BVB Rulajul scade la 5,7 milioane de euro

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 decembrie 2017

Rulajul scade la 5,7 milioane de euro

Marcel Murgoci, "Estinvest": Este posibil ca, săptămâna viitoare, să asistăm la şedinţe cu volatilitate crescută"

Piaţa principală de Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost caracterizată, în penultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, de oscilaţii relativ reduse ale indicilor, cea mai mare scădere, de 0,15%, fiind consemnată de BET-FI, în timp ce coşul de acţiuni care a urcat cel mai mult a fost BET-NG, cu o apreciere de 0,58%.

Volumul înregistrat a fost de 26,42 milioane de lei (5,7 milioane de euro), cu mult sub lichiditatea din şedinţa anterioară, de 80,72 milioane de lei, în contextul în care nu a fost realizată nicio tranzacţie pe piaţa "deal".

Domnul Marcel Murgoci, director de operaţiuni la "Estinvest", ne-a declarat: "Astăzi (n.r. ieri) am avut o şedinţă slabă din punctul vedere al lichidităţii, de peste cinci milioane de euro, circa jumătate din valorea medie tranzacţionată în acest an (n.r. 10,57 milioane de euro).

La începutul zilei de tranzacţioare, indicii bursieri au prezentat uşoare creşteri, pentru ca, ulterior, piaţa să dea semne de oboseală, cinci indici încheind pe minus, făcând notă discordantă cu ceea ce s-a întâmplat pe pieţele externe, unde observăm o uşoară creştere.

Acest lucru poate fi cauzat şi de rulajul scăzut al pieţei, insuficient pentru a absorbi ordinele de vânzare.

Totuşi, ţinând cont de valoarea redusă a volumului, scăderea de astăzi (n.r. ieri) a pieţei nu ar trebui să constituie un semnal de alarmă.

Este posibil ca săptămâna viitoare să asistăm la şedinţe cu volatilitate crescută, dar acest lucru depinde şi de deciziile pe care le vor lua administratorii de fonduri, în legătură cu portofoliile pe care le gestionează".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 6,73 milioane de lei. Preţul de închidere al transferurilor cu titluri TLV a fost de 2,19 lei/unitate, în scădere cu 0,45%.

Acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP) au coborât cu 1,38%, la 0,858 lei/unitate, în urma unui rulaj de 4,33 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate titluri "SIF Transilvania" (SIF3) de 3,13 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,247 lei/unitate, în stagnare.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit acţiunilor "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), cu un rulaj de 2,57 milioane de lei, ultima cotaţie fiind de 13 lei/unitate, în apreciere cu 0,93%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii ale bursei, a scăzut cu 0,08%, în timp ce indicele BET-Plus, al celor mai lichide 40 de titluri de la BVB, a coborât cu 0,09%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,04%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a urcat cu 0,24%.

Topul celor mai mari creşteri:

1. "Retrasib" (RTRA): +14,81%

2. "Uztel" (UZT): +11,30%

3. "Electrica" (EL): +6,06%

4. "Aerostar" (ARS): +5,75%

5. "Altur" (ALT): +5,29%

Topul celor mai mari scăderi:

1. "Armătura" (ARM): -14,71%

2. "Electroputere" (EPT): -14,18%

3. "Energopetrol" (ENP): -11,20%

4. "Prefab" (PREH): -7,83%

5. "TMK - Artrom" (ART): -6,25%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb