Odată cu listarea acţiunilor "Transelectrica" a crescut şi lichiditatea la bursă. Valoarea transferată a avut ieri o creştere uimitoare de 273%, ajungând la 46.299.090 lei. Volumul transferat a fost de 13.138.966 titluri.
Din păcate, indicii bursieri nu au avut o evoluţie extraordinară. BET a scăzut cu -0,23%, la fel şi BET-C, indicele care reflectă evoluţia tuturor acţiunilor cotate la bursă. Singura creştere a avut-o indicele care reflectă evoluţia cotaţiilor acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare, BET-FI, cu +1,64%.
Începerea tranzacţionării acţiunilor "Transelectrica" (simbol TEL) a adus o lichiditate mult aşteptată de către actorii pieţei de capital.
Cosmin Tudone, de la "Eas-tern Securities", ne-a declarat că faţă de şedinţa precedentă lichiditatea a crescut extraordinar, ceea ce a determinat o tendinţă de creştere a întregii pieţe. Domnia sa ne-a spus că introducerea la un preţ mult prea mare a acţiunilor TEL (24,8 lei/acţiune) a făcut să mai rămâ-nă în piaţă o cantitate însemnată de ordine neexecutate. Brokerul citat subliniază că investitorii care au subscris, în cadrul ofertei publice, titluri TEL la 16,8 lei/acţiune, au obţinut un profit de 51% pe acţiune.
Titlurile "Transelectrica" au urcat în prima parte a şedinţei până la 25,5 lei, pentru ca apoi să se stabilizeze la 23 lei/acţiune. Volumul tranzacţiilor cu titluri TEL a fost de peste 220 miliarde lei vechi. Domnul Tudone a apreciat că majoritatea banilor cîştigaţi din vînzarea acţiunilor TEL au fost investiţi în acţiuni SIF, în special SIF 2 "Moldova" şi SIF 5 "Oltenia".
Cu o suprasubscriere de 351,4% în tranşă mică şi 824,9% în tranşă mare, titlul TEL pare foarte solicitat de investitori.
"Datorită creşterii de lichiditate furnizate de introducerea < Transelectrica > este de aşteptat ca în zilele ce urmează să crească valoarea tranzacţiilor pe piaţă", a apreciat Cosmin Tudone.
Silviu Antonescu, de la "Harinvest", ne-a precizat că majoritatea investitorilor a preferat să vândă titlurile TEL achiziţionate în cadrul ofertei publice, ceea ce le-a adus un profit des-tul de bun. Potrivit domnului Antonescu, datorită faptului că nu a existat "tunel" (limite de variaţie a preţului), acţiunile au evoluat strict în funcţie de cererea şi oferta de pe piaţă, stabilizându-se la o valoare mai mică cu -10% decât maxima înregis-trată de 25,5 lei/acţiune. Domnia sa a spus că în următoarele zile este de aşteptat ca titlurile "Traanselectrica" să se sta-bilizeze la circa 22 lei/ acţiune.
Spre deosebire de sesiunea de luni, ieri majoritatea transferurilor au depins de acţiunile TEL. Acestea au însemnat 47,78% din valoarea totală tran-zacţionată.
• SIF1 Banat Crişana
Chiar dacă vedete au fost titlurile TEL, o creştere semnificativă a înregistrat-o SIF1. În cadrul şedinţei de ieri acesta s-a apreciat cu +0,87%, faţă de luni. Aceasta datorită celor care au investit banii obţinuţi de pe urma "Transelectrica" în societăţile de investiţii. SIF 1 a avut ieri cel mai bun comportament dintre toate SIF-urile, încheind ziua la 2,3 lei/acţiune.