BVB şi RASDAQ Prima şedinţă, pe "verde"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 ianuarie 2015

Prima şedinţă, pe "verde"

Bursa de la Bucureşti a închis miercuri în creştere, cu o revenire mai putenircă a acţiunilor din sectorul energetic, susţinută de optimismul de pe pieţele externe că Banca Centrală Europeană (BCE) va lansa un program de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale.

Indicele BET Plus, de referinţă, a crescut cu 1,2%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 1,3%. Cei doi indici au coborât marţi cu 0,9%, respectiv 0,8%, după ce în prima zi a săptămânii au închis în teritoriu negativ cu 1,5% şi 1,6%. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Piaţa a deschis în scădere uşoară, cu 0,1%, şi pe un rulaj foarte redus, dar a trecut în teritoriu pozitiv pe parcursul dimineţii şi activitatea de tranzacţionare s-a mai animat, alimentată de evoluţia de pe pieţele europene.

Marile burse din Europa au crescut miercuri, în contextul aşteptărilor analiştilor că datele privind inflaţia din zona euro vor reprezenta un motiv în plus pentru ca Banca Centrală Europeană să lanseze un program de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale.

Rata inflaţiei din zona euro a coborât în teritoriu negativ în luna decembrie pentru prima oară din septembrie 2009 până în prezent, preţurile de consum scăzând cu 0,2%, mai puternic decât estimau analiştii. Economiştii consultaţi de Bloomberg au anticipat un declin de 0,1% al ratei inflaţiei, potrivit Mediafax.

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni derulate miercuri pe bursa de la Bucureşti s-a ridicat la 18,75 milioane de lei (4,17 milioane de euro).

Acţiunile OMV Petrom (SNP) şi Fondul Proprietatea (FP) au înregistrat cele mai ridicate rulaje, cu 5,4 milioane de lei, respectiv 5,3 milioane de lei. Valoarea totală a schimburilor cu titluri OMV Petrom include şi două transfeeruri de tip deal de 4,26 milioane de lei.

Cotaţia OMV Petrom a crescut cu 2,6%, în timp ce acţiunile Fondul Proprietatea au coborât cu 0,8%.

Creşterea titlurilor OMV Petrom s-a accelerat spre finalul şedinţei, la fel ca a celor mai multe dintre acţiunile lichide, care au închis în urcare semnificativă.

Indicele BET NG, al companiilor din energie, a crescut cu 1,6%, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,4%.

Rulaje mai ridicate au consemnat şi acţiunile Banca Transilvania (TLV), de 2,44 milioane de lei, şi Electrica (EL), de 2,33 milioane de lei. Titlurile Banca Transilvania au avansat cu 2,1%, iar cele Electrica cu 2,4%.

Creşteri semnificative au înregistrat şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), de 2,1%, şi Transgaz (TGN), de 2%.

Indicele BET XT a urcat cu 1,1%, în timp ce BET BK a avansat cu 0,7%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb