BVB Piaţa, în creştere, în ton cu evoluţiile internaţionale

MINA IRINA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 septembrie 2016

Piaţa, în creştere, în ton cu evoluţiile internaţionale

Titlurile "Fondul Proprietatea", cele mai lichide

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare de 35,61 milioane de lei (8 milioane euro), mai mare decât miercuri (6,1 milioane euro).

Raportul zilnic realizat de compania de brokeraj Prime Transaction arată: "Bursa de la Bucureşti a cres-cut astăzi (ieri, n.r.) pe fondul optimismului de pe pieţele internaţionale. Indicii au înregistrat aprecieri cuprinse între +0,08% în cazul BET-NG şi +0,4% pentru BET-BK. S-au remarcat azi (ieri, n.r.) acţiunile companiilor de talie medie: Electroargeş (+4,55%), Prebet (+3,5%), Compa (2,95%) şi Teraplast (+2,17%). Valoarea tranzacţiilor s-a apropiat de 8 milioane de euro, cu un aport semnificativ din partea transferurilor cu titluri Fondul Proprietatea".

Aşadar, pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 12,34 milioane de lei. Cotaţia FP a scăzut cu 0,25%, preţul de închidere fiind de 0,8 lei/unitate.

Titlurile "Banca Transilvania" (TLV) au crescut cu 0,63%, la 2,415 lei/unitate, în urma unui rulaj de 4,67 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Romgaz" (SNG) de 3,32 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 23,6 lei/unitate, în scădere cu 0,63%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Transgaz" (TGN), cu un rulaj de 3,31 milioane de lei. Cotaţia TGN a stagnat, ultimul preţ fiind de 303 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost înregistrate două tranzacţii.

Cea mai importantă dintre acestea, în valoare de 2,4 milioane lei, a fost realizată cu titluri FP, la preţul unitar de 0,801 lei, în scădere cu 0,12%.

De asemenea, a mai fost încheiată o tranzacţie "deal" cu titluri "Electrica" (EL), de 0,45 milioane de lei, la preţul 13,84 lei/acţiune, cotaţia emitentului apreciindu-se cu 0,14%.

Tot ieri, a fost desfăşurată şi o vânzare specială la ordin derulată cu acţiuni "Industrie Mică Prahova" (INMA) în valoare de aproximativ 40 de mii de lei. Prin intermediul acestei vânzări a fost tranzacţionat un pachet de 59.979 de titluri INMA, reprezentând 13,73% din companie, la preţul unitar de 0,7 lei.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,13%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a sporit cu 0,16%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,27%, în timp ce indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,18%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb