BVB Cumpărătorii nu au reuşit să susţină cotaţiile acţiunilor SIF

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 iunie 2005

Indicele bursier BET - FI care reflectă evoluţia preţurilor acţiunilor SIF a urcat uşor cu 0,23% în cadrul sesiunii bursiere de ieri. Aprecierea a rezultat din evoluţia pozitivă a cotaţiilor SIF din prima parte a şedinţei. Preţurile acţiunilor SIF au cres-cut atingînd maximele zilei în prima parte a zilei, pe fondul unei presiuni mari la cumpărare. Investitorii au manifestat interes sporit pentru acţiunile societăţilor de investiţii financiare. Mai tîrziu, însă, vînzătorii au intervenit în piaţă fapt ce a dus la reduceri ale preţurilor acţiunilor SIF.

Cel mai tranzacţionat emitent din segmentul SIF a fost SIF2 "Moldova" Bacău, cu un rulaj de peste 18,5 miliarde de lei, aproximativ 40% din totalul categoriei. Au fost transferate 1,6 milioane de acţiuni SIF2 în cursul zilei de ieri. Tranzacţiile cu acţiuni ale celor cinci societăţi de investiţii financiare s-au realizat cu pachete mari de peste 100.000 titluri. Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate cu acţiunile SIF a însumat 48,8 miliarde de lei.

În ultima oră a şedinţei, activitatea pe Bursă s-a diminuat semnificativ.

La prima categorie, cele mai tranzacţionate acţiuni au fost cele ale "Băncii Transilvania" (simbol TLV). În condiţiile în care rulajul total al primei categorii a fost cu puţin peste 51 miliarde de lei, transferurile perfectate cu acţiunile băncii au însumat 42,46 miliarde de lei, la un volum tranzacţionat de peste 5,6 milioane de acţiuni. Cotaţia TLV a fluctuat în cadrul sesiunii bursiere între minimul de 7.450 lei şi maximul zilei de 7.550 lei/acţiune, care a fost şi preţul de închidere.

Brokerii sînt de părere că, dacă la închidere cotaţia titlurilor a fost cea maximă, atunci acţiunile TLV vor avea o tendinţă de creştere în următoarea perioadă.

La aceeaşi categorie, cea mai mare reducere au avut-o acţiunile "Rulmentul" Braşov, iar cea mai mare creştere au înregis-trat-o titlurile "Petrom" Bucureşti. Cotaţia acţiunilor "Petrom" a urcat în prima parte a zilei la maximul de 4.100 lei/titlu, după care situaţia s-a mai stabilizat; a urmat o intervenţie a vînzătorilor în piaţă, fapt ce a determinat reducerea preţului pînă la nivelul de închidere. La finele zilei, preţul unitar al titlurilor SNP a fost de 4.060 lei, în creştere cu 1,8% faţă de cel din sesiunea bursieră precedentă.

La categoria a doua, acţiunile "Impact" au scăzut cu încă 3% faţă de ziua anterioară. Preţul la închiderea zilei a fost de 3.850 lei/titlu. Au fost transferate cu puţin peste un milion de acţiuni, în valoare de 4,36 miliarde de lei, ceea ce în opinia actorilor pieţei reprezintă o lichiditate mică.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

La deschiderea şedinţei bursiere de ieri, preţul acţiunilor "Rompetrol" a scăzut pînă la nivelul minim al zilei, de 759 lei/acţiune, după care a urmat o stabilizare a cotaţiei. Surprinzător a fost faptul că preţul la închiderea şedinţei de ieri a fost de 770 lei/acţiune, mai mic decît cel din ziua anterioară. Lichiditatea titlurilor a fost scăzută, transferîndu-se peste 9,5 milioane de acţiuni, în valoare totală de 7,33 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb