Valoarea totală a transferurilor perfectate ieri pe piaţa bursieră a fost de 22 milioane RON, ceva mai redusă comparativ cu şedinţele bursiere precedente. Indicii bursieri au înregistrat evoluţii modeste. În timp ce BET-FI a cîştigat +0,21% pe fondul unei lichidităţi scăzute, BET a crescut cu doar +0,02%, iar indicele întregii pieţe, BET-C, a pierdut -0,18% . Analiştii "Prime Transaction" susţin că această modificare redusă la nivelul indicilor se datorează unei apatii generale care a caracterizat mai toate segmentele pieţei, majoritatea titlurilor blue-chip caracterizîndu-se printr-o lichiditate scăzută.
Cel mai lichid emitent a fost ieri "Banca Transilvania" cu un rulaj de peste 7 milioane RON. Cotaţia titlurilor TLV a coborît ieri cu 38%, fiind prima zi de tranzacţionare după trecerea datei de înregistrare. Încă de la deschiderea şedinţei, cursul a coborît la 0,91 RON/titlu, continuînd să scadă pe parcursul zilei. La finalul şedinţei, preţul de referinţă a fost de 0,9850 RON/titlu.
Acţiunile "Petrom" au pierdut în şedinţa de ieri -1,8%, pe fondul unui rulaj bun, în condiţiile în care 2,5 milioane titluri au fost transferate pe piaţa Deal. Deprecierea cotaţiilor titlurilor SNP a fost determinată de ştirile privind un nou impozit asupra cifrei de afaceri a societăţilor din segmentul petrolier. Analistul "Vanguard", Cristian Tudores-cu, ne-a declarat că "dacă preţul în bursă al RRC este afectat de ţintele modeste din bugetul anual, în cazul SNP, informaţia despre o posibilă supraimpozitare în condiţiile unor rate de profit foarte ridicate pe segmentul de explorare şi producţie, a condus la pierderea cîtorva procente pentru preţul acţiunii". Domnia sa consideră puţin probabilă varianta suprataxării, sus-ţinînd că instituţiile statului trebuie să găsească alte mecanisme de a reechilibra balanţa producător-consumator, prin pîrghiile Consiliului Concurenţei şi nu prin intervenţia fiscală brutală".
Titlurile SIF au fost în umbră în şedinţa de ieri, valoarea totală a transferurilor perfectate în acest sector fiind de numai 5,8 milioane RON. Cotaţiile au înregistrat evoluţii divergente, pe fondul unor rulaje scăzute. Spre finalul zilei, cîteva ordine de cumpărare au pătruns în piaţă şi au determinat o apreciere de 2,2% a cotaţiei SIF2 "Moldova". Acesta a fost şi cel mai tranzacţionat titlu SIF, cu o valoare totală a transferurilor de 1,5 milioane RON. Singura societate de investiţii care a înregistrat o depreciere a cotaţiei a fost ieri SIF1 "Banat Crişana", cursul titlurilor SIF1 coborînd cu -1,3%, pînă la o valoare de 2,33 RON/titlu.
• "Prodplast" Bucureşti
O apreciere puternică a cotaţiei au înregistrat-o în şedinţa de ieri acţiunile "Prodplast", care au cîştigat +3,2%, în condiţiile în care s-au tranzacţionat aproape 4% din acţiunile emise în urma dizolvării asociaţiei salariaţilor (PAS "Prodplast"). Interesul investitorilor pentru titlurile PPL s-a făcut simţit încă de dimineaţă, cînd acţiunile PPL se situau printre primele sub aspectul lichidităţii. Analiştii "Prime Transaction" susţin că în ultimele şedinţe, de cînd s-a aflat informaţia privind dizolvarea PAS-ului, s-a transferat circa 11% din capitalul social al emitentului, însemnînd 1,3 milioane de acţiuni PPL.