Bursa de la Bucureşti a trecut pe scădere în a doua jumătate a zilei, trasă în jos de evoluţia acţiunilor Transelectrica (TEL), pe o lichiditate redusă, asigurată în principal de companiile energetice şi bănci.
Indicele BET Plus, de referinţă, a coborât cu 0,18%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni, cu 0,14%, după ce joi au crescut cu circa 0,2%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 34 de acţiuni din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.
Valoarea transferurilor cu acţiuni a fost de 16,6 milioane de lei (3,75 milioane euro), la jumătate faţă de şedinţa precedentă.
Romgaz (SNG) a fost cel mai tranzacţionat emitent, cu un rulaj de 5,5 milioane de lei, din care aproape 2,4 milioane de lei dintr-o tranzacţie pe piaţa deal, efectuată la un preţ de 33,89 lei/acţiune, cu 0,91% sub cotaţia de referinţă.
În piaţa principală, titlurile Romgaz au închis în urcare cu 1,35%, la 34,66 lei/unitate.
Titlurile Transelectrica au încheiat şedinţa cu un declin de 3,25%, la 28,25 lei/unitate, după transferuri de 3,76 milioane de lei.
În sectorul bancar, BRD-Societe Generale (BRD) a înregistrat un rulaj de 2,5 milioane de lei, sumă care include şi un transfer deal în valoare de 1,17 milioane de lei, la un preţ cu 1,09% peste cel de joi.
Acţiunile Banca Carpatica (BCC) au închis în scădere cu 5,83%, la 0,0485 lei/unitate, după ce joi au pierdut 14,88% din valoare.
Directoratul Băncii Comerciale Carpatica a anunţat joi că vrea să reia discuţiile cu reprezentanţii Nextebank pentru a stabili condiţiile unei potenţiale fuziuni şi a propus acţionarilor reducerea capitalului cu 204,5 milioane de lei (46,3 milioane euro) pentru acoperirea pierderilor, potrivit Mediafax.
Indicele sectorului energetic, BET NG, a coborât cu 0,29%.
BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,31%. Acţiunile Fondul Proprietatea au stagnat, iar trei dintre SIF-uri au încheiat şedinţa pe verde, cu câştiguri între 0,36% şi 1,37%.
Apetitul investitorilor pentru titlurile Fondul Proprietea a scăzut semnificativ în ultimele două zile, transferurile perfectate pe parcursul celor două şedinţe fiind de numai 2,6 milioane de lei.
BET BK a scăzut cu 0,34%, iar BET XT a stagnat.
BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.