BVB şi RASDAQ Acţiunile Oltchim au urcat accelerat, după trei şedinţe de corecţii

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 august 2012

Acţiunile Oltchim au urcat accelerat, după trei şedinţe de corecţii

Bursa a crescut ieri cu 0,43%, într-o piaţă în care unele ordine de cumpărare au ridicat acţiunile Oltchim (OLT) cu 15%, limita maximă de variaţie admisă pentru majoritatea titlurilor de la BVB, astfel că titlurile au recuperat o parte din corecţia de aproape 39% din precedentele trei şedinţe.

Titlurile combinatului chimic au debutat în coborâre cu 13,5%, continuând să urmeze linia din precedentele trei sesiuni, când investitorii au plasat ordine de vânzare la preţuri în scădere puternică după anunţul privind privatizarea combinatului.

Acţiunile Oltchim au început să recupereze rapid din corecţie după primele zece minute de tranzacţionare de ieri, iar în următoarele 20 de minute cotaţia a trecut pe verde. După prima oră titlurile erau deja pe creştere cu 15%. Acţiunile au rămas în punctul maxim de creştere până la închidere, când erau cotate la 0,5985 lei.

Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank, a declarat: "În privinţa acţiunilor Oltchim a devenit un lucru aproape obişnuit să vedem, cu o anumită periodicitate, o volatilitate ridicată. Acţiunile Oltchim au avut o scădere de aproape 40% în ultimele trei sesiuni de tranzacţionare din cauza detaliilor comunicate în convocarea AGA, iar mişcările de azi (n.r. ieri) vin ca un rebound. Singura deosebire faţă de evoluţiile din ultimele zile o reprezintă volumele mult mai mari decât media normală. O imagine mult mai clară în privinţa evoluţiei acestei acţiuni o să putem avea doar după câteva zile de tranzacţionare". În total, au fost realizate 306 tranzacţii cu titlurile combinatului chimic, faţă de doar 79 în precedentele trei şedinţe. Transferurile au însumat 352.000 de lei, faţă de 126.000 de lei în sesiunile anterioare, când preţul a scăzut cu 38,5%.

Restul titlurilor de la BVB au consemnat variaţii reduse, iar atenţia investitorilor a continuat să fie axată doar pe câteva acţiuni.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,24%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 1,39%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în creştere cu 1,54%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 1,34%.

Totodată, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu doar 0,1%.

"Atât bursele internaţionale, cât şi bursa de la Bucureşti se află într-o perioadă de stagnare în principal din cauza perioadei de vară, dar şi a lipsei de evenimente care să influenţeze semnificativ trendul actual. Există, totuşi, câteva excepţii cauzate de raportările finciare, cum a fost astăzi (n.r. ieri) cazul acţiunilor SIF Transilvania şi SIF Banat-Crişana, care s-au dinamizat odată cu publicarea VAN-urilor (valorii activelor nete -n.r.). Mă aştept să vedem o dinamizare a bursei în a doua jumătate a lunii septembrie", a mai spus brokerul, citat de Mediafax.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 27,9 milioane lei (6,1 milioane euro), valoare de peste două ori mai mare decât rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de doar 12,4 milioane lei (2,7 milioane euro). Lichiditatea de ieri a fost asigurată în proporţie de 88% de transferuri cu acţiuni Fondul Proprietatea (11,1 milioane lei), Erste (4,3 milioane lei), SIF Transilvania (3,7 milioane lei), OMV Petrom (2,7 milioane lei), BRD (1,3 milioane lei) şi SIF Banat-Crişana (1,3 milioane lei).

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au urcat vizibil în a doua parte a şedinţei şi au încheiat în creştere cu 6,02%, la 1,092 lei. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat 686.000 de lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 824.000 de lei, valoare de aproape patru ori peste rulajul de marţi, de doar 228.000 de lei.

Acţiunile firmei Mara Com Mixt Arad (MAXT) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 493.000 de lei, iar preţul a urcat cu 39,13%, la 8 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb