BVB şi RASDAQ Lichiditatea BVB, la cote de avarie

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 februarie 2014

Lichiditatea BVB, la cote de avarie

Tranzacţiile la Bursa de Valori Bucureşti au totalizat, ieri, numai 17,01 milioane de lei (3,8 milioane de euro), investitorii având o stare de apatie.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,46%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,29%.

Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la Intercapital Invest, spune că evoluţia şedinţei de ieri a fost sub aşteptări, investitorii fiind pe tot parcusul zilei într-o stare de apatie fără a prezenta un interes ridicat pentru tranzacţionare. Domnia sa ne-a spus: "Luând în considerare volumele tranzacţionate putem trage concluzia că şi acestea sunt în directă corelaţie cu mişcările preţurilor, în ambele situaţii neobservând nicio mişcare importantă care să atragă atenţia. În orice caz, cred că piaţa a intrat într-o perioadă premergătoare raportărilor financiare şi din această cauză suntem martorii mişcărilor actuale ale preţurilor. Piaţa îşi continuă mişcarea ciclică cu care ne-a obişnuit în fiecare an. De fiecare dată, în perioadele asemănătoare ale anilor anteriori, vedeam o scădere dramatică a interesului investitorilor pentru acţiuni, stare care nu se modifică decât după anunţarea rezultatelor financiare sau anunţarea convocatoarelor AGA".

Indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat, ieri, cu 0,71% sub şedinţa anterioară.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,47%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,26% sub nivelul de vineri.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Mihai Chişu, broker la "Swiss Capital" ne-a declarat: "Piaţa românească a tranzacţionat în teritoriu negativ, în cursul zilei de astăzi (n.r. ieri), pe volume extrem de mici. SIF-urile au înregistrat deprecieri de aproximativ 1% pe fondul estompării entuziasmului aprobării achiziţiilor încrucişate. SNP s-a detaşat în rândul celor mai tranzacţionate, pe acest emitent realizându-se volume mai bune atât pe piaţa regular, cât şi pe piaţa deal. Este de aşteptat ca în zilele următoare piaţa românească să se menţină pe trendul de evoluţie al pieţelor externe, evoluţii care îndeamnă la precauţie".

Titlurile OMV Petrom (SNP) au fost cele mai lichide din piaţă, cu schimburi de 4,4 milioane lei. Aproape jumătate din rulajul acţiunilor OMV Petrom reprezintă două deal-uri, de 2,3 milioane lei. Cotaţia SNP s-a apreciat cu 0,22%, la 0,466 lei.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avut un rulaj de 2,8 milioane lei, din care o tranzacţie negociată a însumat 1,9 milioane lei. Titlurile băncii au scăzut cu 1,15%, la 1,631 lei.

Acţiunile Cemacon (CEON) au crescut, ieri, cu 15%, pe fondul unui rulaj de 26.581 lei.

Compania a anunţat, în ultima şedinţă a săptămânii trecute, că a fost notificată de BCR cu privire la cesiunea a 12 milioane euro din creditul pe care societatea l-a primit din partea băncii.

Cesionarul este Business Capital for Romania Opportunity Fund Cooperatief UA, cu sediul în Olanda.

În noiembrie 2013, Cemacon, acţionarii săi majoritari şi Banca Comercială Română (BCR) au semnat un acord de principiu privind restructurarea pachetului de credite de aproximativ 30 milioane de euro, contractat de Cemacon la BCR.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 2,5 milioane lei, faţă de 442.000 de lei în şedinţa precedentă.

Aproape 80% din lichiditatea de luni a fost asigurată de o tranzacţie cu 31,28% din acţiunile Companiei de Informatică Aplicată Cluj Napoca, de 2 milioane lei. Firma este controlată de omul de afaceri Arpad Paszkany, iar tranzacţia a fost realizată la preţul de 21,48 lei, similar celui mai recent transfer, din 10 decembrie.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb