul de referinţă pentru o acţiune "Azomureş" a fost de 0,2240 RON.

Spre sfîrşitul şedinţei, în piaţă au pătruns numeroase ordine de vînzare de acţiuni "Rompetrol Rafinare" care au dus la o depreciere abruptă a cotaţiei (-1,5%). Spre deosebire de titlurile RRC, acţiunile "SNP Petrom" au înregistrat o creştere a cotaţiei înainte de final, după o evoluţie echilibrată, închizînd la 0,5650 RON/titlu. Cotaţiile societăţilor de investiţii financiare au cres-cut în prima şedinţă a săptămî-nii. Analiştii "Prime Transaction" susţin că, în preajma raportului de ţară, am putea asista la o revenire interesantă, rămînînd de văzut dacă posesorii de titluri SIF nu vor fi tentaţi să vîndă şi să-şi recupereze sume importante blocate pe aceşti emitenţi. Cel mai mult a crescut cotaţia SIF5 "Oltenia", cu +2,3% la 2,73 RON/titlu. Cel mai tranzacţionat a fost însă SIF2 "Moldova", cu o valoare totală a transferurilor de 4,3 milioane RON. Ieri a fost raportată şi o vînzare de 180.000 de acţiuni SIF2 de către o societate al cărei acţionar majoritar este Cătălin Chelu, cunoscut investitor în SIF-uri.

"UAMT" Oradea

Cotaţia titlurilor UAM a cîştigat 15% în prima şedinţă bursieră a săptămînii, situîndu-se pe o pantă ascendentă încă de la deschidere. Societatea şi-a publicat la finele săptămînii proiectul de buget pentru anul în curs, dezvăluind că urmăreşte să realizeze un profit net de 3,7 milioane RON, de 25 de ori mai mare decît cel obţinut anul trecut. Investitorii au reacţionat rapid la aceste previziuni optimiste, în şedinţa de ieri fiind transferate 39.500 de acţiuni, la preţuri cuprinse între 0,60 şi 0,69 RON/titlu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb