Bursa a scăzut cu 0,32%, într-o piaţă unde unii investitori au fost mai activi la tranzacţionarea acţiunilor Fondul Proprietatea, Banca Transilvania, SIF Moldova şi SIF Transilvania, titluri care împreună cu câteva deal-uri au dus lichiditatea la peste 19 milioane lei.
Piaţa a deschis pe creştere de 0,3%, însă după ora 11:20 a trecut pe roşu, influenţată în principal de scăderea acţiunilor BRD, Banca Transilvania şi Fondul Proprietatea, titluri care au ponderi ridicate în calcul indicilor bursieri. Spre mijlocul zilei, acţiunile FP au revenit uşor pe verde, însă titlurile BRD şi Banca Transilvania au rămas pe roşu şi au încheiat în scădere cu 2,12% şi, respectiv, cu 0,43%.
Astfel, la închiderea şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,21%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, era cu 0,31% sub nivelul de marţi
În acelaşi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,12%, iar indicele BET-BK a avansat nesemnificativ, cu 0,07%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar indicele extins BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).
La mijlocul şedinţei, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era în creştere cu 0,35%.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 19,1 milioane lei (4,2 milioane euro), valoare cu 18% sub rulajul şedinţei precedente, de 23,3 milioane lei (5,1 milioane euro). Rulajul de miercuri a fost asigurat în proporţie de 60% de transferuri cu titlurile SIF Moldova (4,5 milioane lei, din care un deal de 2,5 milioane lei), Banca Transilvania (3 milioane lei, din care un deal de 893.000 de lei) şi cu acţiunile Fondului Proprietatea (2,6 milioane lei) şi SIF Transilvania (1,2 milioane lei).
Câte o tranzacţie negociată a fost realizată şi acţiuni BVB (2,2 milioane lei), acţiuni BRD (847.000 de lei) şi Biofarm (220.000 de lei).
"Sfârşitul de an aduce adesea cosmetizări ale portofoliilor din motive de fiscalitate sau rentabilitate, fapt ce explică şi creşterea numărului de deal-uri din această perioadă. Pe lângă acestea, se poate observa totuşi un uşor reviriment al pieţei locale de capital prin o uşoară creştere a volumelor şi apreciere a cotaţiilor în special în cazul companiilor care au raportat rezultate bune şi care sunt în genere bune plătitoare de dividende. În acest peisaj al creşterilor s-a detaşat SIF Transilvania, care prin profiturile afişate la zece luni oferă aşteptări ridicate în ceea ce priveşte rata de rentabilitate a dividendului", a declarat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, citat de Mediafax.
Pe piaţa Rasdaq investitorii au tranzacţionat acţiuni de 426.000 de lei, valoare de trei ori peste rulajul de marţi, de 139.000 de lei.
Peste 85% din lichiditatea de miercuri a fost asigurată de şapte transferuri cu acţiuni Ceramica Iaşi (CERE), realizate în primele 17 secunde pentru 363.000 de lei. Cel mai mare pachet şi, totodată, ultima tranzacţie a fost realizată la preţul de 0,501 lei, cu 11,33% sub închiderea de marţi.
Brokerul crede că bursa nu va fi influenţată semnificativ de rezultatul alegerilor parlamentare de la finele acestei săptămâni.
"Atât investitorii români, cât şi cei străini nu vor reacţiona pozitiv decât atunci când proiectele politice cu efecte în piaţa de capital se vor înfăptui, până atunci rămânând doar vorbe şi promisiuni care nu cântăresc deloc în actul decizional. Cât despre o influenţă negativă nu cred că poate fi vorba, deoarece neîndeplinirea promisiunilor şi lipsa de perspectivă sunt deja incluse în evaluarea pieţei", a mai spus Chişu.
Pe piaţa destinată obligaţiunilor au fost transferate două pachete de titluri de stat pentru 4,3 milioane lei (949.000 de euro).
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,2%.