Bursa de la Bucureşti a urmat linia burselor vest-europene şi a scăzut cu 0,27%, trecând pe roşu chiar în ultima oră, iar rulajele au continuat să fie reduse în aşteptarea votului de vineri asupra cererii USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
Piaţa a deschis ziua în stagnare, însă apoi a început să crească uşor, după corecţia de 3% înregistrată miercuri. Declinul de miercuri a fost influenţat în principal de tensiunile politice din România care au culminat cu cererea USL de suspendare a preşedintelui. Bursa a fost afectată şi de unele marcări de profituri şi de scăderile uşoare înregistrate de bursele externe.
După ora 16:00, piaţa a reintrat pe roşu, urmând linia burselor vest-europene. Totuşi, volumele de tranzacţionare au fost foarte reduse, însumând doar 15,7 milioane lei (3,5 milioane euro). Suma este cu 30% sub rulajul de miercuri, de 22,5 milioane lei (5 milioane euro).
Brokerii spun că majoritatea inves-titorilor au preferat să ia poziţii de aşteptare până la rezultatul votului de vineri din Parlament asupra cererii USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
"Incertitudinea creată de tensiunile politice din aceste zile a continuat să fie simţită în piaţă şi astăzi. Chiar dacă investitorii şi-au mai temperat nervozitatea şi nu au reacţionat atât de negativ ca miercuri, este clar că sunt în continuare foarte atenţi la ceea ce se întâmplă pe plan local şi încearcă să anticipeze impactul măsurilor care urmează să fie luate în perioada imediat următoare. Totodată, pentru ca tabloul să fie complet, şi pieţele externe au transmis un semnal indecis, acestea confruntându-se cu o volatilitate ridicată datorită reacţiei la măsurile care au fost luate în Europa. În aceste condiţii, cred că decizia investitorilor locali să ia poziţii de aşteptare în şedinţa de astăzi este de înţeles", a declarat directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Mureşian, citat de Mediafax.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,4%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,19% finalul sesiunii de miercuri.
În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 1,31% sub şedinţa precedentă.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,67%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Totodată, noul indice al BVB, BET-BK, a coborât nesemnificativ, cu 0,09%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).
"Pe termen scurt este posibil să asistăm la continuarea scenariului din aceste zile, nefiind însă exclus ca titlurile locale să se corecteze agresiv dacă vom vedea o intensificare alarmantă a crizei politice din Româ-nia. Totuşi, această reacţie a investitorilor este temporară şi, pe măsură ce vom vedea o calmare a climatului politic, vom vedea o revenire la normal a pieţei de acţiuni", a afirmat brokerul.
Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Moldova (SIF2) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 3,1 milioane lei şi, respectiv, 2,8 milioane lei. Cele două titluri au asigurat, astfel, 38% din rulajul pieţei. Cotaţia acţiunilor Fondului Proprietatea a avansat cu 0,44%, la 0,461 lei, iar titlurile SIF Moldova au scăzut cu 4,19%, la 1,212 lei.