Acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au făcut notă discordantă cu pieţele dezvoltate din Europa şi Statele Unite, în prima şedinţă a săptămânii, BET rupând secvenţa de treisprezece şedinţe de stagnare consecutive aglomerate în ultima perioadă, cu o creştere de 0,62% şi reuşind să atingă un nou nivel maxim multianual, de 9.289,26 de puncte. Maximum-ul anterior a fost atins în data de 4 septembrie. Pragul de 9.300 de puncte este important din punct de vedere tehnic, aici regăsindu-se un număr de rezistenţe (prag care acţionează ca o barieră împotriva creşterii preţului) semnificative.
Totuşi, volumele tranzacţionate s-au menţinut la niveluri modeste, rulajul ridicându-se ieri la doar 24,21 milioane de lei, sub valoarea medie zilnică din acest an, ce a coborât la 40,81 milioane de lei.
La fel ca în pieţele din regiune, impulsul de creştere a venit pe fondul volatilităţii din pieţele petroliere, astfel că acţiunile OMV Petrom (SNP) au condus raliul, cu o apreciere de 1,1%. În timp ce în pieţele dezvoltate au fost consemnate în general scăderi, în cele regionale, indicele BUX de la Budapesta a câştigat 1,41%, PX al bursei de la Praga a urcat cu 1,02%, iar WIG20 al pieţei din Varşovia a săltat cu 0,77%.
De menţionat şi faptul că ieri, în Senat, a fost adoptat proiectul de lege ce prevede, printre altele, eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri. Acesta urmează să fie trimis Camerei Deputaţilor.
Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Săptămâna a început cu creşteri pentru toţi indicii BVB. Variaţiile au fost cuprinse între o creştere de 0,25% pentru BET-FI şi un avans de 0,7% în cazul BET-NG. Valoarea tranzacţiilor de astăzi (n.r. ieri) a depăşit cu puţin 5 milioane de euro, cel mai activ emitent fiind Fondul Proprietatea (FP). Din cadrul indicelui BET, cea mai mare apreciere a fost consemnată de acţiunile MedLife (M), cu o apreciere de 1,82%, urmate de titlurile SNP şi Digi Communications (DIGI), ce au urcat cu 1,02%. La polul opus avem titlurile Conpet (COTE), cu o scădere de 0,75%".
În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile FP, care au înregistrat transferuri în valoare de aproximativ 5,53 milioane de lei, ultima cotaţie a FP fiind de 1,15 lei, în creştere cu 0,44%.
Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Banca Transilvania (TLV), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 2,37 lei, în urcare cu 0,64%, valoarea schimburilor cu acţiunile instituţiei bancare însumând 4,97 milioane de lei.
Acţiunile SNP au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 0,4145 lei, pe fondul unei valori transferate de circa 4,3 milioane de lei, volumele mici indicând totuşi o speculaţie pe termen scurt.
Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Romgaz (SNG), care au surprins cu un rulaj de 2,37 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 34,5 lei/titlu, pe fondul unui avans de 0,88%.
Indicele compozit BETPlus, ce include cei mai tranzacţionaţi 40 de emitenţi ai bursei noastre, s-a apreciat cu 0,65%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a marcat o creştere de 0,53%.
• Topul celor mai mari creşteri
1. "IAR Braşov" (IARV): +6,98%
2. "Oil Terminal" (OIL): +6,8%
3. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): +6,63%
4. "Zentiva" (SCD): +2,72%
5. "Armatura" (ARM): +2,56%
-----------------------
• Topul celor mai mari scăderi
1. "Mecanică Fină" (MECE): -14,52%
2. "Impact Developer & Contractor" (IMP): -1,71%
3. "THR Marea Neagră" (EFO): -0,91%
4. "Conpet" (COTE): -0,75%
5. "Purcari Wineries" (WINE): -0,44%