BVB Marcel Murgoci, Estinvest Focşani:"O piaţă destul de agitată, în ton cu scăderile de pe pieţele externe"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 iunie 2016

Marcel Murgoci, Estinvest Focşani:"O piaţă destul de agitată, în ton cu scăderile de pe pieţele externe"

SIF Transilvania a vândut un pachet de 96,8% din "Euxin Constanţa"

Piaţa, dominată de "deal"-urile de 22,5 milioane lei cu acţiuni "Banca Transilvania"

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost dominată, în şedinţa de tranzacţionare de vineri, de două tranzacţii de tip "deal" cu titluri "Banca Transilvania" (TLV) care au însumat 22,53 milioane de lei şi care au fost încheiate la preţul unitar de 2,1 lei. Pachetul de 10,75 milioane de acţiuni tranzacţionat reprezintă 0,35% din emitent.

Tot vineri, lichiditatea de pe bursă a fost sprijinită şi de o ofertă publică de preluare ("POFX") a unui pachet de 45,11 milioane de titluri "Euxin Constanţa" (EUXI), în valoare de 12,5 milioane de lei, reprezentând 96,82% din societate. Cele nouă tranzacţii au fost încheiate la preţul unitar de 0,277 lei, cotaţia EUXI coborând cu 1,07%. SIF Transilvania (SIF3), fostul acţionar majoritar al companiei, a anunţat, pe 7 iunie, că a subscris în cadrul ofertei de preluare a Euxin Constanţa, iniţiată de către Nicolae Duşu. Înfiinţată în 1991, Euxin SA are ca domenii de activitate restaurante şi închirierea bunurilor imobiliare. Potrivit presei locale, societatea este cunoscută constănţenilor pentru laboratorul şi cofetăria Trandafirul, prezentă pe piaţă de mai bine de 50 de ani.

Principalii indici ai BVB au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri în depreciere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mare decât joi, de 68,52 milioane de lei (15,2 milioane euro).

Domnul Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a declarat: "La BVB, vineri a fost piaţă destul de agitată din punctul de vedere al valorii tranzacţionate, de aproximativ 15 milioane de euro, în condiţiile în care am văzut şi nişte «deal»-uri efectuate, cu acţiuni Banca Transilvania (peste 10 milioane de titluri transferate) şi Translectrica. Cursul şedinţei a urmărit exact evoluţiile de pe pieţele externe, scăderile de pe aceste pieţe conducând şi la o accelerare a tranzacţiilor efectuate pe piaţa noastră.(...) Rămâne de văzut dacă a fost vorba de o şedinţă de corecţie tehnică, din punctul de vedere al scăderilor, sau dacă va continua şi în zilele următoare. De asemenea, lichiditatea destul de mare de vineri a mai fost influenţată şi de o ofertă publică de preluare pe societatea Euxin Constanţa efectuată de către o persoană fizică, ofertă care s-a realizat."

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Romgaz" (SNG), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de11,02 milioane de lei. Cotaţia SNG a coborât cu 0,41%, preţul de închidere fiind de 24,15 lei/unitate.

Titlurile "Erste Group Bank" (EBS) au scăzut cu 5,56%, la 96,8 lei/unitate, în urma unui rulaj de 4,4 milioane de lei.

Tot vineri, au fost schimbate acţiuni "Fondul Proprietatea" (FP) de 3,48 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,71 lei/unitate, în depreciere cu 1,39%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor TLV, cu un rulaj de 2,84 milioane de lei. Cotaţia TLV a coborât cu 1,89%, ultimul preţ fiind de 2,08 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au mai fost înregistrate încă patru tranzacţii, însumând 1,93 milioane lei, care au fost realizate cu titluri "Transelectrica" (TEL), la preţul unitar de 27,6 lei, în scădere cu 1,43%.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 1,6%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a scăzut cu 1,52%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 1,32%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 1,53%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a scăzut cu 1,56%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. de ce tot timpul se spune ce a fost la bvb (tot respectul pentru domnul Murgoci,dar oricine poate scrie asta....)corect ar fi ca cititorul sa stie si de ce!? avem scaderi dar de ce? este doar manipulare sau straini sunt speriati de rezultatul alegerilor locale.la tel si tlv se pare ca este manipulare! pe regular avem jucatori care duc cotatia in jos si cumpara masiv pe deal,se stie ca un fond scandinav este interesat sa cumpere tel,dar la tlv pentru cine joaca fondurile BT?! apropo stie cineva...ASF mai functioneaza?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb