BVB şi RASDAQ Corecţiile continuă la BVB

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 iulie 2013

Corecţiile continuă la BVB

Simion Tihon: "Numirea lui Ludwik Sobolewski la conducerea BVB continuă să producă efecte"

Nicu Grigoraş: "Apatia la BVB are termen de valabilitate scurt"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au terminat şi şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, rulajul fiind sub cel de marţi. Piaţa a încheiat în coborâre cu 0,29%, indicele compozit BET-C ajungând la 2.809,88 puncte.

Lichiditatea s-a ridicat, ieri, la doar 12,61 milioane lei (2,83 milioane euro), cu 27% sub cel din şedinţa anterioară, când investitorii au tranzacţionat acţiuni de 17,29 milioane lei (3,9 milioane euro).

Pe piaţa Deal au fost transferate 0,3 milioane acţiuni ale Băncii Transilvania (simbol TLV), în valoare de 0,37 milioane lei, la un preţ care a stagnat la acelaşi nivel de marţi, 1,255 lei/unitate. Rulajul, însă, a fost ridicat de tranzacţionarea unui volum de peste 14 milioane de acţiuni ale Fondului Proprietatea (simbol FP), în valoare de 8,54 milioane lei (aproximativ 67,56% din toată lichiditatea de ieri).

Piaţa acţiunilor din ţara noastră a urmat evoluţiile pieţelor externe, apatia urmând să se resimtă la BVB în aşteptarea ofertei Nuclearelectrica, potrivit lui Simion Tihon, broker la Prime Transaction. Domnia sa ne-a declarat: "Piaţa şi-a menţinut ritmul descendent, în ton cu evoluţiile burselor internaţionale. Corecţiile nu au fost de amploare, iar lichiditatea a confirmat din nou absenţa investitorilor, Fondul Proprietatea asigurând peste 65% din rulajul cu acţiuni de astăzi (n.r. ieri). Numirea lui Ludwik Sobolewski la conducerea BVB continuă să producă efecte, cotaţia BVB înregistrând astăzi (n.r. ieri) o creştere de aproape trei procente. În aşteptarea ofertei Nuclearelectrica, este foarte probabil ca piaţa să rămână apatică".

Apatia din ultima perioadă de la BVB nu va continua foarte mult, ci doar câteva săptămâni, potrivit lui Nicu Grigoraş, broker la SSIF Intercapital Invest. Domnia sa ne-a declarat: "Am avut şi în şedinţa de astăzi (n.r. ieri) o lichiditate scăzută, ridicată de volume importante pe Fondul Proprietatea. Evoluţia pe plan intern a urmat sentimentul din pieţele externe, care s-au aflat, la rândul lor, pe minus. Cred că vom asista în continuare la o serie de corecţii, care au început să se resimtă de la începutul lunii mai. Scăderile, însă, nu vor dura foarte mult. În câteva săptămâni ne-am putea aştepta ca piaţa să revină pe plus. Scăderile actuale nu sunt venite în urma unor evenimente importante, precum în anii trecuţi, aşa că nu avem motive să credem că se vor extinde pe o perioadă lungă. În ultimele 7-8 luni s-au înregistrat prea multe creşteri, aşa că era timpul să fim martorii unor corecţii. Cum, însă, nu s-au petrecut evenimente foarte însemnate pe plan extern, cred că apatia va avea un termen de valabilitate destul de scurt".

În sfera SIF-urilor, titlurile tuturor celor cinci societăţi au înregistrat, ieri, corecţii. Astfel, titlurile SIF Banat Crişana (simbol SIF1) s-au depreciat cu 1,39%, la 1,139 lei/unitate, cele ale SIF Moldova (simbol SIF2) au coborât cu 1,2%, la 1,235 lei/unitate, cele ale SIF Transilvania (simbol SIF3) au scăzut cu 1,48%, la 0,532 lei/unitate, cele ale SIF Muntenia (simbol SIF4) s-au diminuat cu 0,73%, la 0,68lei/unitate, iar cele ale SIF Oltenia (simbol SIF5) au scăzut cu 1,47%, la 1,41 lei/unitate.

Involuţiile SIF-urilor, precum şi scăderea cotaţiei FP, cu 0,66%, la 0,6065 lei/unitate, au condus la coborârea indicelui BET-FI cu 1,09%, la 24.093,73 puncte.

În zona companiilor din sectorul energetic, scăderea cu 0,28% a cotaţiei Transgaz (simbol TGN), cu 0,12% a titlurilor OMV Petrom (simbol SNP) şi cu 0,85% a acţiunilor Transelectrica (simbol TEL), au condus la diminuarea cu 0,82% a indicelui BET-NG, la 614,48 puncte.

Cu excepţia indicelui BET, al celor mai lichide zece acţiuni, care a stagnat la 5.244,15 puncte, ceilalţi indici au consemnat scăderi în şedinţa de tranzacţionare de ieri. Astfel, indicele BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 0,32%, la 480,7 puncte, iar indicele BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,22%, la 1.026,76 puncte.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat, în şedinţa de ieri, acţiuni de 188.482,09 lei (42.342,20 euro), cu puţin peste rulajul anterior, când au fost tranzacţionate acţiuni de 181.412,29 lei (40.866,91 euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb