BVB Creşteri susţinute de preţ la principalii emitenţi

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 ianuarie 2006

Şedinţa bursieră din prima zi a săptămînii s-a arătat promiţătoare, cu creşteri de curs importante. Brokerii apreciază că cumpărătorii au intervenit în piaţă, fapt care a condus la aprecirea indicilor bursieri. Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni a crescut cu 1,75%, înregistrînd un nou maxim istoric, în timp ce indicele BET-FI s-a apreciat ieri cu 1,31% pînă la pragul de 53.548,94 puncte. Indicele BET-C a atins un nou maxim istoric ieri, fiind în creştere cu 19,6% pînă la nivelul de 4.677,3 puncte.

Piaţa a evoluat echilibrat, deşi s-au remarcat unele titluri atît prin valoarea tranzacţionată cît şi ca volum transferat. Valoarea totală a tranzacţiilor realizate ieri pe Bursă a fost de aproximativ 62 de milioane de RON.

La prima categorie, cel mai tranzacţionat emitent a fost "Petrom" Bucureşti, cu un rulaj de peste 6,3 milioane de RON. Cotaţia a fluctuat destul de puţin pe parcursul zilei. Investitorii şi-au menţinut poziţia în jurul valorii de 0,6 RON/titlu, ulterior cursul atingînd maximul de 0,6150 RON/acţiune. Spre final, preţul a fost acelaşi ca cel de vineri, respectiv de 0,6050 RON/titlu. Din punct de vedere al lichidităţii, au fost tranzacţionate aproximativ 10,5 milioane de acţiuni. La aceeaşi categorie, o creştere susţinută, pe volume mari şi valoare transferată ridicat au înregistrat-o titlurile producătorului de medicamente "Biofarm". După ce cotaţia a fluctuat între minimul de 0,6150 RON şi maximul de 0,64 RON/acţiune, aceasta s-a stabilizat la nivelul de închidere de 0,63 RON/acţiune. Preţul a fost în creştere cu 5,9% faţă de cel de vineri. Rulajul realizat a fost de peste 4 milioane de RON, la peste 6,68 de milioane de acţiuni transferate. În sectorul bancar, cei trei emitenţi au evoluat pozitiv ieri, cea mai mare creştere fiind cea a BRD. Cu acţiunile BRD a fost efectuată şi o tranzacţie specială cu 20.000 de titluri, la preţul de 17 RON/ acţiune. Cotaţia la finalul zilei a fost de 17,1 RON/acţiune, în creştere cu 3,6% faţă de cea anterioară. Titlurile "Banca Transilvania" nu au înregistrat aceeaşi performanţă, însă cotaţia a atins maximul de 1,46 RON/acţiune, nivel la care a şi închis. Acesta a fost cu 1,4% mai mare decît cel precedent.

La segmentul celor cinci societăţi de investiţii financiare, creşterile au avut loc începînd cu partea a doua a zilei. Dintre SIF-uri, o evoluţie bună au înregistrat-o titlurile SIF2 "Moldova", cumpărătorii acţionînd încă de la începutul zilei. Cotaţia a atins maximul de 2,65 RON/acţiune, închizînd la 2,63 RON/acţiune, în creştere cu 2,3% faţă de nivelul precedent. Acţiunile SIF2 au fost şi cele mai lichide, tranzacţionîndu-se peste 4 milioane de titluri, în sumă de aproximativ 10,5 milioane de RON.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Acţiunile "Rompetrol Rafinare" au fost şi ieri pe placul investitorilor, fapt care a condus la o apreciere de 1,7% pînă la nivelul de 0,12 RON/acţiune.

Cursul a atins nivelul maxim de 0,1210 RON/acţiune, însă nu a avut suficientă susţinere la acest nivel. Volumul tranzacţionat a fost de 27,5 milioane de acţiuni, în valoare de peste 3 milioane de RON.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb