BVB BET urcă cu 0,27% în aşteptarea deciziei privind trecerea la piaţa emergentă

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 septembrie 2019

BET urcă cu 0,27% în aşteptarea deciziei privind trecerea la piaţa emergentă

O nouă şedinţă cu creşteri uşoare pentru indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-a consemnat ieri, în contextul aşteptării deciziei privind amânarea sau promovarea la statutul de piaţă emergentă a agenţiei de rating FTSE Russell. Toţi cei nouă indici au înregistrat creşteri, BET-BK marcând cel mai mare avans, de 0,55%.

Valoarea tranzacţiilor de ieri s-a ridicat la puţin peste 40 de milioane de lei, aceeaşi ca în şedinţa precedentă, dispersată astfel încât niciun emitent nu a dat mai mult de 25% din rulajul zilei. BET, referinţa pieţei noastre, a urcat cu 0,27%, la 9.528,24 de puncte, activitatea de tranzacţionare pe emitenţii urmăriţi de ETF-urile ce iau expunere pe piaţa noastră fiind redusă, cu excepţia acţiunilor Romgaz (SNG). Surpriza zilei au fost titlurile Digi Communications (DIGI), care au înregistrat transferuri în valoare de 4,1 milioane de lei.

Acţiunile Turism Felix (TUFE) au crescut ieri cu 4,23%, pe fondul convocatorului ce cheamă acţionarii în data de 18 noiembrie să se pronunţe cu privire la demararea unui program de răscumpărare pentru 4,96 milioane de acţiuni, echivalentul a 1% din societate. Doar nouă titluri de la BVB au marcat scăderi ale cotaţiilor în şedinţa de ieri.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Toţi indicii au închis în creştere. Variaţiile au fost cuprinse între un plus de 0,25% pentru BET-FI şi o creştere de 0,55% în cazul BET-BK. Valoarea tranzacţiilor a fost similară cu cea de ieri (n.r. miercuri), adică 40 milioane de lei. Cel mai mare aport a venit din partea tranzacţiilor cu acţiuni SNG, acestea asigurând peste 20% din rulajul zilei. Din cadrul indicelui BET, cea mai mare creştere a fost înregistrată de acţiunile MedLife (M), cu un avans de 2,72%, urmate de titlurile Electrica (EL), ce au crescut cu 1,33%. La polul opus, o singură societate a avut o scădere a cotaţiei: Fondul Proprietatea (FP), cu un minus de 0,43%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile SNG, care au înregistrat transferuri în valoare de 8,62 milioane de lei, ultima cotaţie a acţiunii fiind de 36,5 lei/unitate, în creştere cu 0,41%.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile FP, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 1,17 lei, valoarea schimburilor cu acţiunile Fondului însumând 7,04 milioane de lei.

Acţiunile DIGI au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 30 de lei, pe fondul unei creşteri de 0,33%.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au angrenat un rulaj de 3,93 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 14,16 lei/titlu, pe fondul unui avans de 1%.

Prin piaţa "deal" s-a realizat un singur transfer, cu acţiunile BRD, la preţul de 14,02 lei/titlu, pentru suma de 3,22 milioane de lei.

Indicele compozit BETPlus, ce include cei mai tranzacţionaţi 40 de emitenţi ai bursei noastre, s-a apreciat cu 0,27%, în timp ce indicele BET-NG, al sectorului energetic şi utilităţilor, a marcat o creştere de 0,46%. BET-XT, indicele celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa locală, a crescut cu 0,35%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Electrocontact" (ECT): +9,3%

2. "Bermas" (BRM): +8,53%

3. "Electroputere" (EPT): +4,35%

4. "Turism Felix" (TUFE): +4,23%

5. "Patria Bank" (PBK): +3,09%

------------------------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Condmag" (COMI): -12,5%

2. "Altur" (ALT): -7,89%

3. "Artego" (ART): -2,1%

4. "Mecanică Fină" (MECF): -1,88%

5. "Romcarbon" (ROCE): -1,78%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb