BVB si RASDAQ Indicii BET-C şi BET-FI în creştere uşoară

SIMONA ADAM
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 iulie 2011

Indicii BET-C şi BET-FI în creştere uşoară

Indicii bursieri BET-C (care reflectă evoluţia preţurilor tuturor companiilor listate la BVB) şi BET-FI (care indică evoluţia acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare şi ale "Fondului Proprietatea") au înregistrat creşteri uşoare în şedinţa bursieră de ieri, comparativ cu şedinţa precedentă.

Astfel, indicele BET-C, s-a apreciat cu 0,25%, ajungând la 3.247 punc-te, iar indicele BET - FI, a crescut cu 0,29% la aproape 21.740 puncte.

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", ne-a declarat că aprecierile uşoare înregistrate de BET-C, BET-FI şi BET-NG vin în urma mai multor şedinţe de corecţii, fundamentate doar prin caracterul incert prin care trec marile economii. Domnia sa ne-a declarat: "Explicaţia poate fi pusă, mai curând, în corelarea la uşoarele reveniri pe care le-au înregistrat astăzi (n.r. ieri) pieţele internaţionale, la această oră (n.r. circa 17:30) indicele german DAX înregistrând o creştere de 1,3%".

Simion Tihon este de părere că preţul minim anunţat de Guvern pentru oferta Petrom (SNP) nu este surprinzător, iar anunţul acestuia s-a tradus printr-o reacţie optimistă imediat după ce s-a reluat tranzacţionarea tilturilor Petrom. Domnia sa a mai adăugat: "Investitorii instituţionali pot fi atraşi de acest preţ, la 0,3708 lei, SNP fiind subevaluat în raport cu alte companii de profil din Europa. Pentru investitorii de retail sigur că dacă ar fi existat un ecart mai mare între preţul minim şi cel la care se tranzacţionează acum SNP, subscrierea în ofertă ar fi putut reprezenta o oportunitate, însă în aceste condiţii, investitorii de retail pot fi tentaţi să cumpere acţiuni direct din piaţa principală".

Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece companii listate, a scăzut cu 0,31%, ajungând la circa 5.348 puncte.

În timpul şedinţei bursiere de ieri, titlurile "Fondul Proprietatea" (FP) au revenit pe primul loc în topul lichidităţilor, încheind şedinţa la 0,5125 lei/titlu, pe fondul unui rulaj de 14,2 milioane de lei.

Locul al doilea în topul lichidităţilor a fost ocupat de titlurile "BRD -Groupe Societe Generale" (BRD), cu o scădere de 1,07% la 13,85 lei/titlu, faţă de ieri, pe fondul unor schimburi de 1,94 milioane lei. Cotaţia titlurilor a oscilat între 13,75 lei şi 13,9 lei/unitate.

Titlurile "SIF Transilvania" (SIF3) au încheiat şedinţa bursieră de ieri la preţul de 0,4902 lei/acţiune, cu 0,22% sub nivelul şedinţei precedente, pe fondul unei lichidităţi de aproape 1,57 milioane lei.

Schimburile înregistrate, ieri, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), au totalizat 24,1 milioane de lei (5,67 milioane de euro), tranzacţiile cu acţiuni reprezentând 22,2 milioane lei (5,22 milioane de euro).

Pe primul loc, în topul celor mai lichizi emitenţi de pe piaţa Rasdaq, s-a situat, ieri, societatea "Argus" Constanţa (simbol UARG), care a înregistrat transferuri de 768.895 lei. În total, au fost tranzacţionate 175.854 de acţiuni, reprezentând 0,49% din capitalul social al companiei. Titlurile UARG au închis la preţul de 4,3750 lei/titlu, în creştere cu 25%, faţă de şedinţa anterioară.

Pe piaţa Rasdaq s-a efectuat, ieri, o vânzare specială la ordin cu titlurile "Vitacom" Sf. Gheorghe. În total au fost tranzacţionate 726.175 de acţiuni, la un preţ de 0,25 lei/titlu, valoarea totală a transferurilor fiind de 181.543 lei.

Tranzacţiile încheiate, ieri, pe piaţa Rasdaq au totalizat 2.483.783 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb