BVB Cuvîntul de ordine - stabilitate

DIANA DOROBANŢU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 decembrie 2005

În cadrul şedinţei bursiere de vineri a fost realizat un rulaj total de 29 milioane RON, în scădere cu 18,4% faţă de şedinţa precedentă. Stabilitatea a fost fenomenul caracteristic pieţei, iar analiştii nu prevăd modificări importante pentru sfîrşitul anului. După ceva vreme, toţi cei patru indici ai pieţei au înregistrat creşteri: BET, majorat cu 0,67%, BET-C cu 0,54%, BET-FI cu 0,48% şi ROTX cu 0,69%.

Interesul investitorilor s-a amplificat spre finalul zilei, piaţa revenindu-şi astfel pe creştere. Per ansamblu, însă, a fost o şedinţă cu lichiditate scăzută, în special pentru acţiunile aparţinînd "Petrom" Bucureşti şi societăţilor de investiţii financiare.

Acţiunile "Amonil" Slobozia (AMO) s-au transferat într-un volum important, de respectiv 10,8 milioane titluri, rulajul total fiind de 878.506 RON. Evoluţia cursului a fost de asemenea semnificativă şi surprinzătoare. Astfel, vineri acţiunile AMO s-au transferat la un preţ mediu de 0,0806 RON, creşterea fiind de 5,1 puncte procentuale.

Cotaţia "Flamingo Internaţional" (FLA) continuă să scadă (-1%) pe fondul unui volum de tranzacţionare destul de redus, de respectiv 340.119 titluri.

Acţiunile "Rompetrol Rafinare" (RRC) au avut o evoluţie negativă pe parcusul ultimei săptămîni. În şedinţa de joi aces-tea chiar au coborît sub primul prag de suport, pentru ca vineri să se stabilizeze la cursul mediu de 0,1139 RON/titlu. Lichiditatea a fost una normală pentru această companie, investitorii nefiind influenţaţi de ultimul comunicat.

Cel mai tranzacţionat titlu de la categoria întîi a fost "Banca Transilvania" Cluj Napoca (TLV) cu un rulaj total de 6,1 milioane RON, fiind urmat de "Petrom" Bucureşti (SNP) cu o valoare totală de 2,1 milioane RON.

Categoria societăţilor de inves-tiţii financiare a fost caracterizată de o evoluţie pozitivă, doar SIF "Banat Crişana" Arad (SIF1) s-a închis pe minus, cu 0,4% mai puţin decît anterior. Cea mai lichidă acţiune a aparţinut SIF "Oltenia" Craiova (SIF5), al cărei rulaj total s-a ridicat la 4,9 milioane RON. Cursul titlurilor SIF "Moldova" (SIF2) a crescut cel mai mult în cadrul SIF, cu 0,9 puncte procentuale.

"Banca Transilvania" Cluj Napoca

Vineri cursul acţiunilor TLV s-a majorat cu 0,8%, aceasta fiind cea mai bună evoluţie din ultimele zile. Analiştii au observat o revenire a cumpărătorilor pe piaţă. Volumul de tranzacţionare a fost de 4,9 milioane de titluri. Şedinţa s-a încheiat la preţul de 1,25 RON/acţiune.

"Petrom" Bucureşti

O evoluţie asemănătoare titlurilor TLV au înregistrat-o acţiunile "Petrom" Bucureşti (SNP), al căror preţ a crescut cu 0,9% pînă la valoarea medie de 0,472 RON. Volumul de tranzacţionare a fost al doilea ca importanţă la prima categorie, de 4,5 milioane acţiuni. A fost o şedinţă volatilă pentru SNP.

SIF "Oltenia" Craiova

Cotaţia SIF "Oltenia" Craiova (SIF5) s-a apreciat cu 0,8% comparativ cu şedinţa bursieră anterioară. Preţurile de transfer au variat, astfel, între 2,43 RON/acţiune şi 2,48 RON/acţiune pe fondul unui număr de peste 2 milioane de acţiuni tranzacţionate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb