BVB Scăderi puternice

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 mai 2012

BVB a urmat linia burselor externe şi a coborât cu 4,11%, în cel mai alert ritm din ultimele nouă luni, într-o piaţă în care ordinele de vânzare au dus preţurile în jos şi acţiuni precum SIF-urile, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Transelectrica şi Transgaz au consemnat corecţii de până la 6,7%.

O corecţie mai mare decât cea de luni a fost înregistrată la 8 august, când indicele general BET-C a coborât cu 7,41%. Atunci, decizia agenţiei de evaluare Standard & Poor's de reducere a ratingului SUA a dus la corecţii dure pe toate pieţele.

"Orice ordin de vânzare trebuia introdus la 3-4 procente mai jos pentru a găsi contraparte. Evoluţia pare a fi definită de mişcările de pe pieţele externe. Să nu uităm că leul se află la un minim istoric în raport cu euro şi sunt semnale că se retrag bani din România. Asta ar putea explica evoluţia din ultimele zile. Pe deasupra este deja prea cunoscută zicala «vinde în mai şi pleacă!»", a declarat directorul departamentului Clienţi al SSIF Broker, Adrian Ceucă, citat de Mediafax.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, era în scădere cu 4,18%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 5,81% sub închiderea de vineri. Reculul indicelui BET-NG a fost accentuat de scăderile consemnate de acţiunile Transelectrica (5,8%), OMV Petrom (5,88%) şi Transgaz (6,73%).

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 4,15%. Acţiunile SIF-urilor au înregistrat corecţii de 2,09% - 4,71%, iar titlurile Fondului Proprietatea au coborât cu 4,59%.

"Scăderile de astăzi (luni -n.r.) se justifică prin teama investitorilor de o nouă evoluţie asemănătoare celui de anul trecut, când am văzut scăderi importante. Incertitudinea şi problemele din zona euro nu aduc cumpărători în piaţă şi accentuează temerile vânzătorilor. Cred că exista şanse pentru noi corecţii în perioada următoare. Din cauza lipsei de cumpărători din piaţă majoritatea celor care vor să vândă sunt nevoiţi să acţioneze direct, iar lipsa volumelor accentuează mişcarea descendentă. Este de ajuns să fie sedimentată teama în rândul investitorilor şi foarte rapid apare şi vânzarea panicată. Pe piaţa locală s-a văzut încă de acum câteva săptămâni că nu mai există interes pentru cumpărare, cu câteva excepţii. În momente precum cele de astăzi de pe pieţele internaţionale vedem şi urmările acestei lipse de interes, adică scăderile generalizate", a afirmat Gabriel Necula, broker la Alpha Finance.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 40,6 milioane lei (9,1 milioane euro), valoare cu 68% peste rulajul şedinţei precedente, de 24,1 milioane lei (5,4 milioane euro). Totuşi, lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 58% de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (14,5 milioane) şi SIF Transilvania (9 milioane lei).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb