BVB Lichiditate redusă, cu scăderi pe majoritatea emitenţilor

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 aprilie 2006

Jumătatea săptămînii a adus o şedinţă extrem de liniştită pe piaţa bursieră, cu o valoare totală a transferurilor ce s-a situat sub 20 milioane RON. O uşoară apatie a cuprins în ultimele şedinţe bursa, iar unii brokeri se tem că, de fapt este numai liniştea dinaintea furtunii.

Indicii bursieri au înregistrat deprecieri uşoare, cea mai puternică modificare fiind cea a lui BET-C (-1,05%). Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece titluri de la categoria întâi, a scăzut cu 0,92%, iar indicele BET-FI a pierdut în şedinţa de ieri 0,2%.

Acţiunile "Rompetrol Rafinare" au fost suspendate de la tranzacţionare datorită faptului că ieri s-a judecat recursul procurorilor la respingerea cererii de arestare a omului de afaceri Dinu Patriciu. Faptul că procurorii s-au declarat "nepregătiţi" nu a mai venit ca o surpriză pentru pionii pieţei de capital. Judecarea recursul s-a amînat pînă pe 10 aprilie, la solicitarea procurorului de şedinţă, dată la care acţiunile RRC vor fi din nou suspendate ca urmare a regulilor de transparenţă a informaţiei.

Deţinătorii de acţiuni "SNP Petrom" sînt momentan în aşteptare, astfel că în şedinţa de ieri titlurile au pierdut numai 0,9% comparativ cu cea de marţi cînd cotaţia a coborît cu 5,22%. În cazul "Petrom", acţionarii sînt în aşteptarea unei veşti de la Guvern în legătură cu modul în care se va vinde pachetul de 8% din titluri către salariaţi.

Cel mai tranzacţionat emitent din întreaga piaţă a fost ieri "Banca Transilvania", cu o valoare totală a transferurilor de aproape 3,5 milioane RON. Un ordin de vânzare de dimensiuni mari a determinat deprecierea cursului pînă la 1,46 RON/acţiune, în scădere cu -1,4% faţă de şedinţa precedentă. Acţiunile BRD-GSG au cumulat o pierdere de 0,6%, preţul de referinţă pentru un titlu BRD fiind de 16,7 RON/acţiune. Valoarea totală a transferurilor a fost mult mai redusă decît în mod normal, cifrîndu-se la numai 2,5 milioane RON.

Două dintre societăţile de servicii financiare au încheiat şedinţa ieri cu creşteri uşoare ale cotaţiilor (+0,1%). SIF3 "Transilvania" şi SIF5 "Oltenia" au înregistrat pe parcursul zilei uşoare creşteri, titlurile SIF3 fiind şi cele mai transferate acţiuni din acest sector, cu o valoare totală a tranzacţiilor de 2,2 milioane RON. La această valoare a contribuit şi o tranzacţie deal cu 100.000 de acţiuni. Cea mai puternică depreciere au suferit-o acţiunile SIF1 "Banat Crişana" a căror cotaţie a pierdut 0,8%. La finele zilei, preţul de referinţă pentru un titlu SIF1 a fost de 2,38 RON.

"SSIF Broker" Cluj Napoca

Cea mai tranzacţionată companie de la categoria a doua a Bursei a fost în şedinţa de ieri "SIFF Broker" Cluj Napoca. Titlurile BRK au înregistrat o depreciere a cotaţiei cu 2,4%, pe fondul unui rulaj total de 2 milioane RON. Persoanele care, in data de 10 aprilie , figurează în Registrul Acţionarilor "SIFF Broker" au dreptul ca, pentru fiecare 1000 de acţiuni deţinute, să primească 365 acţiuni gratuite şi să subscrie 361 de titluri la preţ preferenţial de 1,5 RON/acţiune. Ieri a fost ultima şedinţă în care acţiunile BRK puteau fi achiziţionate în acest scop, astfel că de azi analiştii se aşteaptă ca preţul acţiunii BRK să coboare la 2,42 RON/titlu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb