BVB Gabriel Rotaru, Intercapital Invest: "Piaţa şi-a păstrat monotonia şedinţelor anterioare"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 aprilie 2016

Acţiunile OMV Petrom, cele mai tranzacţionate

Opt dintre principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în apreciere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mare decât luni, de 48,06 milioane de lei (10,72 milioane de euro).

Gabriel Rotaru, trader în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: "Avansul puternic al burselor europene a readus pe plus o parte din blue chip-urile pieţei locale. Cu această ocazie, lichiditatea a revenit la un nivel rezonabil".

În ceea ce priveşte evoluţia emitenţilor pe Bursă, domnul Rotaru a precizat: "Pe piaţa principală, atenţia investitorilor s-a canalizat în special asupra acţiunilor OMV Petrom, plasând emitentul pe primul loc în topul lichidităţii. Imediat după, la fel ca în şedinţa anterioară, s-a aflat Banca Transilvania. Deşi în uşoară creştere, piaţa şi-a păstrat monotonia şedinţelor anterioare. Excepţie au făcut titlurile BRD care, în apropierea finalului de şedinţă, au urcat cu mai mult de 2,5%, după ce un ordin de cumpărare a spulberat cotaţiile de pe ask până la nivelul de 10,2000 lei/acţiune. Închiderea pieţei a mai redus câştigul acţiunilor BRD, coborându-l la 1,21%".

Pe piaţa "deal" au fost consemnate cinci tranzacţii, însumând 12,5 milioane lei, cu titluri "OMV Petrom" (SNP), la preţul de 0,232 lei/unitate, în stagnare. Pachetul de 53,87 milioane de acţiuni tranzacţionate ieri reprezintă 0,09% din societate.

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus tot de acţiunile SNP, simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 4,26 milioane de lei.

Titlurile "Banca Transilvania" (TLV) au stagnat la 2,675 lei/unitate, în urma unui rulaj de 3,01 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Electrica" (EL) de 2,16 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 12,2 lei/unitate, în creştere cu 0,33%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Fondul Proprietatea" (FP), cu un rulaj de 1,92 milioane de lei. Cotaţia FP a stagnat, ultimul preţ fiind de 0,76 lei/unitate.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a urcat cu 0,11%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a crescut cu 0,15%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,18%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a sporit cu 0,16%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de inves-tiţii, a urcat cu 0,35%.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb