BVB şi RASDAQ Bursa a închis în urcare uşoară

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 mai 2014

Bursa a închis în urcare uşoară

Cotaţia TLV a dat emoţii investitorilor, încheind la -0,65%, după ce, pe parcursul şedinţei, înregistrase un minus de aproape 4%

Bursa a închis vineri în urcare uşoară, cu 0,18%, pe un rulaj mediu, susţinut în principal de acţiuni care înregistrează de obicei o lichiditate ridicată, dar şi de o tranzacţie de tip deal cu titluri SIF Oltenia (SIF5), care a reprezentat aproape jumătate din volumele transferate pe BVB.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au terminat şedinţa în creştere cu 0,19%, la 0,7965 lei, generând cea mai bună lichiditate din piaţa principală, de 5,3 milioane lei.

Titlurile Romgaz (SNG) şi OMV Petrom (SNP) au fost de asemenea în atenţia investitorilor, cu rulaje de peste 2 milioane lei.

Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au închis în urcare cu 5,95%, cea mai puternică creştere înregistrată vineri pe bursă, la 0,0445 lei.

Acţiunile "Banca Transilvania" (TLV) au încheiat şedinţa de vineri la 1,83 lei/unitate, în scădere cu 0,65%, după ce în debutul şedinţei erau în scădere cu peste 3%, iar joi încheiaseră şedinţa în minus cu 2,69%.

"Acţiunile Banca Transilvania au avut o decorelare ieri (n.r. joi) şi în această dimineaţă (n.r. vineri) de restul pieţei", ne-a spus Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", adăugând: "E greu de stabilit un motiv pentru regresul titlurilor TLV, în contextul în care azi (n.r. vineri) au revenit de la -4% la +1,5% la un moment dat. Volatilitatea ar putea fi pusă pe seama marcărilor de profit coroborat cu o presiune la cumpărare mai puţin constantă în ultimele două şedinţe".

În opinia Magdei Sirghe, analist "Tradeville", este posibil ca scăderea mai accentuată decât cea a indicelui BET să fie o corecţie ca urmare a faptului că titlurile TLV au crescut cu 12,12% de la începutul acestui an, comparativ cu indicele BET care a înregistrat o scădere cu 0,97%: "Dacă considerăm perioada ultimelor 12 luni, atunci aprecierea TLV este şi mai mare, de 53,02%, comparativ cu cea a indicelui BET, de 17,32%.

Pe de altă parte, evoluţia de ieri (n.r. joi) poate fi cauzată de percepţia anumitor investitori care consideră titlurile TLV supraevaluate prin prisma anumitor indicatori. Acest lucru reiese şi din calculele generate de instrumentul nostru automatizat de analiza «BVB vs Europa», care arată că titlurile TLV sunt supraevaluate din perspectiva multiplului P/B (n.r. preţ pe valoare contabilă). Trebuie menţionat totuşi, că nu acelaşi lucru indică şi luând în considerare multiplul P/E (n.r. care arată numărul de ani necesari recuperării investiţiei din dividende), conform căruia titlurile apar ca fiind subevaluate".

Indicele general BET-C a afişat un câştig de 0,18%, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, a evoluat în stagnare. Indicele BET-NG al titlurilor din sectorul energiei a înregistrat de asemenea o variaţie nesemnificativă, coborând cu mai puţin de 0,1%.

Agenţia americană de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a îmbunătăţit vineri dimineaţă ratingul României cu o treaptă, la "BBB-", cu perspectivă stabilă. România a trecut astfel în categoria "investment grade", recomandată pentru investiţii pe termen lung.

"Îmbunătăţirea ratingului României de către Standard and Poor's a venit astăzi (n.r. vineri) ca o confirmare a aşteptărilor pieţei. De altfel, în ultima perioadă s-a observat în rândul investitorilor un optimism exagerat, care parcă era în contradicţie cu mişcările pieţelor externe. Şedinţa nu a ieşit nici ea din tiparul pozitiv cu care ne-am obişnuit, şi chiar dacă am văzut corecţii în rândul indicilor externi titlurile locale s-au bucurat de cumpărare susţinută pe tot parcursul zilei. Din punctul meu de vedere este îmbucurător faptul că economia românească începe să confirme, totodată să fie văzută cu ochi buni de către instituţiile de rating internaţionale, iar pentru piaţa de capital acest lucru cred că se va materializa prin intrări importante de capital. Cu siguranţă anunţul făcut de S&P a deschis porţile multor investitori internaţionali care până acum nu puteau avea acces la piaţă datorita îngrădirii legată de ratingul ţării", a declarat Mihai Mureşian, director tranzacţionare la SSIF Intercapital Invest, citat de Mediafax.

Investitorii au tranzacţionat vineri pe BVB acţiuni în valoare totală de 38,5 milioane lei (8,7 milioane euro), lichiditate care depăşeşte media ultimei perioade, însă se plasează cu mult sub rulajele de joi şi marţi, apropiate de maximul ultimei luni.

În jurul orei 16:30, un pachet reprezentând 1,7% din acţiunile SIF Oltenia (SIF5) a fost tranzacţionat pe piaţa secundară pentru 18,6 milioane lei (4,2 milioane euro). Pe piaţa deals s-au realizat de asemenea tranzacţii cu titluri OMV Petrom (2,18 milioane lei) şi BRD (249.000 lei).

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a avansat vineri cu 1,27%.

Indicele extins BET-XT a urcat cu 0,37%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 0,43%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile şi Fondul Proprietatea, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

"În perioada imediat următoare cred că ne vom confrunta cu o creştere a indeciziei investitorilor cauzată de turbulenţe indicilor externi pe de o parte şi de optimismul datorat factorilor interni pe de altă parte. Mai exact, acest lucru cred că va duce la o creştere a volatilităţii pieţei odată ce au trecut datele de înregistrare a dividendelor dar pe măsură ce situaţia se va detensiona cred că putem avea aşteptări pozitive pentru mişcarea generalizată a pieţei până la finalul anului", a adăugat Mureşian.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb