BVB şi RASDAQ Creşteri medii cu 1,65%, într-o piaţă în care Banca Carpatica a fost vedeta

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 ianuarie 2013

Creşteri medii cu 1,65%, într-o piaţă în care Banca Carpatica a fost vedeta

Bursa a crescut cu 1,65%, într-o piaţă unde atenţia speculatorilor a fost axată în principal pe titlurile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) care au urcat cu aproape 15%, limita maximă de variaţie admisă pentru majoritatea acţiunilor, dar şi pe alte titluri mai puţin lichide.

Acţiunile Băncii Carpatica au urcat vizibil, cu peste 4%, încă din primele minute, susţinute de plasarea mai multor ordine de cumpărare. Punctul maxim de creştere a fost atins în jurul orei 12:20, când era cu aproape 15% peste închiderea de luni şi imediat sub limita de variaţie permisă pentru majoritatea acţiunilor de la BVB.

În a doua parte a şedinţei, preţul a rămas în punctul maxim de creştere, iar puţinele ordine de vânzare plasate erau executate imediat. Totuşi, tranzacţiile din a doua parte a şedinţei au însumat doar 59.000 de lei, faţă de 421.000 de lei în prima jumătate a zilei.

La închiderea pieţei principale, acţiunile băncii erau cotate la 0,0478 lei, preţ cu 14,9% peste ziua precedentă. Pe partea de cumpărare erau ordine pentru aproape 5,3 milioane de acţiuni, însă la vânzare nu era niciun ordin. În total au fost realizate 506 operaţiuni cu aceste titluri, în valoare cumulată de 480.000 de lei, astfel că valoarea medie a unei tranzacţii este de aproape 950 de lei.

Volumul de acţiuni transferate reprezintă 0,33% din capitalul social al băncii.

Creşterea acestor acţiuni a venit deşi banca nu a făcut niciun anunţ în piaţă.

"Cred că unii investitori încep să speculeze o eventuală preluare a băncii, iar ordinele mai mari de cumpărare i-au pus în mişcare şi pe speculatorii de zi cu zi. Banca Carpatica reprezintă o potenţială ţintă în acest moment, dar nu văd vreo preluare finalizată prea curând, chiar dacă zvonuri au existat încă din anii trecuţi. Părerea mea este că se caută acţiuni bune, se caută oportunităţi pentru investirea banilor, iar Carpatica arată foarte bine în acest moment avand in vedere structura portofoliului", a declarat şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula, citat de Mediafax.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,82%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 1,74% peste nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 1,68%, iar indicele BET -NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 1,98%.

Evoluţia indicilor a fost susţină de creşterile înregis­trate de titlurile OMV Petrom (2,05%), BRD (2,65%) şi Banca Transilvania (3,45%), acţiuni care au ponderi importante în calculul acestora.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, s-a situat cu 0,59% peste nivelul de luni. Titlurile SIF-urilor au încheiat cu creşteri de 0,24% - 1,83%, iar acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,43%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 25,1 milioane lei (5,7 milioane euro), valoare cu 50% pes­te lichiditatea şedinţei anterioare, de 16,8 milioane lei (3,8 milioane euro).

Cele mai lichide acţiuni din piaţă au fost Banca Transilvania (9,9 milioane lei), Fondul Proprietatea (3 milioane lei) şi OMV Petrom (3 milioane lei, din care două dealuri de 872.000 de lei). Preţul titlurilor Băncii Transilvania a crescut cu 3,45%, la 1,41 lei, în timp ce acţiunile OMV Petrom au urcat cu 2,05%, la 0,444 lei.

Alături de acţiunile Băncii Carpatica, creşteri importante au înregistrat şi titluri din rândul secund de lichiditate, precum Dafora (7,14%), Cond­mag (7,47%) şi Impact (13,39%).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 196.000 de lei, valoare cu 35% sub rulajul de luni, de 300.000 de lei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb