BVB Evoluţia acţiunilor "Banca Carpatica" a surprins piaţa

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 iulie 2005

În prima şedinţă a acestei săptămîni, indicii bursieri au evoluat crescător datorită aprecierii atît a acţiunilor din sectorul petrolier, cît şi a celor emise de societăţile de investiţii financiare spre finalul zilei. Indicele BET s-a apreciat cu 1,37% datorită creşterii cotaţiei acţiunilor emitenţilor din componenţa sa.

Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate ieri a fost de peste 14,7 milioane RON, din care 409.660 RON au reprezentat transferurile cu obligaţiuni. Au fost tranzacţionate 154 obligaţiuni BRD Groupe Société Générale, la un preţ cu 3% mai mare decît principalul.

La prima categorie, o evoluţie spectaculoasă au avut-o acţiunile "Banca Carpatica". Cu acestea s-au perfectat tranzacţii de aproximativ 2 milioane RON, la un volum ce a depăşit 4,3 milioane de acţiuni. Cel mai mare pachet transferat a cuprins 3 milioane de acţiuni BCC. Preţul a fluctuat între 0,4390 RON şi 0,4460 RON/acţiune. La finele zilei, preţul de închidere a fost de 0,4450 RON/acţiune, în creştere cu 0,2% faţă de cel anterior.

Investitorii au manifestat un interes crescut pentru acţiunile "Petrom". Transferurile cu pachete mari de acţiuni s-au realizat la preţul maxim, tranzacţionîndu-se peste 13,6 milioane de titluri, din care 7 milioane au fost tranzacţii la preţul unitar de 0,4500 RON. Acesta a fost şi preţul de închidere, în creştere cu 4,7% faţă de cel precedent. În prima parte a şedinţei, cotaţia a atins minimul de 0,4300 RON/acţiune, după care, pe fondul unei presiuni ridicate la cumpărare, aceasta a crescut pînă la preţul de la finalul şedinţei.

La aceeaşi categorie, o evoluţie pozitiva au avut-o şi acţiunile "Banca Transilvania". Lichiditatea a fost bună, realizîndu-se cu peste 1,2 milioane acţiuni un rulaj de aproximativ un milion de RON.

La categoria SIF, după reducerile din prima parte a zilei, spre final cumpărătorii au apărut în piaţă, fapt ce a condus la preţuri de închidere pozitive pentru toate societăţile de investiţii financiare. Cel mai tranzacţionat titlu a fost SIF "Oltenia", efectuîndu-se un rulaj de peste 1,3 milioane de RON. Acţiunile SIF "Oltenia" au avut la sfîrşitul şedinţei şi cea mai mare creştere, respectiv de peste 1,7% faţă de sesiunea bursieră de vineri.

La categoria a doua a Bursei, cea mai interesantă evoluţie au avut-o acţiunile "Rompetrol Rafinare". Şedinţa de ieri a început pentru titlurile rafinăriei într-un mod surprinzător, investitorii au lansat ordine la cumpărare fapt care a generat o creştere a cotaţiei pînă la nivelul maxim al zilei de 0,0824 RON/acţiune. La jumătatea sesiunii, vînzătorii şi-au făcut apariţia ducînd la corecţii ale preţului. Astfel, la finele zilei, preţul de închidere a fost de 0,0805 RON/acţiune, în creştere cu doar 0,9% faţă de cel de vineri. Rulajul realizat cu acţiunile "Rompetrol" a fost de peste 1,12 milioane RON, iar volumul transferat de, aproximativ 14 milioane de acţiuni.

"Impact" Bucureşti

La categoria a doua, acţiunile "Impact" Bucureşti au înregistrat o scădere a cotaţiei. Au fost tranzacţionate peste 327.000 acţiuni, în valoare totală de 124.810 RON. În prima parte a sesiunii bursiere, cotaţia a scăzut, pînă la nivelul minim al zilei de 0,3780 RON/titlu, după care în timpul şedinţei aceasta şi-a mai revenit puţin. Preţul la închiderea sesiunii bursiere a fost de 0,3800 RON/acţiune, în scădere cu 0,5% faţă de cel de vineri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb