BVB Creşteri solide pentru indici

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 aprilie 2020

Creşteri solide pentru indici

Rulaj de 4,2 milioane de euro, sub media zilnică a anului

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti au încheiat şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii cu creşteri solide, de circa 1,5%, în ton cu aprecierile din pieţele europene şi din deschiderea celei americane, care au urmat o tendinţă crescătoare după ce cotaţiile internaţionale ale petrolului au ricoşat de la minimele ultimilor 20 de ani.

Revenirea preţului ţiţeiului - creştere de 23% pe contractele futures WTI cu livrare în iunie la peste 14 dolari şi de 5% la 20 de dolari la ora 6:20 ora locală - s-a produs în condiţiile în care în Europa se prefigurează relaxarea măsurilor de restricţionare a activităţilor sociale şi economice, în mai multe ţări, printer care şi Italia, în luna mai. Totodată, în SUA, principalii indici bursieri au urcat la deschidere ieri după ce factorii de decizie de la Washington păreau să cadă de acord pe un nou pachet de stimulare fiscală a economiei de circa 485 de miliarde de dolari, subvenţii pentru companiile mici şi mijlocii afectate de criza Covid-19.

"Piaţa primeşte foarte mult sprijin de la Rezerva Federală şi de la guvern. Economia primeşte şi ea, dar economia se va mişca într-un alt ritm (faţă de piaţă)", a precizat pentru Reuters Paul Nolte, manager de portofoliu la Kingsview Asset Management.

La bursa locală, BET, principalul coş de acţiuni al pieţei noastre de capital, a urcat cu 1,57%, la 7.843,37 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus s-a apreciat cu 1,61%, până la 1.176,55 de puncte. În ceea ce priveşte ţara noastră şi evoluţia economiei, preşedintele Iohannis a anunţat ieri că după data de 15 mai România va renunţa la restricţiile de deplasare, însă în spaţiile publice închise şi în transportul în comun toţi românii vor fi nevoiţi să poarte mască.

Economia României este aşteptată să se contracte cu circa 5% în acest an ca urmare a pandemiei de coronavirus, potrivit estimărilor FMI şi Institute of International Finance (IIF), în timp ce Guvernul estimează o contracţie de doar 1,9%.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul societăţii de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (ieri - n.r.), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie pozitivă, asemănătoare cu cea înregistrată pe principalele burse europene, dar şi cu cea de pe bursele americane, care au crescut în prima parte a zilei. Indicele BET a câştigat 1,57% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între +1,38% (BET-FI) şi +1,61% (BETPlus).

Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de aproximativ 4,2 milioane de euro, cu mult sub media zilnică de 12,03 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Bermas S.A. (BRM, +7,69%), pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile Sphera Franchise Group (SFG, +4,9%), pe fondul tranzacţionării unui volum redus. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (ieri - n.r.) acţiunile Sinteza S.A. (STZ), cu -5,66%, având un volum sub media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, singura evoluţie negativă a zilei au marcat-o titlurile Conpet (COTE, -1,06%), pe fondul unui volum de acţiuni peste media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au cumulat un rulaj de 3,2 milioane de lei, preţul titlurilor instituţiei de credit din Cluj urcând cu 2,94% la 1,89 lei per acţiune.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), care au încheiat ziua bursieră la 1,13 lei/unitate, în creştere cu 1,8%, în condiţiile unor transferuri în sumă de 3,01 milioane lei.

Titlurile Erste Group Bank (EBS) au terminat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 81,2 lei, în apreciere cu 3,33%, pe fondul unei valori a schimburilor cu titlurile băncii austriece de 1,71 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de acţiunile Romgaz (SNG), care au antrenat un rulaj de 1,53 milioane de lei, ultima cotaţie a producătorului de gaze fiind de 27,65 lei, în creştere cu 1,47% faţă de cea din şedinţa anterioară. Acţionarii companiei au aprobat distribuirea sumei de 620 milioane de lei ca dividende, adică un dividend brut de 1,61 lei/acţiune.

Prin piaţa "deal" nu a fost derulată nicio tranzacţie.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a urcat cu 1,57%, la 1.500,33 de puncte, în timp ce BET-XT, ce include cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, s-a apreciat cu 1,46%, până la 720,32 de puncte.

Indicele BET-NG, ce reflectă evoluţia sectorului energetic şi a utilităţilor, a avansat cu 1,44%, la 598,28 puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Bermas" (BRM): +7,69%

2. "Aerostar" (ARS): +7,33%

3. "Condmag" (COMI): +6,67%

4. "Mcanica Ceahlău" (MECF): +5,64%

5. "Oil Terminal" (OIL): +5,00%

Topul celor mai mari scăderi

"Sinteza" (STZ): -5,66%

"Dafora" (DAFR): -5,63%

"Prebet" (PREB): -1,91%

"Rompetrol Well Services" (PTR): -1,55%

"Zentiva" (SCD): -1,27%

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. beliti ochii la ce va zic ca nu repet de 2 ori pentru babe surde ...

    in perioada 23/30 Apr ...... 11/15 Mai 2020 urmeaza noi nivele si mai joase (lower low) in piata locala (si internationala) de capital. 

    sa nu ziceti ca nu am fost baiat bun sa va zic si voua 

    p.s. nu reintru pe acest post sa va zic detalii pe nivele - there's no free meal ... si deja am facut prea multe 

    spor! 

    pe eur/usd:

    daca suportul de la 1.0636 e spart si transformat in rezistenta urmeaza urmatorul suport major de la 1.0515 , apoi 1.0336 apoi finalmente 1.0144  

    nu veti vedea paritatea sau sub-paritatea acum - in opinia mea.  

    totusi nu sunt foarte sigur de faza cu 1 sau sub 1 eur/usd 

    poate sa fie o intepatura intra-day sub 1.00 eur/usd 

    atentie la produsele long eur/usd derivate cu bariera la 1.00 - pot sa fie un produs pierzator 

    mizati pe bariere de inchidere (in cazul produselor) mai ... nelacome ... mai gen 0.9 ... 0.85 pe eur/usd  

    nu fiti lacomi, fiti ponderati in alegeri 

    "Economia României este aşteptată să se contracte cu circa 5% în acest an ca urmare a pandemiei de coronavirus, potrivit estimărilor FMI şi Institute of International Finance (IIF), în timp ce Guvernul estimează o contracţie de doar 1,9%."

    pe 2020 va fi doar minus 0.4 % daca si numai daca dati drumul la viata normala si nu mai bagati nici o stare de urgenta si nici o opreliste de nici o forma in toamna/iarna 2020 si lasati societatea si economia libera DE ORICE RESTRICTIE. 

    ROMANIA POATE DA O LECTIE MARE LUMII DEMONSTRAND MAREA TZEAPA CARE E CORONAVIRUSUL - DOAR O MARE SPERIETOARE CARE SA PULVERIZEZE DREPTURILE CETATENILOR SI SA II TRANSFORME IN DEPENDENTII REGIMURILOR AUTORITARE ... 

    Au guvernantii Romaniei sange-n instalatie sa isi ia aer in piept si sa lase viata si societatea libere la toamna ????  

    1. incetati cu sperierea oamenilor din poporul meu

      nu lucrati cu Frica si Asuprire si Forta, lucrati cu deschidere si dragoste fata de oamenii poporului meu - altfel Frica, Asuprirea si Forta vor fi trimise cu sange peste capetele voastre guvernantilor!  

      CE DATI, AIA O SA MA ASIGUR PERSONAL CA PRIMITI !  

    SOLIDARITATE= DEVALORIZARE ( 1euro= 6,2--6,8 lei). In aceste momente cand toate tarile au nevoie de lichiditate, ar fi anormal ca Romania sa lase iesirea profitului din dividende sa paraseasca tara, asa ca o devalorizare a leului ar fi binevenita ( pt. marea majoritate) dupa cum urm.: -- iesrirea de valuta ( din dividende) mai putina.--pretul actiunilor devalorizate ( prin curs) asa intrucat iesirea de pe piata este in pierdere. --cresterea prin pret a actiunilor, multumeste investitorii romani ( treb.vazut si aspectul ca treb. sa platesti impozit pe diferenta dintre pretul de cump. si cel de vanzare, daca vrei sa iesi).-- cresterea pretului la actiuni multumeste si fondurile de pensii (despre care nu se poate spune, ca NU au facut o treaba buna).---incasarea de taxe si impozite in lei mai mare.---MULTUMIREA:: 1-bugetarilor ca NU li se reduce salariile, ba mai mult NU se reduc posturile ( nu se fac restructurari, adica aparatul bugetar ramane supradimensionat).2--celor care au luat credite prin care statul garanteaza minim 50%. 3--pensionarilor -va creste pensia. 4--parintiilor-creste alocatia. 5--lucratorilor-- cresc salariile. 6--somerilor-creste indemnizatia.7--populatiei prin faptul ca cei cu pensii speciale vor incasa mai putin ( prin devalorizare). 8--firmelor -vor incasa mai multi lei ( mai ales celor care incaseaza in valuta pe produs si platesc forta de munca in lei). 9--IMMurilor prin creditare. Am lecturat anumite stari prin care se preconizeaza o crestere a impozitului pe profit de minim 10% si un maxim 16%, as mai adauga o marire la sanatate adica un impozit intre 7-8% ( si asa sistemul de sanatate este subfinantat). VAGAUNA aceasta (inca NU i se vede fundul) a inghitit sectorul : horeca, energetic, transport, ind.,etc. urmeaza cel imobiliar. CONCLUZIE. ---creditarea in valuta este foarte scumpa si la acest moment nu ne putem permite. ---(re)pornirea tiparnitei este inevitabila altfel spus ROMANIA intra in faliment. BVB= bula. CASH ( valuta) IS KING. PS.-- sunt de acord partial cu Vali. Te rog scrie opinia ta aici, multumesc!

    Nu știam ce am tare sub fund, când colo ce sa vezi, erau creșterile solide BVB! Mi-e ca se flescaie creșterea asta și vom rămâne preafu .....ti.

    1. :)))) +1 ! :D

      Pana nu avem un Botttom clar (asta inseamna luni sau trimestre), mai avem de scazut in zig-zag-uri...nu va exista un nou trend ascendent prea curand, stay chill!

      Hai sa trecem de luna Mai si vedem pe unde mai suntem ca nivele: intern si international!

      Pana una, alta...asteptam, ca oricum nu avem altceva de facut! :)) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb