• Două deal-uri cu 0,29% din acţiunile Transelectrica, pentru 2,3 milioane lei
• Deal cu 28,4% din acţiunile Beruc Bucureşti
Bursa de la Bucureşti a crescut uşor vineri, cu 0,91%, şi a reuşit să avanseze săptămâna trecută cu 0,94%, însă incertitudinile de pe pieţele externe i-au determinat pe inves-titori să fie prudenţi la tranzacţionare, astfel că lichiditatea zilnică a scăzut vizibil.
Indicele general al pieţei, BET-C, a reuşit să avanseze, deşi a crescut doar în două din ultimele cinci şedinţe şi în primele două zile ale săptămâ-nii a atins nivelurile de la finalul anului trecut. Comparativ cu nivelul de la finalul lunii aprilie, indicele general este cu 11,6% mai jos, iar faţă de sfârştitul anului trecut pe plus cu doar 0,97%.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât în luna mai cu 12,2%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 17,8%. Cei doi indici încă mai sunt pe plus faţă de finalul anului trecut, cu un câştig de 7,75% (BET) şi, respectiv, 3,66% (BET-FI). Corecţiile din mai au fost influenţate atât de evoluţia pieţelor internaţionale, cât şi de trecerea datelor ex-dividend la mai multe companii importante de la BVB.
Incertitudinile de pe pieţele internaţionale privind situaţia Greciei şi temerile privind ieşirea acesteia din zona euro au continuat să afecteze şi în săptămâna trecută piaţa locală şi i-au determinat pe majoritatea investitorilor să adopte poziţii de aşteptare. Astfel, lichiditatea bursei a scăzut vizibil.
Gabriel Necula, broker la Alpha Finance, a declarat: "Aşa cum ne aşteptam după ce a trecut perioada datelor de înregistrare pentru dividende, interesul investitorilor pentru piaţă a scăzut foarte mult. Este greu în acest context european să se găsească o motivaţie puternică pentru a deschide poziţii semnificative în România. Volumele fiind mici, câteodată avem impresia că mişcările sunt haotice, în special din cauza investitorilor mici care pot influenţa foarte uşor cotaţiile după cum doresc. În general, astfel de momente de stagnare nu aduc evoluţii pozitive pentru viitorul apropiat. Cred că această stare se va prelungi până când se va ajunge la un deznodământ în cazul Greciei, ceea ce înseamnă undeva sfârşitul lunii iunie".
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa de vineri în creştere cu 1,02%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 2,28% peste nivelul de joi.
Pe de altă parte, indicele BET-FI a scăzut foarte uşor, cu 0,17%, influenţat de corecţiile uşoare înregistrate de preţurile a patru dintre cele cinci SIF-uri, de 0,38% - 1,69%. Titlurile SIF Moldova aU stangat, iar acţiunile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,22%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat ziua în creştere cu 0,51%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat vineri transferuri de 9,1 milioane lei (2 milioane euro), valoare cu 28% sub rulajul de joi, de 12,6 milioane lei (2,8 milioane euro).
"Apatia este cuvântul de ordine pe piaţă. Clienţii nu mai sunt interesaţi să cumpere având în vedere pericolele care planează asupra Europei. Sunt mai reticenţi şi aşteaptă. Vânzători nu prea sunt pentru că cei mari deja au marcat de săptămâni. Ca atare avem o piaţă blocată din punct de vedere al lichidităţii. Americanii au o vorbă, «Sell in may and go away!» (Vinde în mai şi pleacă! - n.r.). Până acum se pare că au dreptate. Evoluţiile recente din Europa, dar şi cele de la noi, au domolit cumpărătorii. Acum se pare că se aşteaptă zvonuri, ştiri, orice, pentru ca piaţa să poată iar răbufni", a afirmat directorul de operaţiuni al Estinvest, Marcel Murgoci, citat de Mediafax.
Acţiunile Fondul Proprietatea şi SIF Oltenia au fost cele mai lichide din piaţă, cu tranzacţii de 2,1 milioane lei şi, respectiv, de 1 milion de lei. Titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,22%, la 0,49 lei, iar acţiunile SIF Oltenia au scăzut cu 0,38%, la 1,035 lei.
Cu puţin înainte de închidere au fost realizate două deal-uri cu 0,29% din acţiunile Transelectrica, pentru 2,3 milioane lei. Titlurile au fost cedate la preţul de 11,25 lei, cu 9,35% sub ultima cotaţie de joi. Pe piaţa principală, preţul a crescut cu 0,32%, la 12,45 lei, pe un rulaj de 523.000 de lei.
"Evoluţia pieţei va depinde foarte mult de deciziile politice din zona euro. Atunci când Grecia va avea un guvern şi o direcţie stabilă vom putea avea şi noi un trend mai clar. Până atunci vom avea parte de apatie generală şi punctual vom vedea evoluţii semnificative pentru anumite companii care vor avea evenimente importante", a spus brokerul de la Alpha Finance.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 1,4 milioane lei, valoare de peste şapte ori mai mare decât rulajul de joi, de doar 197.000 de lei.
Cea mai mare parte a lichidităţii de vineri a fost asigurată de un deal cu 28,4% din acţiunile firmei de construcţii Beruc Bucureşti (BEUC), pentru 1,2 milioane lei. Titlurile au fost transferate la preţul de 1,4 lei, cotaţie de peste două ori mai mare fată de nivelul anterior, de 0,6 lei/acţiune. Pe piaţa principală nu au fost realizate operaţiuni cu titlurile Beruc.