Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, în contextul în care s-a înregistrat, din nou, o lichiditate mică faţă de media zilnică anuală, de numai 15,027 milioane de lei (3,4 milioane de euro).
Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a declarat: "Volumul de tranzacţionare de astăzi (ieri, n.r.) de la BVB, de 3,4 milioane de euro, a consemnat o apreciere faţă de şedinţa precedentă pe fondul creşterii uşoare a indicilor bursieri (în medie cu jumătate de procent). Totuşi, evoluţiile pozitive înregistrate pe bursele externe în timpul şedinţei nu s-au reflectat la acelaşi nivel pe piaţa autohtonă, tocmai din cauza volumului de tranzacţii care poate fi considerat unul slab".
Topul lichidităţii a fost condus, ieri, de acţiunile "Transgaz" (TGN), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 3,58 milioane de lei. Cotaţia TGN a crescut cu 0,19%, la 260,5 lei/unitate.
Titlurile "BRD - Groupe Société Générale" (BRD) s-au apreciat cu 0,84%, la 10,85 lei/unitate, în urma unui rulaj de 2,716 milioane de lei.
Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Banca Transilvania" (TLV) de 2,46 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 2,308 lei/unitate, în urcare cu 1,67%.
Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Fondul Proprietatea" (FP), cu un rulaj de 0,74 milioane de lei. Cotaţia FP a crescut cu 0,92%, ultimul preţ fiind de 0,77 lei/unitate.
Pe piaţa "deal" nu s-au realizat tranzacţii.
Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, s-a apreciat cu 0,62%, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 0,59%.
Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,68%.
Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a apreciat cu 0,6%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a urcat şi el cu 0,66%.
1. Daca SIF-urile la bursa nu ar fi manevrate
(mesaj trimis de Dan în data de 09.09.2015, 11:05)
DNA-ul ar trebui sa investigheze pe cei care tranzactioneaza cate 32 de actiuni le SIF 3 si cate 10 actiuni pe SIF 2 si SIF 5, premeditat fortand scaderea cotatiilor. Asta se intampla zilnic de multa vreme dar ASF nu face nimic(ca de obicei), idem si BVB.