BVB Bursa a scăzut cu 0,67%, iar rulajul a fost susţinut de acţiunile Transelectrica

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 aprilie 2012

Bursa a scăzut cu 0,67%, iar rulajul a fost susţinut de acţiunile Transelectrica

Bursa de la Bucureşti a scăzut ieri cu 0,67%, pe cea mai redusă lichiditate din ultimele trei luni, în lipsa acţiunilor Fondului Proprietatea (FP) de la tranzacţionare, iar cele mai transferate acţiuni au fost titlurile Transelectrica (TEL).

"Incertitudinea şi prudenţa investitorilor continuă să caracterizeze piaţa, investitorii nemaifacându-şi simţită prezenţa decât pe anumite titluri, pentru care aceştia încearcă să speculeze anumite evenimente. Din acestă cauză, lichiditatea pieţei a scăzut treptat în ultimele şedinţe", a declarat directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Mureşian, citat de Mediafax.

Mureşian crede că o altă cauză poate fi reţinerea investitorilor străini, care au devenit probabil mai prudenţi din cauza contextului internaţional incert.

"Există, totuşi, şi acţiuni care reuşesc să iasă în evidenţă, Transelectrica fiind şi astăzi una dintre cele mai tranzacţionate acţiuni din piaţă. Închiderea cu succes a ofertei de vânzare a dus la creşterea rapidă atât a volatilităţii, cât şi a lichidităţii pe acest emitent, cel mai probabil datorită mişcărilor făcute de către investitorii care au cumpărat acţiuni în ofertă", a spus directorul de tranzacţionare de la Intercapital.

Titlurile Transelectrica au scăzut cu 0,84%, la 15,32 lei, iar valoarea trans-ferurilor a fost de 1,78 milioane lei. Acţiunile au fost intens tranzacţionate şi marţi, acoperind 45% din rulaj.

Unii brokeri cred că o parte dintre investitorii care au cumpărat titluri în oferta Transelectrica au început să vândă marţi la preţuri în scădere pentru a limita pierderile, întrucât preţul din ofertă a fost mai mare decât cel de la bursă.

Cotaţia acţiunilor Transelectrica a fost, ieri, cu 2,48% sub preţul din ofertă pe tranşa micilor investitori, de 15,71 lei/acţiune, şi cu 2,8% peste cel din tranşa investitorilor mari, de 14,9 lei/titlu.

Indicii de la BVB au consemnat scăderi încă din primele minute de tranzacţionare de ieri, pe o lichiditate redusă. Acţiunile FP, care de regulă sunt cele mai lichide din piaţă, au fost suspendate de la tranzacţionare pentru întrunirea AGA.

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat, ieri, propunerea celui mai mare acţionar, fondul american de hedging Elliott Associates, de vânzare de active, iar banii respectivi să fie distribuiţi acţionarilor.

De asemenea, acţionarii Fondului au aprobat ieri, în principiu, listarea secundară a Fondului la bursa din Varşovia.

La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se plasa cu 0,23% sub nivelul de marţi, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au adus o scădere de 0,87% pentru indicele BET-NG.

Totodată, indicele BET-FI, care a urmărit acţiunile celor cinci SIF-uri, având în vedere că titlurile FP au fost suspendate, a coborât cu 0,74%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,52%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate.

Valoarea tranzacţiilor realizate cu acţiuni a fost de 8,33 milioane lei (1,9 milioane euro), cu 43% sub rulajul de la finalul sesiunii de marţi, de 14,7 milioane lei (3,3 milioane euro). O lichiditate mai redusă pe segmentul de acţiuni a fost consemnată în luna ianuarie.

Rulaje puţin peste un milion de lei au consemnat acţiunile Banca Transilvania (1,11 milioane lei) şi SIF Transilvania (1,07 milioane lei). Titlurile băncii au închis cu un avans de 1,74%, la un preţ de 1,17 lei, iar cotaţia acţiunilor SIF3 a coborât cu 1,41%, la 0,697 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb