BVB Rulaj de 175 milioane de lei

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 ianuarie 2019

Rulaj de 175 milioane de lei

Salt de 9,75% pentru OMV Petrom

Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat ziua de ieri în teritoriul pozitiv, în condiţiile în care şedinţa de tranzacţionare a fost marcată de o volatilitate ridicată, cotaţia acţiunilor celor două banci din indicele BET înregistrând scăderi semnificative în prima parte a zilei, marcând însă o revenire în a doua jumătate a şedinţei pentru a închide cu deprecieri de 1,05% pentru Banca Transilvania (TLV), respectiv 1,35% în cazul BRD - Groupe Societe Generale (BRD). Spre deosebire de evoluţia TLV şi BRD, acţiunile Erste Group Bank (EBS) de la BVB au terminat ziua cu un avans de 6,3%, pe fondul unui rulaj redus.

Companiile energetice au înregistrat aprecieri cuprinse între 1,94% pentru Conpet şi 9,75% în cazul OMV Petrom (SNP), în timp ce singurul emitent din BET care activează în acest sector şi a înregistrat o scădere a cotaţiei a fost Transgaz (TGN), preţul acţiunilor emitentului suferind o retragere de 0,66%.

Lichiditatea înregistrată ieri a fost de 175,79 milioane de lei, peste media zilnică anuală înregistrată în acest an, de 58,32 milioane de lei, în contextul în care puţin peste jumătate din rulaj a fost dat de tranzacţiile cu acţiuni TLV.

Prin piaţa "deal" au fost înregistrate, în total, cinci tranzacţii.

Cea mai importantă dintre acestea, în valoare de 26,44 milioane de lei, a fost realizată cu titlurile SIF Oltenia (SIF5), la preţul unitar de 2 lei, cu 0,99% sub referinţa din piaţa "regular".

Au mai fost derulate alte patru transferuri "deal" cu acţiunile TLV, la preţul de 1,698 lei/titlu, cu 1,16% mai mic decât reperul din piaţa "regular", valoarea schimburilor fiind de 11,01 milioane de lei.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Piaţa a fost dominată de o volatilitate ridicată în şedinţa de azi (n.r. ieri). Indicii au reuşit să închidă în creştere cu până la 5,18% în cazul BET-NG (n.r. indicele companiilor din energie). Şedinţa de azi (n.r. ieri) a fost dominată, din nou, de tranzacţiile cu acţiuni TLV. S-au tranzacţionat azi (n.r. ieri), pe piaţa principală, 54,9 milioane de titluri TLV şi încă 6,8 milioane pe piaţa "DEAL". Cumulat, înseamnă 1,28% din capitalul băncii. Titlurile bancare au fost din nou sub presiunea vânzătorilor, înregistrând scăderi de aproape 9% la mijlocul şedinţei. Însă, spre finalul zilei, investitorii au revenit la sentimente mai bune şi acţiunile din sectorul bancar au închis cu un minus de puţin peste un procent. În sectorul energetic, remarcăm evoluţia puternic ascendentă a acţiunilor SNP care au urcat cu 9,75%."

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, ultima cotaţie a emitentului fiind de 1,7 lei/acţiune, pe fondul unor transferuri în valoare de 89,87 milioane de lei. 

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile BRD, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 10,2 lei, valoarea transferată cu titlurile instituţiei bancare însumând 11,67 milioane de lei.  

Acţiunile producătorului de gaze Romgaz (SNG) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 28,8 lei, înregistrând un salt de 5,3%, pe fondul unei valori transferate de 6,94 milioane de lei. 

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 0,85 lei/titlu, în scădere cu 1,51%, în contextul unui volum de 4,63 milioane de lei. 

Indicele BET, care include în structura sa cele mai lichide cincisprezece acţiuni de la bursa noastră, a consemnat un avans de 1,82%, în timp ce indicele extins BET-XT, care este compus din cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a avut o apreciere de 1,68%, iar BET-FI, indicele celor cinci SIF-uri plus FP, a fost singurul indice care a închis în teritoriul negativ, cu o depreciere de 0,36%.

   Topul celor mai mari creşteri

1. "Oltchim" (OLT): +13,11%

2. "Condmag" (COMI): +11,43%

3. "OMV Petrom" (SNP): +9,75%

4. "Erste Bank" (EBS): +6,3%

5. "Romgaz" (SNG): +5,3%

   Topul celor mai mari scăderi

1. "Electrocontact" (ECT): -11,76%

2. "Socep" (SOCP): -4,2%

3. "Ves" (VESY): -3,8%

4. "Teraplast" (TRP): -3,39%

5. "Ropharma" (RPH): -2,86%

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb