BVB Bursa a crescut cu 0,3%

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 noiembrie 2011

Bursa a crescut cu 0,3%

Bursa a crescut cu 0,35%, într-o piaţă în care acţiunile celor cinci SIF-uri au încheiat în scădere cu până la 5,64%, după ce dezbaterile din Camera Deputaţilor asupra proiectului pentru creşterea pragului la SIF-uri de la 1% la 5% au fost amânate din nou.

"Amânarea unei decizii finale pe tema pragului nu poate fi decât dezamăgitoare şi dovedeşte încă o dată că dezinteresul legislativului faţă de acest demers este unul cronic.

Proiectul a fost înscris marţi pe ordinea de zi a şedinţei de plen de luni, 5 decembrie, la punctul 15. Pe ordinea de zi a şedinţei de plen figurează şi votul final pentru 27 de iniţiative.

Acţiunile societăţilor de investiţii financiare au influenţat vizibil indicele BET-FI, acesta coborând cu 2,06%. Indicele include şi titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au crescut cu 1,9%, revenind după ce luni au atins cel mai redus nivel de la listare.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,47%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,61% sub nivelul de la sfârşitul zilei anterioare.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,64%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 26,6 milioane lei (6,1 milioane euro), sumă de peste două ori mai redusă decât rulajul şedinţei precedente, de 61,7 milioane lei (14,1 milioane euro.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 5,1 milioane lei, iar preţul a crescut cu 1,9%, la 0,423 lei.

Aproape un sfert din rulajul pieţei acţiunilor a fost asigurat de un deal cu 20,5% din acţiunile Concefa Sibiu (COFI), în valoare de 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro). Tranzacţia negociată a fost realizată în al treilea minut al şedinţei bursiere. Un pachet similar de acţiuni a fost cedat şi luni, de acţionarul majoritar al firmei, Horaţiu Cercel, către tătăl său, Vasile Popoviciu Cercel.

Titlurile au fost vândute marţi la preţul de 0,05 lei, egal cu cel plătit în transferul special de luni. Horaţiu Cercel, directorul general al companiei, deţine concertat aproximativ 60,5% din titlurile Concefa.

Pe piaţa principală, acţiunile Concefa au fost realizate transferuri în valoare de doar 8.000 de lei, iar preţul a avansat cu 1,01%, la 0,05 lei.

Titlurile Oltchim (OLT) au înregistrat cea mai vizibilă scădere din piaţă, de 10,62%, şi au ajuns la 1,162 lei, pe un rulaj de 286.000 de lei.

Investitorii au continuat să fie activi şi pe piaţa derivatelor, unde au transferat produse structurate de 5,9 milioane lei şi contracte futures de 697.000 de lei. Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 33,3 milioane lei (7,6 milioane euro). Suma este de două ori mai mică decât rulajul total de luni, de 68,1 milioane lei (15,6 milioane euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb