BVB ŞI RASDAQ: GABRIEL ALDEA, INTERCAPITAL:  "Investitorii au dat impresia că stau în aşteptarea unor noi informaţii de ordin extern sau intern"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 februarie 2014

"Investitorii au dat impresia că stau în aşteptarea unor noi informaţii de ordin extern sau intern"

Bursa de la Bucureşti a scăzut ieri cu 0,21%, valoarea totală a tranzacţiilor ridicându-se la circa 22 milioane de lei (circa 4,8 milioane de euro). Acţiunile celor cinci SIF-uri au fost suspendate de la tranzacţionare la ora 16:50, cu aproape o oră înainte de închiderea sesiunii, în aşteptarea anunţului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care a decis că societăţile de investiţii pot cumpăra acţiuni între ele.

Gabriel Aldea, director general adjunct la SSIF Intercapital Invest SA, ne-a declarat: "Şedinţa de astăzi (n.r. ieri) a stat sub semnul echilibrului, indicii reprezentativi încheind ziua în apropiere de zona zero.

Şedinţa a fost caracterizată de o lichiditate mai redusă decât în zilele anterioare, investitorii dând impresia că stau în expectativă în aşteptarea unor noi informaţii de ordin extern sau intern care să imprime o direcţie pieţei. Notăm ca eveniment important cu impact asupra evoluţiei viitoare a cotaţiei societăţilor de investiţii financiare, decizia luată astăzi (n.r. ieri) de către ASF prin care li se permite SIF-urilor să cumpare acţiuni între ele. Decizia nu a avut astăzi (n.r. ieri) nicio influenţă asupra evoluţiei SIF-urilor, acestea fiind oprite de la tranzacţionare până la finalul şedinţei. Chiar dacă decizia era aşteptată de către investitori, ea fiind susţinuta în mod public de reprezentanţii ASF încă din urmă cu câteva săptămâni, este de aşteptat ca în zilele următoare să asistăm la o influenţă pozitivă a preţului acestor titluri, corecţiile din ultima perioadă făcându-le şi mai atractive".

Potrivit deciziei ASF, un AOPC (fond închis, n.r), inclusiv societăţile de investiţii financiare (SIF), pot investi în valorile mobiliare emise de un alt AOPC. Decizia va intra în vigoare la data publicării acesteia în buletinul electronic al autorităţii, iar Dispunerea de măsuri nr. 11/12.08.2005, care prevedea că SIF-urile nu pot avea deţineri la un alt SIF, va fi anulată.

La ora suspendării, acţiunile celor cinci SIF-uri consemnau variaţii între -0,59% şi +0,79%. Titlurile vor reveni la tranzacţionare în această dimineaţă.

Piaţa a fost ieri în scădere, iar rulajele reduse în cazul celor mai multe acţiuni tranzacţionate, investitorii revenind pe poziţii de aşteptare.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,21%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,33% sub ziua anterioară.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat aproape de nivelul de la închiderea sesiunii precedente. În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a închis în stagnare, iar indicele extins BET-BK a crescut cu 0,38%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Ovidiu Dumitrescu, Deputy General Manager al Tradeville, spune: "Pe fondul unei evoluţii oscilante în pieţele internaţionale principalii indici ai BVB au încheiat ziua într-o uşoară scădere faţă de valorile de închidere ale zilei anterioare. Tranzacţiile cu FP au dominat şedinţa, volume relativ importante consemnându-se şi pe acţiunile Romgaz, Transgaz şi ale SIF-urilor 2, 3 şi 5".

Investitorii au realizat schimburi cu acţiuni de 18,4 milioane lei (4 milioane euro), sub lichiditatea de marţi, de 19,5 milioane lei (4,3 milioane euro). Aproape jumătate din rulajul pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 8,35 milioane lei (din care un deal de 4,14 milioane lei). Acţiunile Fondului au încheiat ziua în scădere cu 0,42%, fiind cotate la 0,825 lei. Rulaje de peste 1 milion de lei au mai consemnat acţiunile Romgaz (1,2 milioane lei) şi SIF Moldova (un milion de lei). Pe piaţa Rasdaq, jucătorii au transferat acţiuni de 486.000 de lei, faţă de 500.000 de lei în şedinţa precedentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb