BVB Indicele sectorului energetic, singurul în scădere

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 martie 2015

Indicele sectorului energetic, singurul în scădere

BVB a închis luni în urcare, după patru sesiuni de declin, pe un rulaj sprijinit în principal de Fondul Proprietatea (FP) şi Romgaz (SNG), în timp ce Banca Transilvania (TLV) şi-a majorat creşterea din prima parte a zilei şi a închis pe plus cu 3,21%, cel mai mare câştig din ultimele trei săptămâni.

La jumătatea sesiunii bursiere, Banca Transilvania era în creştere cu 2,1%, după ce la finele şedinţei anterioare a înregistrat o scădere de 1,9%.

Indicele BET Plus, de referinţă, a închis în creştere cu 0,64%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni, cu 0,72%. Săptămâna trecută, cei doi indici au scăzut fiecare cu 2,6%.

BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Tranzacţiile cu acţiuni au însumat 30,6 milioane de lei (6,9 milioane euro), în stagnare raportat la valoarea de vineri.

Fondul Proprietatea şi Romgaz au asigurat două treimi din rulaj.

Transferurile cu acţiuni FP s-au situat la 9,69 milioane de lei, dintre care 2,17 milioane de lei au provenit dintr-o tranzacţie de tip deal, efectuată în a doua jumătate a zilei. Acţiunile fondului au încheiat şedinţa la 0,869 lei/unitate, la acelaşi preţ la care a fost realizat şi transferul deal. Cotaţia este cu 1,28% peste preţul de vineri.

BET FI, format din Fondul Proprietatea şi cele cinci SIF-uri, a închis în urcare cu 0,1%.

Rulajul cu acţiuni Romgaz a fost de 9,65 milioane de lei, apropiat de cel înregistrat de Fondul Proprietatea. Romgaz a închis în scădere cu 1,48%, la 33,25 lei/unitate.

În sectorul bancar, acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au asigurat un rulaj de 2,16 milioane de lei şi au închis în creştere cu 2,42%, în timp ce titlurile Banca Transilvania au făcut obiectul unor tranzacţii de 1,86 milioane de lei, potrivit Mediafax.

Indicele BET NG, care urmăreşte evoluţia acţiunilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,6%, după un declin de 0,3% în şedinţa de vineri, tras în jos de Romgaz, Transgaz (TGN) şi Electrica (EL).

Indicii BET XT şi BET BK au crescut cu 0,54%, respectiv 0,2%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb